論文 - 遠藤 明仁
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Characterization of fructooligosaccharide metabolism and fructooligosaccharide-degrading enzymes in human commensal butyrate producers 査読あり
Tanno H, Fujii T, Hirano K, Maeno S, Tonozuka T, Sakamoto M, Ohkuma M, Tochio T, Endo A.
Gut Microbes 2021年01月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
ヒト腸内酪酸産生菌のフルクトオリゴ糖代謝について、in vitro および in silico で明らかにした
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Characterization of the microbiota and chemical properties of pork loins during dry aging 査読あり
Endo A, Koizumi R, Nakazawa Y, Shiwa Y, Maeno S, Kido Y, Irisawa T, Muramatsu Y, Tada K, Yamazaki M, Myoda T.
MicrobiologyOpen 2021年01月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
熟成肉の熟成過程における微生物の変遷を調べることで、熟成肉の安全性と熟成への微生物の寄与度を評価した
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1-Kestose supplementation mitigates the progressive deterioration of glucose metabolism in type 2 diabetes OLETF rats 査読あり
Watanabe A, Kadota Y, Kamio R, Tochio T, Endo A, Shimomura Y, Kitaura Y.
Scientific Reports 2020年09月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
オリゴ糖の一種であるケストースの機能性を2型糖尿病モデルラットを使って明らかにした。
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Kunkecin A, a New Nisin Variant Bacteriocin Produced by the Fructophilic Lactic Acid Bacterium, Apilactobacillus kunkeei FF30-6 Isolated from Honey bees 査読あり
Zendo T, Ohashi C, Maeno S, Piao X, Salminen S, Sonomoto K, Endo A.
Frontiers in Microbiology 2020年09月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
フルクトフィリック乳酸菌が生産する新規のバクテリオシンである kunkecin A について報告した
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Phylogenetic analysis of Leuconostoc and Lactobacillus species isolated from sugarcane processing streams 査読あり
Nel S, Davis SB, Endo A, Dicks LMT.
Microbiologyopen 2020年08月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
砂糖製造過程で汚染の原因となる Lactobacillus 属細菌、Leuconostoc 属細菌を明らかにした。
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PCR-based screening, isolation, and partial characterization of motile lactobacilli from various animal feces 査読あり
Suzuki S, Fujita K, Maeno S, Shiwa Y, Endo A, Yokota K, Igimi S, Kajikawa A.
BMC Microbiology 2020年06月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
様々な動物糞便より、運動性乳酸菌の分離を行い、その諸性質を明らかにした
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Characterisation of the bacterial community structures of sunki, a traditional unsalted pickle of fermented turnip leaves 査読あり
Tomita S, Watanabe J, Nakamura T, Endo A, Okada S.
Journal of Bioscience and Bioengineering 2020年05月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
長野県の伝統的漬物すんきの発酵に関与する微生物を明らかにした
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乳酸菌の分類・同定法の変遷とLactobacillus 属再分類の動き 招待あり
遠藤明仁
日本乳酸菌学会誌 2020年04月
担当区分:筆頭著者 記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
最新の乳酸菌分類事情について解説した。
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乳酸菌の分類・同定法の変遷と <i>Lactobacillus </i>属再分類の動き
遠藤 明仁
日本乳酸菌学会誌 31 ( 1 ) 3 - 9 2020年03月
記述言語:日本語 出版者・発行元:日本乳酸菌学会
<p>乳酸菌はその機能性と安全性から、古くから産業利用のための研究が広く行われてきた。その一方で、乳酸菌の分類および同定に対する関心と研究は、昨今減少傾向にある。しかし、食品等への利用の際にはその菌株の正確な学名が必要になるため、乳酸菌の分類と同定は応用のためにも重要である。本総説では、これまでの乳酸菌の分類および同定法の変遷と共に、昨今話題となっている <i>Lactobacillus </i>属再分類の動きについて解説する。</p>
DOI: 10.4109/jslab.31.3
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Kestose supplementation exerts bifidogenic effect within fecal microbiota and increases fecal butyrate concentration in dogs 査読あり
Ide K, Shinohara M, Yamagishi S, Endo A, Nishifuji K, Tochio T.
The Journal of Veterinary Medical Science 2020年01月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
犬におけるオリゴ糖の健康効果を明らかにした。
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In Vitro Evaluation of Different Prebiotics on the Modulation of Gut Microbiota Composition and Function in Morbid Obese and Normal-Weight Subjects 査読あり
Nogacka AM, Salazar N, Arboleya S, Ruas-Madiedo P, Mancabelli L, Suarez A, Martinez-Faedo C, Ventura M, Tochio T, Hirano K, Endo A, G de Los Reyes-Gavilán C, Gueimonde M
International Journal of Molecular Sciences 2020年01月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
様々なオリゴ糖の腸内細菌活性化効果を、複合系を用いた解析により明らかにした
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Fermented foods in a global age: East meets West
Jyoti Prakash Tamang, Paul D. Cotter, Akihito Endo, Nam Soo Han, Remco Kort, Shao Quan Liu, Baltasar Mayo, Nieke Westerik, Robert Hutkins
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 19 ( 1 ) 184 - 217 2020年01月
出版者・発行元:Wiley
<jats:title>Abstract</jats:title><jats:p>Fermented foods and alcoholic beverages have long been an important part of the human diet in nearly every culture on every continent. These foods are often well‐preserved and serve as stable and significant sources of proteins, vitamins, minerals, and other nutrients. Despite these common features, however, many differences exist with respect to substrates and products and the types of microbes involved in the manufacture of fermented foods and beverages produced globally. In this review, we describe these differences and consider the influence of geography and industrialization on fermented foods manufacture. Whereas fermented foods produced in Europe, North America, Australia, and New Zealand usually depend on defined starter cultures, those made in Asia and Africa often rely on spontaneous fermentation. Likewise, in developing countries, fermented foods are not often commercially produced on an industrial scale. Although many fermented products rely on autochthonous microbes present in the raw material, for other products, the introduction of starter culture technology has led to greater consistency, safety, and quality. The diversity and function of microbes present in a wide range of fermented foods can now be examined in detail using molecular and other omic approaches. The nutritional value of fermented foods is now well‐appreciated, especially in resource‐poor regions where yoghurt and other fermented foods can improve public health and provide opportunities for economic development. Manufacturers of fermented foods, whether small or large, should follow Good Manufacturing Practices and have sustainable development goals. Ultimately, preferences for fermented foods and beverages depend on dietary habits of consumers, as well as regional agricultural conditions and availability of resources.</jats:p>
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Fermented foods in a global age: east meets west. 査読あり
Tamang, J.P., Cotter P., Endo A., Han N.S., Kort R., Liu S.Q., Mayo B., Westerik N., Hutkins R.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2020年
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
アジアを中心とした発酵食品の製造にかかわる微生物について解説した
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IDE Kaori, SHINOHARA Mikako, YAMAGISHI Shohei, ENDO Akihito, NISHIFUJI Koji, TOCHIO Takumi
Journal of Veterinary Medical Science 82 ( 1 ) 1 - 8 2020年
記述言語:英語 出版者・発行元:JAPANESE SOCIETY OF VETERINARY SCIENCE
<p>Kestose, a fructooligosaccharide (FOS) with one fructose monomer linked to sucrose, is a key component of the prebiotic activity of FOS. This study aimed to evaluate the prebiotic potential of Kestose in terms of the impact on population change in the intestinal microbiota and fecal short-chain fatty acid (SCFA) concentration in dogs. Kestose 2 g per dog was administered daily with conventional diet to 6 healthy, adult beagle dogs for 8 weeks followed by 4 weeks of follow-up period without Kestose supplementation. Fresh fecal samples were obtained before and every 4 weeks until the end of the follow-up period. Genomic DNA extracted from the fecal samples was subjected to 16S rRNA gene analysis using next generation sequencer and to quantitative polymerase chain reaction (qPCR). Fecal acetate, propionate, butyrate, lactate and ethanol concentrations were measured by high-performance liquid chromatography. 16S rRNA gene analysis and qPCR showed increasing trend of genus <i>Bifidobacterium</i> after Kestose supplementation while genera <i>Bacteroides</i> and <i>Sutterella</i> decreased. <i>Clostridium perfringens</i> decreased below the detection limit within first 4 weeks after starting Kestose supplementation. Fecal butyrate concentration was significantly increased at week 8 and returned to the base level after 4 weeks of the washing period. To the best of our knowledge, this is the first study to reveal effect of Kestose on the populational changes in fecal microbiota and fecal butyrate concentration in dogs.</p>
DOI: 10.1292/jvms.19-0071
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ケストースが持つ多様な生理機能の解明と実用化に向けた取り組み
門田 吉弘, 北浦 靖之, 遠藤 明仁, 栃尾 巧
日本栄養・食糧学会誌 73 ( 4 ) 123 - 131 2020年
記述言語:日本語 出版者・発行元:公益社団法人 日本栄養・食糧学会
<p>ケストースは, スクロースに1分子のフルクトースが結合した三糖のオリゴ糖である。我々は, プレバイオティクスとして流通している種々のオリゴ糖との比較試験を実施し, ケストースが, 最も幅広い腸内有用菌に対して良好な増殖を示すオリゴ糖であることを明らかにした。さらに, ケストースの継続的な摂取によって, アレルギー疾患や生活習慣病を予防・改善できる可能性も明らかにしており, ケストースが様々な生理機能を有するプレバイオティクスとして, 人々の健康維持に貢献できる可能性を示した。また, 我々は, ケストースの実用化に関する研究として, 工業的製造の際に使用される酵素の改良にも取り組んでいる。本稿では, ケストースによる有用菌増殖効果をはじめとして, ケストースが有する様々な生理機能および, 製造酵素の改良に向けた取り組みについて紹介する。</p>
DOI: 10.4327/jsnfs.73.123
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Differentiation between Bacillus amyloliquefaciens and Bacillus subtilis isolated from a South African sugarcane processing factory using ARDRA and rpoB gene sequencing. 査読あり
Nel S, Davis SB, Endo A, Dicks LMT.
Arch Microbiol 201 2019年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
バイオエタノール生産の原料である糖液製造過程において、微生物汚染の原因菌の一種であるBacillus属細菌の効果的な同定法を構築した。
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Phylogenetic Analyses of pheS, dnaA and atpA Genes for Identification of Weissella confusa and Weissella cibaria Isolated from a South African Sugarcane Processing Factory 査読あり
Nel S, Davis SB, Endo A, Dicks LMT.
Curr Microbiol 76 2019年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
バイオエタノール生産の原料である糖液製造過程において、微生物汚染の原因菌の一種であるWeissella属細菌の効果的な同定法を構築した。
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Characterization of fructooligosaccharide-degrading enzymes in human commensal Bifidobacterium longum and Anaerostipes caccae 査読あり
Tanno H, Fujii T, Ose R, Hirano K, Tochio T, Endo A.
Biochem Biophys Res Commun 15 2019年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
ビフィズス菌および酪酸産生菌のフルクトオリゴ糖代謝能をゲノム面及び遺伝子発現解析により考察した
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Pseudofructophilic Leuconostoc citreum strain F192-5, isolated from satsuma mandarin peel. 査読あり
Maeno S, Tanizawa Y, Kajikawa A, Kanesaki Y, Kubota E, Arita M, Dicks L, Endo A.
Appl Environ Microbiol. 85 2019年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
菌株レベルでフルクトフィリックな特徴を獲得した乳酸菌株の生化学的およびゲノムの特徴を明らかにした
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Microbial Diversity Profiling of Polysaccharide (gum)-Producing Bacteria Isolated from a South African Sugarcane Processing Factory 査読あり
Nel S, Davis SB, Endo A, Dicks LMT.
Curr Microbiol 76 2019年05月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
バイオエタノール生産の原料となる糖液製造過程で問題となる微生物汚染の原因菌を明らかにした