Updated on 2024/07/26

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IMAI Shoko

Assistant Professor

Title

Assistant Professor

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Degree 【 display / non-display

  • 博士(学術) ( 2016.07   東京大学 )

  • 修士(学術) ( 2005.03   東京大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Assistant Professor

    2018.09

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本地理学会

    2020.03

  • Asian Food Study Conference

    2016.07

  • 公益財団法人奥田育英会

    2016.06

  • American Assocation of Geographers

    2010.10

  • American Studies Association

    2010.01

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Research Interests 【 display / non-display

  • cultural geography

  • American Studies

  • food studies

Papers 【 display / non-display

  • Japanese Restaurant Nobu’s Culinary Network and the Construction of Authenticity Reviewed

    Shoko IMAI

    67 ( 3 )   100 - 110   2022.12

     More details

    Authorship:Lead author, Last author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Japanese Agricultural Students’ Use of Metacognitive Strategies in L2 Listening and L2 Reading Reviewed

    Koji Hirose and Shoko Imai

    68 ( 3 )   2023.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Influence of Cultivars, Harvest Date and Storage Conditions on the Antioxidant Capacity of Apples Produced in Nagano, Japan Reviewed

    67 ( 4 )   154 - 159   2023.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 食べること食べること/食べられること——マーガレット・アトウッド「わんぱくグリゼルダ」の二重性 Reviewed

    坪野圭介、今井祥子

    和洋女子大学英文学会誌   58   77 - 87   2023.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • アメリカ合衆国における日本食の受容とその真正性―レストランNobuの事例を中心に International journal

    今井祥子

    第53回アメリカ学会年次大会プロシーディングス   2019.05

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (international conference proceedings)   Publisher:アメリカ学会  

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Books and Other Publications 【 display / non-display

  • Globalization, Food and Social Identities in the Asia Pacific Region International journal

    Shoko Imai( Role: Contributor ,  “Nobu and After: Westernized Japanese Food and Globalization.” )

    Sophia University Institute of Comparative Culture   2021.02 

     More details

    Total pages:287   Responsible for pages:271-286   Language:English   Book type:Scholarly book

  • アメリカ文化事典

    今井祥子( Role: Sole author ,  「オーガニックライフスタイル」」)

    丸善出版   2018.01 

     More details

    Total pages:A5判,960ページ   Responsible for pages:476-477   Language:Japanese   Book type:Scholarly book

    アメリカ文化を紹介する書籍のうちの「オーガニックライフスタイル」について、定義を確認し、歴史的背景と今後の課題について解説文を執筆した。

  • The Globalization of Asian Cuisines: Transnational Networks and Culinary Contact Zones

    編者:James Farrer,分担執筆:James Farrer, Krishnendu Ray, Jean Duruz, Shoko Imai, David L. Wank, Keiichi Sawaguchi, Eric C. Rath, Stephanie Assmann and Sidney C. H. Cheung ( Role: Sole author ,  担当章:“Umami Abroad: Taste, Authenticity, and the Global Urban Network” )

    Palgrave Macmillan  2015.08 

     More details

    Total pages:13.3 x 1.9 x 20.8 cm, 239ページ   Responsible for pages:57-78   Language:English   Book type:Scholarly book

    本稿では現在の世界の日本食人気について、第5の基本味である「うま味」に注目した。まず池田菊苗博士によるうま味の発見についてふれ、世界中にうま味を含む食品が存在する普遍性に言及した。その上で、シェフ間の交流から構成された料理界ネットワーク上にみられる、うま味の重要な役割について、日本料理本を参照しながら検討した。結論として、うま味が日本食文化全体のオーセンティシティを左右する重要な役割を担っていることを指摘した。

  • The Wiley-Blackwell Companion to Cultural Geography

    編者:N. Johnson, R. Schein & J. Winders, 該当章の分担執筆:Cook, Ian, Peter Jackson, Allison Hayes-Conroy, Sebastian Abrahamsson, Rebecca Sandover, Mimi Sheller, Heike Henderson, Lucius Hallett, Shoko Imai, Damian Maye and Ann Hill( Role: Sole author ,  担当章:“Food’s Cultural Geographies: Texture, Creativity & Publics” )

    Wiley-Blackwell  2013.04 

     More details

    Total pages:17.8 x 2.9 x 25.4 cm, 568ページ   Responsible for pages:343-354   Language:English   Book type:Scholarly book

    11人の著者が参加したブログ上で食の地理学研究の将来と方法論についての議論を、書籍の1章としてまとめたものが本書に掲載された。論文は「テクスチャ」「創造性」「公共性」のテーマに基づいた3部構成となっており、私は主に「創造性」を担当した。シェフ松久信幸氏の料理を事例として取り上げ、ノブの料理はノブ個人の創作によるだけでなく、ネットワーク上に存在するスタッフと顧客によって支えられていることを指摘した。

Misc 【 display / non-display

  • 時代精神としての寿司:食文化浸透のあるかたち 報告

    今井祥子

    東京大学大学院博士課程教育リーディングプログラム 多文化共生・統合人間学プログラム       1 - 2   2014.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    東京大学大学院多文化共生・統合人間学プログラムが主催して行ったベルリン自由大学キルシュネライト教授のドイツにおける寿司文化の受容に関する講演会の報告書を執筆した。(pp.1-2), オンライン,2000字

  • 蔵書全文デジタル化の先に見える図書館の未来:スタンフォード大学図書館長Michael A. Keller氏講演録2

    今井祥子

    「WEBマガジン[KAZE]風」       1 - 17   2010.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)   Publisher:連想出版  

    国立情報学研究所の主催で開催されたスタンフォード大学図書館長のマイケル・ケラー氏の英語による講演会を日本語に翻訳し、講演録および報告書としてまとめた。(pp.1-17), オンライン,16000字

  • モノが語る歴史—ウルリック教授セミナー参加記

    今井祥子

    アメリカ太平洋地域研究センターCPAS Newsletter   10 ( 1 )   9 - 10   2009.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    CPASで実施されたハーヴァード大学歴史学部ウルリック教授の講演会をまとめたもの。ウルリック氏は「モノが語る歴史」として実際に対象となるいくつかのモノを会場に持ち込み、協同学習の手法を取り入れた実践的な講演会を行った。(pp. 9-10)

  • サルディヴァール氏巻頭寄稿文

    今井祥子

    アメリカ太平洋地域研究センターCPAS Newsletter   4 ( 1 )   2   2003.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    アメリカ太平洋地域研究センター(CPAS)のニュースレターに寄せられたサルディヴァール教授の論文を短く簡潔に和訳し、報告書としてまとめた。(p2)

Presentations 【 display / non-display

  • "New Directions in Japanese Food Studies." International conference

    Shoko Imai (discussant)

    AAS 2024 Anual Conference  2024.03  Association for Asian Studies

     More details

    Event date: 2024.03

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:Seattle   Country:United States  

  • The Acceptance of Japanese Food in the United States and its Authenticity: A Case Study of Nobu International conference

    Shoko IMAI

    The 53rd JAAS Annual Meeting  2019.06 

     More details

    Event date: 2019.06

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • “Chef Nobu's Innovative Japanese Cuisine: Globalization and Agent-based Authenticity" International conference

    Shoko Imai

    High Cuisine, a Tention between Discourse and Practice  2018.09 

     More details

    Event date: 2018.09 - 2018.10

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:東京大学  

    パリ大学と東京大学の共同研究プロジェクトで食をテーマにしたシンポジウムが東京大学とパリ大学でそれぞれ開催された。日本食が高級な食文化としてグローバル化されていく際の真正性の評価について、松久信幸氏のレストランの事例を取り上げて説明した。

  • “Japanese Culinary Politics: Taste, Nutrition, Status, and Safety in Globalizing Japan” International conference

    22nd Annual Asian Studies Conference Japan  2018.07 

     More details

    Event date: 2018.07

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:国際基督教大学  

    Japanese Culinary Politics: Taste, Nutrition, Status, and Safety in Globalizing Japanというタイトルのもと、日本食文化および日本料理店のグローバル化、食育運動、震災後の食物の安全性、日本産ワインのグローバル化についての研究発表を含むパネルのディスカッサントを努めた。

  • 「セレブリティシェフ松久信幸氏(ノブ)のオーセンティシティとその受容:アメリカと世界都市の事例から」 International conference

    今井祥子

    科学研究費助成事業(基盤研究(C))研究プロジェクト「移民の習い事・教え事の継承・活用・変容の基礎研究—方法論的ナショナリズムの相対化」(16K0211)研究会(第5回)  2017.12 

     More details

    Event date: 2017.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:東京大学  

    博士論文の内容から、特に松久信幸氏のオーセンティシティの創造とそのアメリカ合衆国市民による受容についての研究を取り上げて1時間あまりで発表を行った。移民の文化の継承や変容の問題意識のなかで、食文化は重要なテーマの一つであり、また、そのような問題を扱う上での方法論としてのナショナリズムのあり方を再検討することが出来た。

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