論文 - 岡 大貴
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真空冷却パンの冷却過程における余熱除去が品質向上に及ぼす影響 査読あり
古澤 駿, 山梨 颯斗, 岡 大貴, 伊賀 大八, 井上 好文, 髙野 克己, 野口 智弘
日本食品科学工学会誌 71 ( 12 ) 467 - 472 2024年12月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:公益社団法人 日本食品科学工学会
本研究では真空冷却を行ったパンのクラム物性がソフト化する要因を解明するため, 真空冷却がパンに加わる余熱を抑制する効果に着目し, 余熱の抑制がデンプンとタンパク質に与える影響について検討を行った. デンプンは余熱の抑制により粒の形状と結晶性が保たれており, 真空冷却パンは糊化の進行が抑えられることが示された. またタンパク質は, 焼成によるタンパク質の不溶化が余熱によっても進行することが示され, 余熱の加わる量が少ない真空冷却パンでタンパク質の不溶化が抑制された. さらにタンパク質の性状に及ぼす影響を明らかにするために, 余熱により疎水性が低下したEtOH画分中のグリアジンの分子種量の測定を行った. 従来では熱により不溶化するとされる, グリアジンの中でも高い疎水性を持つα-/β-, γ-グリアジンが, 余熱の抑制される真空冷却パンでは高い溶解性を持つことが示された.
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Dry-heat treatment of low-heat skim milk powder improves rennet-induced gelation 査読あり 国際誌
Wataru Ono, Hiroki Ando, Kakeru Taguchi, Daiki Oka, Tomohiro Noguchi
International Dairy Journal 154 ( 1059 ) 2024年04月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Improvements in Preservation Properties of Homemade-Style Pickled Cucumber in Cambodia 査読あり 国際誌
SORM SOKLY, MURAMATSU SHUKI, UCHINO MASATAKA, MURAMATSU YOSHIKI, OKA DAIKI, TOUCH NARONG, TANIOKA YURI, NAKAMURA TAKAHIKO, NAKAJIMA TORU, SEKIDO MOTOE, KAWAKAMI SHOTARO, CHAY CHIM, ARIMITSU MARI, MIHARA MACHITO
International Journal of Environmental and Rural Development 14 ( 1 ) 25 - 31 2023年06月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌) 出版者・発行元:Institute of Environmental Rehabilitation and Conservation, Research Center
Pickled cucumbers selling at wet markets in Cambodia are popular among local people. It has been reported that pickles using homemade recipes are at a high risk of spoiling and causing food poisoning, as there are no heating steps in the production process. Therefore, it is necessary to improve the hygienic conditions of the food supply to make safe pickles in Cambodia. Heat treatments using hot pack filling and pasteurization lead to microbiologically safe products and extended shelf life. This study aimed to examine the effect of heat treatments (hot pack filling and pasteurization) on preservative properties and to evaluate the acceptability of the pickled cucumbers prepared with the heating process. Pickled cucumbers prepared with and without the heating process were made using a traditional Cambodian recipe and stored at 30 °C for 7 days. The presence of total viable bacteria, coliforms, <i>Escherichia coli</i>, yeasts, and molds in the pickled products was tested during the storage periods. The samples without the heating process resulted in contamination with coliforms,<i> E. coli</i>, yeasts, and molds and were in an initial putrefactive state because of the number of total viable bacteria. On the other hand, coliforms, <i>E. coli</i>, yeasts, and molds were not detected in the samples prepared with the heating process from Day 0 to Day 7. This result indicated that the pasteurization treatment killed many spoilage microbes, including foodborne pathogens. To investigate the acceptability of the pickled cucumbers prepared with the heating process, sensory evaluation tests were performed. From the results of the sensory evaluation and questionnaire survey, there was the possibility of acceptance of the pickled cucumbers prepared with the heating process made either in Japan or Cambodia by the Cambodian panelists; however, further improvement in the softness of the pickles was commented upon.
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Proposal of New Pickles to Improve Food Sanitation at Wet Markets in Cambodia 査読あり 国際誌
Sokly SORM, Yoshiki MURAMATSU, Daiki OKA, Yuri TANIKOKA, Masataka UCHINO, Shuki MURAMATSU, Motoe SEKIDO, Takahiko NAKAMURA, Toru NAKAJIMA, Eiichiro SAKAGUCHI, Shotaro KAWAKAMI, Mari ARIMITSU, Machito MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 13 ( 2 ) 33 - 38 2022年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effect of κ-casein dissociation from casein micelles on rennet-induced gelation in reconstituted skim milk powder 査読あり
Wataru Ono, Daiki Oka, Yuta Asada, Tomohiro Noguchi
Food Preservation Science 48 ( 4 ) 181 - 188 2022年08月
担当区分:責任著者 記述言語:英語
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Microbial Behavior in Cambodian Homemade-style Pickles 査読あり 国際誌
Shuki Muramatsu, Sokly Sorm, Masataka Uchino,Motoe Sekido, Yoshiki Muramatsu, Daiki Oka, Yuri Tanioka, Takahiko Nakamura, Toru Nakajima, Mari Arimitsu and Machito Mihara
International Journal of Environmental and Rural Development 13 ( 2 ) 169 - 175 2022年06月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effects of the thermal denaturation degree of a whey protein isolate on the strength of acid milk gels and the dissociation of κ-casein 査読あり 国際誌
Daiki Oka, Wataru Ono, Shojiro Tamaki, Tomohiro Noguchi and Katsumi Takano
Journal of Dairy Research 89 ( 1 ) 1 - 6 2022年01月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Dry-heat treatment of skim milk powder improves acid-induced gelation due to protein glycation and cross-linking of caseins 査読あり 国際誌
Wataru ONO, Daiki OKA, Yoshimasa TSUJI and Tomohiro NOGUCHI
Food Science and Technology Research 27 ( 6 ) 923 - 931 2021年12月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Evaluation of the Acceptability of Cashew Apple Jam in Cambodia 査読あり 国際誌
Sokly Sorm, Yoshiki Muramatsu, Daiki Oka, Yuri Tanikoka, Masataka Uchino, Shuki Muramatsu, Motoe Sekido, Takahiko Nakamura, Toru Nakajima, Eiichiro Sakaguchi, Shotaro Kawakami, Chim Chay, Mari Arimitsu, Machito Mihara
International Journal of Environmental and Rural Development (IJERD) 12 ( 1 ) 35 - 41 2021年12月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effects of suppressing protein structural changes on the excellent gelling properties of dried egg white via dry-heat treatment 査読あり 国際誌
Shota Koyama, Yuko Nemoto, Masahiro Ichikawa, Daiki Oka, Yoshimasa Tsujii, Tomohiro Noguchi, Katsumi Takano, Akihiro Handa
Food Science and Technology Research 27 ( 2 ) 293 - 300 2021年05月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Evaluation of Bacterial Contamination level in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia -Part 2- Detection of Several Food-poisoning Bacteria of 48 samples from Phnom Penh 査読あり
SHUKI MURAMATSU, MASATAKA UCHINO, SOKLY SORM, YURI TANIKOKA, DAIKI OKA, YOSHIKI MURAMATSU, TORU NAKAJIMA, MOTOE SEKIDO, TAKAHIKO NAKAMURA, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 11 ( 1 ) 120 - 124 2020年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Evaluation of Bacterial Contamination Levels in Pickles Sold at Wet Market in Cambodia - Part 1- in case of the samples from Kampong Cham and Phnom Penh 査読あり 国際誌
SHUKI MURAMATSU, MASATAKA UCHINO, SOKLY SORM, YURI TANIKOKA, DAIKI OKA, YOSHIKI MURAMATSU, TORU NAKAJIMA, MOTOE SEKIDO, TAKAHIKO NAKAMURA, MACHITO MIHARA
International Journal of Environmental and Rural Development 11 ( 1 ) 114 - 119 2020年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effects of Lanthionine and Lysinoalanine on Heat-Induced Gelation of Egg White 査読あり 国際誌
Shota KOYAMA, Daiki OKA, Yoshimasa TSUJII, Katsumi TAKANO and Akihiro HANDA
Food Science and Technology Research 26 ( 6 ) 2020年11月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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コシヒカリに由来する良食味遺伝子座が米および米飯の低分子量化合物に及ぼす影響 査読あり
木村 圭一, 堀 清純, 米澤 加代, 西堀 史也, 岡 大貴, 飯島 健, 齋藤 彰宏, 辻井 良政, 高野 克己
日本食品科学工学会 66 ( 5 ) 159 - 169 2019年10月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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サツマイモを発酵させた対馬の伝統食品「せんだんご」のデンプン特性について 査読あり
岡大貴、西堀史也、内野昌孝、辻井良政、野口智弘、高野克己
日本食品保蔵科学会 44 ( 4 ) 173 - 178 2018年08月
担当区分:筆頭著者 記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effect of heat-induced κ-casein dissociation on acid coagulation of milk 査読あり 国際誌
Daiki Oka, Wataru Ono, Shintarou Ohara, Tomohiro Noguchi, Katsumi Takano
Journal of Dairy Research 85 104 - 109 2018年02月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Effects of κ-Casein Dissociation from Casein Micelles on Cheese Curd Formation 査読あり 国際誌
Wataru ONO, Daiki OKA, Akihisa HAMAKAWA,Tomohiro NOGUCHI and Katsumi TAKANO
Food Science and Technology Research 23 ( 5 ) 2017年09月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
DOI: 10.3136/fstr.23.743
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Chemical and physical properties of Thai traditional shrimp paste(Ka-pi)
Rungsima Daroonpunt, Masataka Uchino, Yoshimasa Tsujii, Machiko Kazami, Daiki Oka, Somboon Tanasupawat
Journal of Applied Pharmaceutical Science 6 ( 5 ) 58 - 62 2016年05月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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The Action of the SS Bond Formation Due to the PDI-ERO1 to Wheat Gliadin (Glia.A) on the Dough Formation and Baking Quality 査読あり
Noguchi, T., Shiono, K., Oka, D., Noguchi, H., Takano, K.
Japan Association of Food Preservation Science 42 ( 1 ) 9 - 14 2016年01月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
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Influence of disulfide bond formation via recombinant PDI-Ero1 processing of proteins and baking quality. 査読あり
Tomohiro Noguchi, Fumiya Nishibori, Koji Shiono, Daiki Oka, Haruko Noguchi, Katsumi Takano
Japan Association of Food Preservation Science 41 ( 6 ) 267 - 272 2015年11月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)