論文 - 村松 良樹
-
フードテック・インフォマティクスと機械学習の動向 査読あり
橋口 真宜, 米 大海, 村松 良樹
美味技術学会誌 23 ( 2 ) 124 - 137 2024年09月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:美味技術学会
-
3-D stochastic modeling approach in thermal inactivation: estimation of thermal survival kinetics of Escherichia coli O157:H7 in a hamburger after exposure to desiccation stress 査読あり 国際誌
Hidemoto Yabe, Hiroki Abe, Yoshiki Muramatsu, Kento Koyama, Shige Koseki
Applied and Environmental Microbiology 90 ( 6 ) 1 - 15 2024年05月
DOI: 10.1128/aem.00789-24
-
Sequential estimation of inactivation parameters and bootstrap confidence intervals in unsteady-state conduction-heated foods 査読あり 国際共著 国際誌
Dolan, K.D., Mishra, D.K., Muramatsu, Y., Trampel, C.P
J. Food Engineering 361 2024年01月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Improvements in Preservation Properties of Homemade-Style Pickled Cucumber in Cambodia 査読あり 国際共著 国際誌
SOKLY SORM, SHUKI MURAMATSU, MASATAKA UCHINO, YOSHIKI MURAMATSU, DAIKI OKA, NARONG TOUCH, YURI TANIOKA, TAKAHIKO NAKAMURA, TORU NAKAJIMA, MOTOE SEKIDO, SHOTARO KAWAKAMI, CHIM CHAY, MARI ARIMITSU, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 14 ( 1 ) 25 - 31 2023年06月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Proposal of New Pickles to Improve Food Sanitation at Wet Markets in Cambodia 査読あり
Sokly SORM, Yoshiki MURAMATSU, Daiki OKA, Yuri TANIOKA, Masataka UCHINO, Shuki MURAMATSU, Motoe SEKIDO, Takahiko NAKAMURA, Toru NAKAJIMA, Eiichiro SAKAGUCHI, Shotaro KAWAKAMI, Mari ARIMITSU, Machito MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 13 ( 2 ) 32 - 37 2022年12月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
電子レンジによる食品のマイクロ波加熱研究の動向
橋口 真宜, 米 大海, 村松 良樹
美味技術学会誌 21 ( 1 ) 45 - 56 2022年07月
記述言語:日本語 出版者・発行元:美味技術学会
働き方の変化や高齢化が進む中,わが国では電子レンジによる食品のマイクロ波加熱は日常生活に浸透した便利な加熱調理法となっている。従来,電子レンジはマグネトロン式波源による2.45 GHzのマイクロ波を利用しているが食品の一様加熱を実現するには周波数の安定性や再現性の不足と制御の難しさが指摘されており<sup>2)5)</sup>,半導体利用によるソリッドステート式波源が使用され始めている。本総説では数値計算を援用した食品のマイクロ波加熱研究の動向を調べることを目的として,実験におけるマグネトロン式波源とソリッドステート式波源の比較,各波源での電子レンジに対する数値解析法の適用の現状,著者らが推奨しているアプリ(開発モデルに簡易的なGUIをつけたもの)をマイクロ加熱の研究開発に使う上で計算量の削減の面から有効と考えられる機械学習の適用状況について各々,レビューを行い,数値解析を援用した食品のマイクロ波加熱の次世代研究の姿を展望した。
-
Moisture Content Prediction of Dried Young Papaya during Drying and Water Absorption 査読あり
Sokly SORM, Yoshiki MURAMATSU, Masanori HASHIGUCHI, Dahai MI, Eiichiro SAKAGUCHI, Shotaro KAWAKAMI
International Journal of Environmental and Rural Development 13 ( 1 ) 26 - 33 2022年06月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Microbial Behavior in Cambodian Homemade-style Pickles 査読あり
SHUKI MURAMATSU, SOKLY SORM, MASATAKA UCHINO, MOTOE SEKIDO, YOSHIKI MURAMATSU, DAIKI OKA,YURI TANIOKA, TAKAHIKO NAKAMURA, TORU NAKAJIMA, MARI ARIMITSU, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 13 ( 1 ) 169 - 175 2022年06月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
食品物理アプリによる次世代の業務変革へ向けて
橋口 真宜, 米 大海, 村松 良樹
美味技術学会誌 20 ( 2 ) 81 - 91 2021年12月
記述言語:日本語 出版者・発行元:美味技術学会
食品生産加工分野や美味技術は,持続可能な社会の創成,ものづくり継承,DXへの対応,高度人材の育成など,多くの課題を抱えている。本総説では,熱・水分移動という食品物理への数値解析の展開状況および数値解析を普及させる有効な手段と考えられるアプリの利用状況をレビューし,食品物理をアプリにして配布可能な環境の導入が次世代食品生産加工および美味技術の業務変革にとって具体的かつ有効な方策になり得ることを提言した。
-
Establishment of Optimized Manufacturing Conditions for Cooked Rice-Part II-Moisture Transfer Kinetics of Cooked Rice when Drying and Soaking in Water 査読あり
Yoshiki MURAMATSU, Masanori HASHIGUCHI, Dahai MI, Sokly SORM, Eiichiro SAKAGUCHI, Shotaro KAWAKAMI
International Journal of Environmental and Rural Development 12 ( 2 ) 135 - 141 2021年12月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Establishment of Optimized Manufacturing Conditions for Cooked Rice-Part I-Equilibrium Moisture Content and Latent Heat of Vaporization of Cooked Rice 査読あり
Yoshiki MURAMATSU, Masanori HASHIGUCHI, Dahai MI, Sokly SORM, Eiichiro SAKAGUCHI, Shotaro KAWAKAMI
International Journal of Environmental and Rural Development 12 ( 2 ) 129 - 134 2021年12月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Evaluation of the Acceptability of Cashew Apple Jam in Cambodia
SORM SOKLY, MURAMATSU YOSHIKI, OKA DAIKI, TANIKOKA YURI, UCHINO MASATAKA, MURAMATSU SHUKI, SEKIDO MOTOE, NAKAMURA TAKAHIKO, NAKAJIMA TORU, SAKAGUCHI EIICHIRO, KAWAKAMI SHOTARO, CHAY CHIM, ARIMITSU MARI, MIHARA MACHITO
International Journal of Environmental and Rural Development 12 ( 1 ) 35 - 41 2021年06月
記述言語:英語 出版者・発行元:Institute of Environmental Rehabilitation and Conservation, Research Center
<p>This study aimed to evaluate the acceptability of cashew apple jams based on a sensory evaluation test in Cambodia. Sensory evaluation tests for 2 types of cashew apple jams were conducted in Phnom Penh, Cambodia, and in Setagaya, Japan, in September 2019 for 70 persons. The jam raw materials were cashew apple, sugar, low-methoxyl pectin, and citric acid. These materials were mixed, dissolved, condensed, and prepared to 50 °Brix sugar content while heating to approximately 80°C. The jam heated to 80°C was filled in a glass bottle. We called this sample a hot-pack jam. The hot-pack jam was reheated at 90°C for 20 min in a sterilization process. After 20 min, the jam was kept at room temperature for cooling with sterilization. We called the sample with the sterilization procedure a reheated jam. The color, sweetness, acidity, taste, flavor, jelly state, smoothness, and overall score of each sample were evaluated using a five-point hedonic scale (1: hate, 2: dislike, 3: neutral, 4: like, and 5: like very much) in the sensory test. The hot-pack and reheated jams were tested by 40 panelists of Cambodian students and faculty members at the Royal University of Agriculture, Cambodia (RUA), and Tokyo University of Agriculture, Japan (TUA). Thirty citizens evaluated only reheated jam at a supermarket in Phnom Penh. Almost all panelists answered that the reheated jam was sweeter than the hot-pack jam. Because the scores of both jams given by panelists ranged from 3 to 4, the cashew apple jam was considered to be acceptable and had a possibility to become a new processed food in Cambodia.</p>
-
Characterization of the microbiota and chemical properties of pork loins during dry aging 査読あり
Akihito Endo, Ryosuke Koizumi1, Yozo Nakazawa, Yuh Shiwa, Shintaro Maeno, Yoshihiko Kido, Tomohiro Irisawa, Yoshiki Muramatsu, Kotaro Tada, Masao Yamazaki, Takao Myoda
MicrobiologyOpen e1157 1 - 14 2021年01月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
離散要素法による清酒製造用精米モデルの開発
橋本 悠希, 坂口 栄一郎, 川上 昭太郎, 村松 良樹, 川上 晃司, 室井 佑介, 平田 悠達
美味技術学会誌 19 ( 2 ) 83 - 89 2020年12月
記述言語:日本語 出版者・発行元:美味技術学会
酒造用精米メカニズムを解析できる精米モデルを開発するために,粒子と研削ロールの摩擦係数μ<sub>r</sub>の設定値を検討した。精米モデルの開発には離散要素法に基づき,CADデータから試験用精米機をモデル化し,玄米の3次元スキャナーデータから玄米および精白率90,80,70%における精白米をモデル化した。実験および計算結果の粒子分布の重心間距離をΔ<i>d</i>とし,その値によって精白率毎のμ<sub>r</sub>の設定値を検討した。その結果,玄米と精白率90,80,70%の精白米において,μ<sub>r</sub>をそれぞれ0.725,0.75,0.95,0.95に設定することで良好に粒子流動状態が再現できた。
-
横型テスト精米機による清酒用原形および等厚精白米の精米法と粗タンパク質濃度 査読あり
坂口栄一郎,川上昭太郎,村松良樹,梶原信三,室井佑介,橋本悠希
日本醸造協会誌 115 ( 12 ) 757 - 768 2020年12月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Evaluation of Bacterial Contamination level in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia -Part 2- Detection of Several Food-poisoning Bacteria of 48 samples from Phnom Penh 査読あり
SHUKI MURAMATSU, MASATAKA UCHINO, SOKLY SORM, YURI TANIKOKA, DAIKI OKA, YOSHIKI MURAMATSU, TORU NAKAJIMA, MOTOE SEKIDO, TAKAHIKO NAKAMURA, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 11 ( 1 ) 121 - 126 2020年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Evaluation of Bacterial Contamination Levels in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia - Part 1- in case of the samples from Kampong Cham and Phnom Penh 査読あり
SHUKI MURAMATSU, MASATAKA UCHINO, YURI TANIKOKA, SOKLY SORM, DAIKI OKA, YOSHIKI MURAMATSU, TORU NAKAJIMA, MOTOE SEKIDO, TAKAHIKO NAKAMURA, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 11 ( 1 ) 115 - 120 2020年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
離散要素法による清酒製造用精米モデルの検討 -粒子と研削ロールの摩擦係数設定値の検討- 査読あり
橋本悠希,坂口栄一郎,川上昭太郎,村松良樹,川上晃司,室井祐介,平田悠達
美味技術学会誌 19 ( 2 ) 83 - 89 2020年12月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
製菓中に混入して,消費者からのクレームの対象となるローストピーナッツの石豆の基本的物理性を測定し,正常豆と比較した。石豆は正常豆に比べて,圧縮強度は約4倍で,体積は小さく,質量には差は認められず,かさ密度,粒子密度,真密度は高かった。水分は石豆の方が正常豆より約4倍高く,生豆に近かった。石豆は正常豆より,粒子内部の構造が密であることや,高密度の成分濃度が高いことが示唆された。
-
Sequential Estimation of the Thermal Diffusivity of Three Vegetables Based on an Analysis of 2- and 3-Dimensional Unsteady-State Heat Transfer 査読あり
Yoshiki Muramatsu, Masanori Hashiguchi, Dahai Mi, Eiichiro Sakaguchi, Shotaro Kawakami
Food Science and Technology Research 26 ( 6 ) 717 - 723 2020年11月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Inverse estimation of fluid-to-particle heat transfer coefficient in aseptic processing of particulate foods 査読あり
SK Vidyarthi, DK Mishra, KD Dolan, Y Muramatsu
BIOSYSTEMS ENGINEERING 198 210 - 222 2020年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)