Updated on 2024/12/31

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TANIGUCHI YAMADA Akiko

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Degree 【 display / non-display

  • 博士(農芸化学) ( 1994.12   東京農業大学 )

  • 修士(農芸化学) ( 1989.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   助手

    1989.04 - 1995.03

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   講師

    1995.04 - 1998.03

  • 東京農業大学   短期大学部   醸造学科   講師

    2000.04 - 2005.03

  • Tokyo University of Agriculture

    2005.04 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Department of Agricultural Innovation for Sustainable Society   Professor

    2018.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • Japan Association of Food Preservation Science

    1987.04

  • THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

    1987.04

  • Japan Society for Food Education

    2006.04

  • Institute of Food Technologists

    2000.04

  • 日本家政学会

    2000.04 - 2023.03

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Research Areas 【 display / non-display

  • Life Science / Food sciences  / Food science, food processing, food chemistry, food preservation, agricultural product utilization, marine foods

Research Interests 【 display / non-display

  • Functional ingredients in vegetables

  • Effective use of unused resources

  • Fish digestive enzymes

  • Dried vegetables

  • Food product development

Papers 【 display / non-display

  • Production and component analysis of "Shirasu" (whitebait) from Kamakura, Japan Reviewed International journal

    Akiko Yamada Taniguchi, Machiko Kazami, Haruko Noguchi

    Journal of Aquaculture & Marine Biology   2024;13 ( 3 )   141 - 144   2024.12

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Production and component analysis of miso-like seasoning using kidney beans Reviewed International journal

    Akiko Yamada Taniguchi, Machiko Kazami, Haruko Noguchi

    Journal of Bacteriology & Mycology   2024;12 ( 3 )   122 - 126   2024.12

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    Other Link: https://medcraveonline.com/JBMOA/JBMOA-12-00385.pdf

  • Nutritional composition of sea squirts from Iwate Prefecture, Japan Reviewed International journal

    Akiko Yamada Taniguchi, Machiko Kazami, Haruko Noguchi

    Journal of Aquaculture & Marine Biology   13 ( 3 )   117 - 119   2024.10

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • About alternative foods Invited

    Akiko Yamada Taniguchi

    Packaging of foodstuff   56 ( 1 )   2024.08

  • Restoration of kamakura period "Hishio manufacturing" using lacquer leaves Reviewed

    Yumiko Urakawa, Yuko Sato, Shingo Mutoh, Akiko Yamada Taniguchi

    THE RESEARCH SOCIETY for SCIENCE Of DIETARY HABITS   44 ( 5 )   311 - 317   2024.05

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Books and Other Publications 【 display / non-display

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Misc 【 display / non-display

  • Research on Effective Utilization of Underutilized and Unused Resources as Food Ingredients

    TANIGUCHI YAMADA Akiko

    food packaging   55 ( 2 )   2024.03

  • Market research on Jeju Island bean dishes and supermarket beans Invited

    99    12 - 17   2020.06

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • アカモクの成分分析と食品への利用 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    食品分析開発センター SUNATEC e-Magazine   202004   2020.04

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  

  • アメリカFood EXPO見学とスーパーマーケットの豆類の市場調査 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    豆類時報   97   11 - 16   2019.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • シチリアの豆料理と文化 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    豆類時報   96   24 - 29   2019.09

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

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Other research activities 【 display / non-display

  • 東京農大オープンカレッジ 「代替食品について考えてみようー代替肉で麻婆豆腐に挑戦!!」ニップン共同研究

    2024.12

  • 東京農大オープンカレッジ 「おいしいクッキーを作って小麦粉の栄養を学ぼう」ニップン共同研究

    2024.11

  • Tokyo University of Agriculture Open Lecture “Let’s make sea squirt pie sweets”!!

    2024.07

  • 東京農大オープンカレッジ「おいしいクッキーを作って小麦粉の栄養を学ぼう」ニップン共同研究

    2024.06

     More details

    小麦粉は私たちの食生活を豊かにする食材で、手軽な料理や工夫で栄養バランスを改善することができます。身近でありながら、あまり知られていない小麦粉の魅力と栄養について、講義と実習(クッキーの型抜き、焼成・試食)を通じて紹介します。

  • Tokyo University of Agriculture Open Lecture Learn quinoa and try making quinoa miso!

    2023.09

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Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会 学会賞

    2023.06   一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会   低利用及び未利用資源の食品素材としての 有効活用に関する研究

Other External Funds 【 display / non-display

  • 第9回日本食育学会学術大会シンポジウム(公開講座)

    2021.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • IFT(Institute of Food Technologists)ジャパンセクション2019公式ツアーアメリカ食品産業最新研究研修

    2019.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    鎌倉女子大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

Past of Commissioned Research 【 display / non-display

  • スリランカ産サラシアの食品の商品開発に関する研究等

    2022.04 - 2025.03

    株式会社トライ・インターナショナル  一般受託研究  The General Consignment Study

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Collaborative (industry/university)

    Grant amount:\300000

  • ナッツを用いた発酵食品の開発及び機能分析

    2021.10 - 2023.03

    株式会社有馬芳香堂  一般受託研究  The General Consignment Study

    長島孝行

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • メヒカリを用いた商品開発と機能性の研究

    2021.04 - 2028.03

    有限会社まんてん.  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • ホヤの加工食品に関する研究

    2020.12 - 2027.03

    株式会社プランニングマーケット  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • “IoP (Internet of Plants)”が導く「Next 次世代型施設園芸」への進化

    2019.04 - 2026.03

    国立大学法人高知大学  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学  内野昌孝

      More details

    Authorship:Principal investigator 

Past of Cooperative Research 【 display / non-display

  • 鎌倉野菜のカレー洋食セット

    2023.05 - 2023.12

    Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

  • 鎌倉野菜の彩りカレー開発研究

    2021.10 - 2022.10

    Others

  • アカモクのさつま揚

    2018

    井上蒲鉾店  Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

Presentations 【 display / non-display

  • Production of fish sauce using Chlorophthalmus borealis and analysis of its components

    Taniguchi Yamada Akiko, Sato Yuko, Tukidate Kasumi, Kazami Machiko, Noguchi Haruko, Kuroda YTakahiro

    2024.06 

     More details

    Event date: 2024.06 - 2024.07

    Language:Japanese  

  • Use of compost made from sea squirt shells produced in Iwate Prefecture and the effect of crops

    Taniguchi Yamada Akiko, Abe Kenta, Kazami Machuko, Noguchi Haruko, Sato Yuko, Mitarai Yozo

    Japan Society for Food Education  2024.07  Japan Society for Food Education

     More details

    Event date: 2024.06 - 2024.07

    Country:Japan  

  • 高知県産ナスSolanum melongenaの品種の違いによる食品成分の比較

    谷口(山田)亜樹子,風見真千子,野口治子,吉田真史,佐藤広顕,内野昌孝

    日本食品科学工学会第70回記念大会  2023.08 

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    Event date: 2023.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 官能評価センサーを活用した新規導入果物ペピーノの美味しさの比較・解析

    大目紗葵・風見真千子・野口治子・谷口亜樹子・池濱清治・吉田浩一・ 佐藤広顕

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06 

     More details

    Event date: 2023.06

  • 調味料添加によるイカ塩辛中の酵素活性

    和田佳苗、佐藤祐子、谷口(山田)亜樹子

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06 

     More details

    Event date: 2023.06

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Committee Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会   理事  

    2021.06   

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    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   常務理事・編集委員  

    2021.06 - 2023.06   

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    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   第9回日本食育学会学術大会 会頭  

    2021.06   

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    Committee type:Academic society

    第9回日本食育学会学術大会の会頭を務めた

  • 日本食品保蔵科学会   第70回大会 大会実行副委員長  

    2021.06   

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    Committee type:Academic society

  • Institute of Food Technologists   ジャパンセクション 評議員  

    2020.09 - 2021.08   

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    Committee type:Academic society

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Social Activities 【 display / non-display

  • 東日本大震災復興活動 ホヤを食べよう

    Role(s): Filming support, Lecturer, Consultant, Planner, Performer

    2020

Media Coverage 【 display / non-display

  • 水産経済新聞 ホヤのパイ菓子作りに挑戦 Newspaper, magazine

    水産経済新聞  2024.07

  • 水産タイムス 業界人物スポット Newspaper, magazine

    水産タイムス  2024.07

  • 水産タイムス 農大でホヤ講座 大槌産ホヤでパイ作り Newspaper, magazine

    水産タイムス  2024.07

  • 毎日新聞 紅麹」に関する記事にコメント Newspaper, magazine

    2024.04

  • おいしく無駄なく!干し野菜を食べよう! Newspaper, magazine

    株式会社ヤクルト本社広報室  ヘルシスト  2024.01

     More details

    Author:Other 

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Basic stance of industry-university cooperation 【 display / non-display

  • Studying food functions scientifically and designing a rich food environment
    Developing new food products that bring happiness to people
    Pursuing food functions and deliciousness

Attractiveness of Research 【 display / non-display

  • Learn by yourself and discover the joy of research