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HATTORI Kazuo Professor |
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Nutritional Science Research Assistant
2004.04 - 2005.03
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Nutritional Science Lecturer
2005.04 - 2009.03
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Nutritional Science Associate Professor
2009.04 - 2012.09
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Nutritional Science Professor
2012.10
Professional Memberships 【 display / non-display 】
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日本栄養食糧学会
2013.04
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日本農芸化学会
1998.11
Papers 【 display / non-display 】
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Valerenic acid promotes adipocyte differentiation, adiponectin production, and glucose uptake via its PPARγ ligand activity Reviewed International journal
Jun Takahashi, Nobuyuki Takahashi, Miki Tadaishi, Makoto Shimizu, Kobayashi-Hattori K
ACS Omega 2022.12
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Effect of short-time treatment with TNF-α on stem cell activity and barrier function in enteroids Reviewed International journal
Yuki Saito, Makoto Shimizu, Ken Iwatsuki, Hikaru Hanyu, Miki Tadaishi, Yoshiko Sugita-Konishi, Kazuo Kobayashi-Hattori
Cytotechnology 73 ( 4 ) 669 - 682 2021.08
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Mycotoxin deoxynivalenol has different impacts on intestinal barrier and stem cells by its route of exposure Reviewed International journal
Hanyu H, Yokoi Y, Nakamura K, Ayabe T, Tanaka K, Uno K, Miyajima K, Saito Y, Iwatsuki K, Shimizu M, Tadaishi M, Kobayashi-Hattori K
Toxins 12 ( 10 ) 610 2020.10
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Anorexic action of fusarenon-x in the hypothalamus and intestine Reviewed International journal
Tominaga M, Ichikawa S, Sakashita F, Tadaishi M, Shimizu M, Kobayashi-Hattori K
Toxicon 187 57 - 64 2020.09
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Interleukin-4 suppresses the proliferation and alters the gene expression in enteroids Reviewed International journal
Yuki Saito, Ken Iwatsuki, Akihiko Inaba, Mika Sato, Miki Tadaishi, Makoto Shimizu, Kazuo Kobayashi-Hattori
Cytotechnology 72 479 - 488 2020.06
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
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宇田 靖, 大石 祐一, 松岡 寛樹, 佐藤 眞治, 高橋 朝歌, 只石 幹, 谷口 裕信, 鳥居 恭好, 服部 一夫
アイ・ケイコーポレーション 2024 ( ISBN:9784874924020 )
Language:Japanese
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新ポケット 食品・調理実験辞典 改訂増補第1版
高橋 幸資 山辺 重雄 編( Role: Joint author)
幸書房 2018.03
Language:Japanese Book type:Scholarly book
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わかりやすい食品の基礎と機能性分析法
宇田 靖, 大石 祐一他( Role: Joint author)
アイ・ケイ コーポレーション 2014.03
Language:Japanese Book type:Scholarly book
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食べ物と健康 食品学
大石祐一, 服部一夫他( Role: Edit)
光生館 2013.03
Language:Japanese Book type:Scholarly book
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食物と栄養学基礎シリーズ 4 食べ物と健康
吉田勉, 佐藤隆一郎, 加藤久典他( Role: Joint author)
学文社 2012.03
Language:Japanese Book type:Scholarly book
Presentations 【 display / non-display 】
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高コレステロール食摂食ラットにおけるシスチンの血清コレステロール濃度上昇抑制作用
大石祐一、只石 幹、伊藤亜莉、服部一夫、滝田聖親
日本アミノ酸学会(於東京大学) 2008.10
Event date: 2008.10
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
これまでに我々は、高コレステロール食摂食ラットにおいて、AIN-76試料と比し、AIN-93飼料が血清コレステロール濃度の上昇を抑制することを見出した。そこで本研究では、本メカニズムについて検討した。その結果、AIN-93飼料中のシスチンが肝臓でのコレステロール合成を抑制し、血清コレステロール濃度低下の要因の一つとなることが示唆された。
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動物性高脂肪食がラットの皮膚に及ぼす影響
山根 拓実、服部一夫、大石 祐一、滝田 聖親
日本食品科学工学会(於京都大学) 2008.09
Event date: 2008.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
動物性高脂肪食をラットに与えた際の皮膚への影響を検討した。その結果、ラット皮膚中のI型コラーゲン合成を抑制し、rhas3の発現を促進することが示唆された。
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湿熱処理ハイアミロースコーンスターチ摂取によるラットの血清コレステロール濃度に及ぼす油脂源の影響
宇田川陽秀、北岡千佳、谷口裕信、服部一夫、大石祐一、滝田聖親
日本食品科学工学会(於京都大学) 2008.09
Event date: 2008.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
本研究では、動物性油脂で飽和脂肪酸を多く含むラードを、植物性油脂で飽和脂肪酸を多く含むパーム油に置き換え、湿熱処理ハイアミロースコーンスターチ (HHA) の血清コレステロール濃度上昇作用について検討した。その結果、本上昇作用は、ラードからパーム油に置き換えることで、HHA摂取による血清コレステロール濃度の上昇が抑制された。したがって、パーム油に比してラードに多く含まれるステアリン酸のような脂肪酸が影響している可能性が示唆された。
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湿熱処理ハイアミロースコーンスターチ投与によるラットの血清コレステロール濃度低下作用
宇田川陽秀、北岡千佳、露木陽、小柳沙織、服部一夫、大石祐一、滝田聖親
日本栄養・食糧学会(於女子栄養大学) 2008.05
Event date: 2008.05
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
湿熱処理ハイアミロースコーンスターチ投与のコレステロール01.0%摂食ラットへの血清コレステロール濃度低下作用には、胆汁酸の排泄促進ではなく、血中から肝臓へのコレステロール取り込み促進に起因することが示唆された。
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食物繊維源の違いが高コレステロール食ラットの血清コレステロール濃度上昇作用に及ぼす影響
北岡千佳、宇田川陽秀、服部一夫、大石祐一、滝田聖親
日本栄養・食糧学会(於女子栄養大学) 2008.05
Event date: 2008.05
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
高コレステロール食摂食ラットの湿熱処理ハイアミロースコーンスターチ摂取による血清コレステロールの上昇要因は、セルロースではなく、食物繊維としてレジスタントスターチを含む湿熱処理ハイアミロースコーンスターチの摂取によることがわかった。
Teaching Experience 【 display / non-display 】
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食品機能学
Institution:Tokyo Healthcare University