2025/10/20 更新

写真a

小塩 海平 (コシオ カイヘイ)

KOSHIO Kaihei

教授

職名

教授

外部リンク

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   農学研究科   農学専攻   博士後期課程   修了

    1992年04月 - 1995年03月

      詳細を見る

    国名:日本国

留学歴 【 表示 / 非表示

  • 2008年09月 - 2009年08月   ワーヘニンゲン大学   客員研究員

学位 【 表示 / 非表示

  • 博士(農学) ( 1995年03月   東京農業大学 )

  • 国際農業開発学 ( 1992年03月   東京農業大学 )

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   農学部国際農業開発学科   副手

    1997年04月 - 1999年03月

  • 東京農業大学   国際食料情報学部   国際農業開発学科   助手

    1999年04月 - 2000年09月

  • 東京農業大学   国際食料情報学部   国際農業開発学科   講師

    2000年10月 - 2005年09月

  • 東京農業大学   国際食料情報学部   国際農業開発学科   助教授

    2005年10月 - 2007年03月

  • 東京農業大学   国際食料情報学部   国際農業開発学科   准教授

    2007年04月 - 2015年03月

全件表示 >>

論文 【 表示 / 非表示

  • Physical and Chemical Characterization of Passion Fruit, Focusing on the Differences in Juice Carotenoids and Sugars

    Viera William, Shinohara Takashi, Iyooka Chino, Terada Naoki, Sanada Atsushi, Koshio Kaihei

    The Horticulture Journal   94 ( 2 )   190 - 199   2025年

     詳細を見る

    記述言語:英語   出版者・発行元:The Japanese Society for Horticultural Science  

    <p>Fruit consumption is highly recommended due to its health benefits. <i>Passiflora</i> species are a good source of vitamins and antioxidant compounds such as carotenoids that are associated with a reduction in cellular oxidative processes, as well as against cardiovascular diseases and cancer development. As a result, purple passion fruit (<i>P. edulis</i>) and yellow passion fruit (<i>P. edulis</i> f. <i>flavicarpa</i>) are economically important crops that are cultivated based on the demand for their flavor and nutraceutical properties. The objective of this study was to determine the components of carotenoids and sugars in the pulp juice of passion fruit. Two Ecuadorian yellow passion fruit strains (‘INIAP 2009’ and ‘POR1’), one Ecuadorian purple passion fruit variety (‘Gulupa’) and two Asian hybrid cultivars (<i>P. edulis</i> × <i>P. edulis</i> f. <i>flavicarpa</i>; ‘Summer Queen’ and ‘Ruby Star’) were used for this research. The results showed that ‘POR1’ had high acidity and contained all carotenoids, but had the lowest amount of vitamin C, whereas ‘INIAP 2009’ had high contents of organic acids, vitamin C and β-cryptoxanthin. ‘Gulupa’ had the lowest acidity, α-carotene and citric acid content, but the highest amount of glucose, fructose, malic acid and vitamin C; this variety also showed high values of β-carotene and β-cryptoxanthin. On the other hand, ‘Summer Queen’ had high sucrose, malic acid, α and β-carotene and good amount of vitamin C, while ‘Ruby Star’ had high amounts of α-carotene, β-cryptoxanthin and citric acid, but low vitamin C content. These results can be used for further breeding programs focused on improving passion fruit quality.</p>

    DOI: 10.2503/hortj.qh-150

  • Influence of High pH Stress on Morphological, Physiological and Quality Characteristics of Tomato (<i>Solanum lycopersicum</i> L.)

    SEDIQUI Naveedullah, HABIBI Nasratullah, HARIS Mohammad Mustafa, POYESH Dawlat Shah, GULAB Gulbuddin, TERADA Naoki, SANADA Atsushi, KAMATA Atsushi, KOSHIO Kaihei

    Tropical Agriculture and Development   68 ( 2 )   34 - 44   2024年

     詳細を見る

    記述言語:英語   出版者・発行元:Japanese Society for Tropical Agriculture  

    <p>High pH is widely acknowledged as a major soil constraint that naturally occurs in arid and semi-arid regions such as Afghanistan, and it is largely attributed to the excess presence of calcium carbonate. Tomato (<i>Solanum lycopersicum</i> L.) is an important vegetable produced in Kabul Province. However, this crop is mainly grown in soils with alkaline characteristics and low organic matter content. This study was aimed at investigating the effect of pH on plant growth, yield, and fruit quality. The study involved exposing tomato plants to three different pH levels (4.5, 6.5, and 8.5) using a hydroponic system under greenhouse conditions. The highest pH level was set based on a soil analysis conducted in Kabul city, which indicated that most of the province’s soils had a pH around or higher than 8.0. Results showed that high pH decreased tomato plant height, leaf, and root length; while it increased leaf chlorophyll content, leaf electrolyte leakage (EL), root respiration rate, and fruit sucrose content. It was concluded that high pH is a characteristic for most of soils in Kabul province and this parameter influenced the tomato plant growth and fruit quality traits.</p>

    DOI: 10.11248/jsta.68.34

  • Influence of the Hypobaric Method in Physicochemical Fruit Quality Traits of Yellow and Purple Passion Fruit Stored in Cold Temperature

    Viera William, Shinohara Takashi, Sanada Atsushi, Terada Naoki, Koshio Kaihei

    The Horticulture Journal   92 ( 4 )   402 - 411   2023年

     詳細を見る

    記述言語:英語   出版者・発行元:The Japanese Society for Horticultural Science  

    <p>Passion fruit (<i>Passiflora edulis</i>) is a tropical fruit that can be consumed fresh or processed. It is a typical respiratory climacteric fruit which is highly perishable because of the loss of water that causes dehydration and thus shrinkage, affecting the fruit appearance; in addition, some quality traits such as fruit weight, firmness and vitamin C content can also be influenced. Therefore, this fruit has a short shelf life. Storage in low temperatures has been assessed to extent the passion fruit shelf life remaining its fruit quality traits; however, information about the application of the hypobaric method in this fruit is null. The objective of this research was to evaluate the physical and chemical characteristics of the yellow and purple passion fruit under hypobaric storage conditions in low temperature. Results showed the hypobaric method had a positive effect in decreasing fruit weight loss, declining the loss of firmness, and reducing the degradation of vitamin C during the storage period. It decreased the evolution of ethylene which is positive to delay fruit senescence, and the production of CO<sub>2</sub>. Finally, it was the only method which avoids the shrinkage completely in the purple passion fruits (‘Gulupa’, ‘Summer Queen’, and ‘Ruby Star’) and showed minor shrinkage in ‘POR1’ (yellow passion fruit). This method is considered as a promising technique to improve fruit storage.</p>

    DOI: 10.2503/hortj.qh-081

  • The Effects of Seed Priming on Germination and Physiological Response of Hot Pepper (<i>Capsicum annuum</i>) under Drought Stress Conditions

    HARIS Mohammad Mustafa, SANADA Atsushi, TERADA Naoki, GEMMA Hiroshi, KOSHIO Kaihei

    Tropical Agriculture and Development   67 ( 2 )   38 - 46   2023年

     詳細を見る

    記述言語:英語   出版者・発行元:Japanese Society for Tropical Agriculture  

    <p>Drought stress is a major production constraint for fruits and vegetable crops not only in arid and semi-arid regions but also all over the arable lands. This study was conducted to investigate the effects of seed priming on the total germination percentage and physiological responses of hot pepper under drought stress. Polyethylene glycol (PEG 6000) was used as a priming agent with 5 concentrations (-0, -0.4, -0.8, -1.2 and -1.6 MPa). The seeds were half soaked in each concentration solution for 48 hours at 25°C, while -0 MPa treatment seeds were soaked in distilled water for the same duration. The seeds were dried to the recommended moisture percentage. The germinated seeds were raised in a seed tray and transplanted in small plastic pots at the 3 to 4 leaf stage. The drought stress treatment was started ten days after transplanting with mild (daily watering), moderate (7 day-interval irrigation), and severe (9 day-interval irrigation) treatment. The results showed that the seed priming with higher concentrations of PEG (-1.2 MPa and -1.6 MPa) significantly increased germination percentage and enhanced drought tolerance of the seedlings than lower concentrations. Whereas, the seed priming with lower concentrations of PEG (-0, -0.4 and -0.8 MPa) under moderate and severe stress on the 3<sup>rd</sup> week of experiment significantly reduced the photosynthetic rate, stomatal conductance and ethylene production. The present findings revealed that the seed priming of hot pepper seeds with higher concentrations of PEG might well alleviate drought stress disorders.</p>

    DOI: 10.11248/jsta.67.38

  • Investigation of Bunch Cut at Different Times After Pollination and Flower Position in the Spikelet in Date Palm ‘Sukkary’ Variety 査読あり

    Abdelazize Eljiati, Naoki Terada, Yassine Elmaati, Hammou Ouchaou, Atsushi Sanada, and Kaihei Koshio

    Atlas Journal of Biology   713 - 723   2020年12月

     詳細を見る

    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: https://doi.org/10.5147/ajb.vi.223

全件表示 >>

書籍等出版物 【 表示 / 非表示

  • 熱帯作物学

    小塩海平( 担当: 分担執筆 ,  範囲: 3.1 熱帯における野菜栽培の意義と特徴、5.1 熱帯における工芸作物栽培の歴史と展望)

    朝倉書店  2022年  ( ISBN:978-4-254-41042-6

     詳細を見る

    総ページ数:216ページ   記述言語:日本語   著書種別:学術書

  • 栽培学原論12講

    小塩 海平

    一麦出版社  2022年  ( ISBN:9784863251410

     詳細を見る

    記述言語:日本語  

    CiNii Books

  • BC級戦犯にされたキリスト者 : 中田善秋と宣撫工作

    小塩 海平

    いのちのことば社  2022年  ( ISBN:9784264043805

     詳細を見る

    記述言語:日本語  

    CiNii Books

  • 花粉症と人類

    小塩海平( 担当: 単著)

    岩波書店  2021年  ( ISBN:9784004318699

     詳細を見る

    記述言語:日本語   著書種別:学術書

    CiNii Books

  • 農学と戦争

    足達太郎、小塩海平、藤原辰史( 担当: 共著)

    岩波書店  2019年 

     詳細を見る

    記述言語:日本語   著書種別:学術書

全件表示 >>

MISC 【 表示 / 非表示

  • 花粉症は自然からのやさしい呼びかけ 招待あり

    小塩海平

    現代農業2025年4月号   266 - 269   2025年03月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(その他)   出版者・発行元:農文協  

  • スサノオの鬚 花粉症が示す血縁

    小塩海平

    世界思想   48   12 - 16   2021年04月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(その他)  

  • 土なし農業のゆくえ

    小塩海平

    生環境構築史   ( 2 )   2021年02月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(その他)  

    DOI: https://hbh.center/02-issue_07/

  • 花粉症と人類(第6講)花粉光環の先の世界

    小塩海平

    世界   933   201 - 209   2020年06月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(その他)  

  • 花粉症と人類(第5講)スギ花粉症になることができた日本人

    小塩海平

    世界   932   255 - 263   2020年05月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(その他)  

全件表示 >>

受託研究受入実績 【 表示 / 非表示

  • スギなどの風媒花においてアレルゲンとなる花粉の形成を選択的に阻害する薬剤及びその効果的処理方法の開発

    2007年04月 - 2009年

    (株)日油  一般受託研究  一般受託研究

     詳細を見る

    界面活性剤を用いてアレルゲンとなる花粉飛散防止技術を開発する。

講演・口頭発表等 【 表示 / 非表示

  • Papuans and its exposure to the development 招待あり 国際会議

    Kaihei Koshio and Akiko Tsuru

    The Sixth Biennial Conference of East Asian Environmental History  2021年09月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年09月

    記述言語:英語   会議種別:口頭発表(一般)  

  • パルカットを用いたスギ花粉飛散防止技術について 招待あり 国際会議

    小塩海平

    日本花粉学会第62回大会  2021年09月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年09月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

  • The physiological and morphological differences in normal and puffed dates fruits 招待あり 国際会議

    Kaihei Koshio, Naoki Terada, Atsushi Sanada and Eljiati Abdelazize

    International Congress on Dates  2021年08月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2021年08月

    記述言語:英語   会議種別:口頭発表(一般)  

  • 高温下におけるトマトトーン(4-CPA)の散布がトマト(Lycopersicon esculentum Mill.)の生殖生長および果実品質に及ぼす影響 国際会議

    小塩海平、九野里寛子、篠原卓、岩堀修一、高橋久光、P.M.Hanson、Yang Ray-yu、J-Tsu Chen

    日本熱帯農業学会第103回講演会講演要旨集 (玉川大学農学部)  2008年03月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2008年03月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    AVRDCで選抜育種した耐暑性トマト6品種を用い、トマトトーンが生殖生長及び果実品質に及ぼす影響について報告した。

  • ラッカセイ(Arachis Hypogaea L.)殻で作成したボカシ肥の物理・化学的特性および施用効果の評価 国際会議

    篠原卓、本間華世、小塩海平、岩堀修一、高橋久光

    日本熱帯農業学会第103回講演会講演要旨集 (玉川大学農学部)  2008年03月 

     詳細を見る

    開催年月日: 2008年03月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    熱帯・亜熱帯で入手可能なラッカセイ殻でボカシ肥を作成し、野菜の生育に有効であることを報告した。

全件表示 >>

その他教育活動及び特記事項 【 表示 / 非表示

  • 教授昇格に際して行われた資格審査

    2014年12月 - 2015年02月

     詳細を見る

    教授昇格に際して研究活動ならびに教育活動の評価を受けた。

  • 教育効果を高めるための取り組み

    2010年04月 - 現在

     詳細を見る

    毎回の授業時に提出させる出席カードの裏面に、授業内容に関する質問、意見、感想を必ず筆記させる。

  • 国際農業協力に生きる

    2006年11月

     詳細を見る

    途上国と先進国における教育問題について所見を述べた。担当部分:119−120頁。東京農業大学国際農業開発学科編

  • 熱帯農業と国際協力

    2006年10月

     詳細を見る

    熱帯農業と国際協力に関する入門書。担当部分:熱帯工芸作物の「これまで」と「これから」。高橋久光・夏秋啓子・牛久保明邦編

委員歴 【 表示 / 非表示

  • 東南アジア国際農学会(ISSAAS)   編集委員長  

    2015年09月 - 現在   

      詳細を見る

    団体区分:学協会

産学連携の基本姿勢 【 表示 / 非表示

  • 格差社会を助長するような産学連携には反対です

研究の魅力 【 表示 / 非表示

  • 学生も教員も一緒に学べる環境作りに励みたい.