Updated on 2024/06/06

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SUE Masayuki

Professor

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Professor

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From Graduate School 【 display / non-display

  • Kyoto University   Doctor Course   Completed

    1997.04 - 2000.03

      More details

    Country:Japan

  • Kyoto University   Graduate School, Division of Agriculture   Master Course   Completed

    1995.04 - 1997.03

      More details

    Country:Japan

Degree 【 display / non-display

  • 農学博士 ( 2000.03   京都大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Applied Biology and Chemistry   Research Assistant

    2000.04 - 2006.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Applied Biology and Chemistry   Lecturer

    2006.04 - 2013.09

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Applied Biology and Chemistry   Associate Professor

    2013.10 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Agricultural Chemistry   Associate Professor

    2018.04 - 2022.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Agricultural Chemistry   Professor

    2022.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • American Society of Plant Biologists

    2003.11

  • 日本農芸化学会

    1995.12

  • 厚生労働省薬事食品衛生審議会

    2021.01

  • 日本植物バイオテクノロジー学会

    2001.06

  • 日本農薬学会

    2001.04

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Papers 【 display / non-display

  • Hordeum vulgare CYP76M57 catalyzes C2 shortening of tryptophan side chain by C–N bond rearrangement in gramine biosynthesis Reviewed International journal

    Erika Ishikawa, Shion Kanai, Akihisa Shinozawa, Mami Hyakutake, Masayuki Sue

    The Plant Journal   118 ( 3 )   892 - 904   2024.04

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:Wiley  

    DOI: https://doi.org/10.1111/tpj.16644

  • Detection of a novel intramolecular rearrangement during gramine biosynthesis in barley using stable isotope-labeled tryptophan Reviewed International journal

    Ishikawa, E., Kanai, S., Sue, M.

    Biochemistry and Biophysics Reports   34   101439   2023.07

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English  

    オオムギの耐病性二次代謝産物であるグラミンについて、これまで未知であった生合成経路の解明に取り組んだ。

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.bbrep.2023.101439

  • Isolation of phenolic acids and tannin acids from Mangifera indica L. kernels as inhibitors of lipid accumulation in 3T3-L1 cells Reviewed

    Fujimaki, Takahiro; Sato, Chikako; Yamamoto, Rei; Watanabe, Sayo; Fujita, Hikaru; Kikuno, Hidehiko; Sue, Masayuki;Matsushima, Yoshitaka

    Bioscience, biotechnology, and biochemistry   86   665 - 671   2022.04

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1093/bbb/zbac030

  • Molecular and structural characterization of agmatine coumaroyltransferase in Triticeae, the key regulator of hydroxycinnamic acid amide accumulation Reviewed International journal

    M. Yamane, M. Takenoya, S. Yajima, M. Sue

    Phytochemistry   189   112825   2021.09

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    植物耐病性二次代謝化合物であるHCAA生産について、生合成酵素であるACTの寄与を明らかにし、機能解析をした。これまで構造に関する知見がほとんど無いN-アシルトランスフェラセーゼについて、構造解析をした。
    コレスポンディングオーサー

    DOI: 10.1016/j.phytochem.2021.112825

  • Increased benzoxazinoid (Bx) levels in wheat seedlings via jasmonic acid treatment and etiolation and their effects on Bx genes including Bx6 Reviewed International journal

    M. Sue, M. Fujii, T. Fujimaki

    Biochemistry and Biophysics Reports   27   101059   2021.09

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    コムギ耐病性二次代謝化合物であるBxの生合成酵素遺伝子を新規単離し、既知のものも含めてBx蓄積量と遺伝子発現量を詳細に解析した。
    コレスポンディングオーサー

    DOI: 10.1016/j.bbrep.2021.101059

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Books and Other Publications 【 display / non-display

  • Involvement of Tryptophan-pathway derived Secondary Metabolism in the Defence Responses of Grasses (共著)

    Atsushi Ishihara, Tetsuya Matsukawa, Taiji Nomura, Masayuki Sue, Akira Oikawa, Yozo Okazaki, Shin-ichi Tebayashi( Role: Joint author ,  364-372ページ部分)

    CAB International  2015.06  ( ISBN:9781780642635

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    Language:English   Book type:Scholarly book

    植物二次代謝経路のうち、トリプトファンを経由するものについて、その生合成酵素、遺伝子の観点から解説した。

Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display

  • グラミン生合成の鍵となる新規転位反応とcyt. P450の解析

    2022.04 - 2025.03

    科学研究費補助金  基盤研究(C)

    須恵雅之

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 新規メナキノン(ビタミンK)生合成経路に関する研究

    2005.04 - 2007.03

    科学研究費補助金  基盤研究(B)

    瀬戸治男

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

  • 放線菌の生産するテルペン化合物に関する研究-新しい生理活性物質を求めて

    2002.04 - 2004.03

    科学研究費補助金  基盤研究(B)

    瀬戸治男

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

Presentations 【 display / non-display

  • オオムギにおけるグラミン生合成遺伝子の探索

    金井詞音、石川恵里加、須恵雅之

    日本農芸化学会2022年度大会  2022.03 

     More details

    Event date: 2022.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • オオムギにおけるグラミン生合成遺伝子の単離と解析

    石川恵里加、金井詞音、須恵雅之

    日本農芸化学会2022年度大会  2022.03 

     More details

    Event date: 2022.03

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • イネ科植物における HCAA 生合成酵素 ACT の解析

    山根 美代、竹野谷 美穂子、矢嶋 俊介、松島 芳隆、須恵 雅之

    日本農芸化学会2021年度大会  2021.03 

     More details

    Event date: 2021.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • オオムギにおけるグラミン生合成の解析

    石川恵里加、金井詞音、須恵雅之

    日本農芸化学会2021年度大会  2021.03 

     More details

    Event date: 2021.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • オオムギにおけるグラミン生合成遺伝子の探索

    金井 詞音、石川 恵里加、須恵 雅之

    日本農芸化学会2021年度大会  2021.03 

     More details

    Event date: 2021.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

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Attractiveness of Research 【 display / non-display

  • 好奇心を持ち続けて下さい