Presentations -
-
0℃付近で貯蔵した黄色系キウイフルーツ5 品種における低温障害発生の品種間差異
田村槙子・荒井那由他・杉田交啓・酒井知也・大八木康平・齋藤修平・吉田実花・馬場正
園芸学会令和7年度春季大会 2025.03 一班社団法人園芸学会
Event date: 2025.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:日本大学生物資源科学部
国内で栽培されている黄色系キウイフルーツ5品種の低温障害症状を観察し、0℃付近で貯蔵した場合の低温障害発生を比較した。品種によって低温耐性に違いがみられ、品種を選択することによる長期貯蔵の可能性を示した。
-
栽培中の遠赤色光補光処理による収穫後のトマト果実への低温耐性の付与
安藤明日美・小泉明嗣・齋藤修平・吉田実花・馬場正
園芸学会令和7年度春季大会 2025.03 一班社団法人園芸学会
Event date: 2025.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:日本大学生物資源科学部
収穫後のトマト果実に低温耐性を付与するために栽培中に遠赤色光補光処理を行った。その結果冬期収穫果で低温耐性の付与効果が認められた。
-
Ripening characteristics and shelf life extension through chitosan coating of imported avocado from Michoacán, Mexico
Ishimado, H., S. Saito, M. Yoshida and T. Baba
2024.03
Event date: 2024.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
High relative humidity enhances chilling tolerance of banana fruit
Hama, K., A. Koizumi, S. Saito, M. Yoshida, T. Baba
2024.03
Event date: 2024.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
異なる分子量のキトサンコーティングによる輸入アボカド果実の成熟遅延
石間戸洋希・齋藤修平・吉田実花・馬場正
農産物流通技術研究会「第14回研究発表会」 2023.12 農産物流通技術研究会
Event date: 2023.12
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:科学技術館 第一会議室
分子量の異なるキトサンコーティングによって、輸入アボカドの成熟遅延効果を確認した。
-
フィリピン・ベンゲット州産レタス及びキャベツの収穫後損失
齋藤修平・石間戸洋希・安部由香子・吉田実花・馬場正
農産物流通技術研究会「第14回研究発表会」 2023.12 農産物流通技術研究会
Event date: 2023.12
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:科学技術館 第一会議室
フィリピン産のレタスとキャベツについて、市場までの輸送方法と収穫後の重量減少を調査した。
-
Effect of 1-methylcyclopropene on ripening of avocado fruit imported to Japan International conference
Ishimado, H. , S. Saito , M. Yoshida , T. Baba
ISSAAS International Congress 2023 2023.11
Event date: 2023.11
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Country:Philippines
-
収穫後のモモ果実における低温耐性と低温障害軽減のための高温処理
柳炫至・吉田実花・馬場正
園芸学会令和5年度春季大会 2023.03
Event date: 2023.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:龍谷大学 瀬田キャンパス
-
夏と冬に収穫しフィルム包装したクレソンの収穫後の品質変化
船本崇太・吉田実花・馬場正
農産物流通技術研究会「第13回研究発表会」 2022.12
Event date: 2022.12
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:科学技術館 第三会議室
-
Active modified atmosphere packaging to prolong the shelf-life of fresh-cut pineapple
Okutsu.C., M,Yoshida., T.Baba
2021.12 Japan Technical Institute of Food Distribution
Event date: 2021.12
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
-
Active modified atmosphere packaging to prolong the shelf-life of fresh-cut apple
Mika Yoshida, Katsumi Kubo, Yuki Murano, Tadashi Baba
2021.09
Event date: 2021.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Effects of different storage temperatures and 1-MCP treatment on postharvest life of five Japanese plum cultivars Japanese Japanese
Mayu Hoyano, Mika Yoshida, Tadashi Baba
2021.03
Event date: 2021.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
桃熟期のトマト果実におけるヒートショック処理による着色遅延効果 International conference
原大樹, 尾崎敦, 吉田実花, 馬場正
農産物流通技術研究会「第11回研究発表会」 2020.06
Event date: 2020.06
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:科学技術館 第三会議室
-
Effect of modified atmosphere packaging on green color retention of stored 'Kikuchi lemon' fruit
Arai, N., S. Amagi, T. Ozaki, M. Kuraki, M. Nakata, M. Yoshida and T. Baba
2020.03
Event date: 2020.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Effect of storage conditions of tubers on subsequent growth and development of calla lily
Takamatsu, R., F. Hanabata, K. Soneda, M. Yoshida and T. Baba
2020.03
Event date: 2020.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Effect of heat shock treatment on anthocyanins and aroma components of raspberry fruit 'Indian summer'
Kawabata, M., M. Yoshida, T. Baba, Y. Sekozawa and S.Sugaya
2020.03
Event date: 2020.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Long-term storage of squash fruit stored at various temperatures
Umeda, T., M. Yoshida, T. Baba
2019.11
Event date: 2019.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Examination of room temperature transport using film packaging of "Kikuchi Lemon" produced in Ogasawara
Arai, N., T. Amagi, T. Ozaki, M. Kuraki, M. Nakata, M. Yoshida, T. Baba
2019.11
Event date: 2019.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Physico-chemical responses to storage temperature of calamondin (xCitrofortunella microcarpa ) fruit packed in perforated polyethylene film International conference
Yoshida, M., M. Nakata T. Baba, Y. Kawai, J.U. Agravante
ISSAAS 2019.10 ISSAAS
Event date: 2019.10
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:University Putra Malaysia
カラマンシー果実の貯蔵温度に対する反応性を調査するため、異なる6温度帯で1か月間果実を貯蔵した。その結果、20℃以上では腐敗が、3℃以下では低温障害が発生したが、5℃貯蔵では1か月後も品質が保持された。
-
Effects of 1-MCP treatment and storage temperature on internal browning in tree-ripened `Fuji' apples
Yoshida M., T. Baba
2019.09
Event date: 2019.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:Shimane University
-
Storage of seed ginger rhizomes under constant temperature
Soneda, K., M. Yoshida and T. Baba
2019.09
Event date: 2019.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:Shimane University
-
海上コンテナによる輸出を想定した「なると金時」の高温処理による低温障害軽減
吉田実花・西尾麻衣子・馬場正・兼田朋子
日本食品保蔵科学会第68回大会 2019.06
Event date: 2019.06
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:於 中村学園大学
サツマイモ「なると金時」は低温で糖化するが、同時に低温障害が発生する。高温処理は低温障害の軽減に効果的とされるが、低温障害の症状別に詳細に調査した結果、高温処理により腐敗・軟化は抑制できるが、褐変・す入りは抑制できないもしくは助長されることが明らかとなった。
-
Quality maintenance of fresh-cut Japanese pear in modified atmosphere packaging with high oxygen and carbon dioxide levels
Aoki, K., M. Yoshida, T. Baba
2018.11
Event date: 2018.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Active modified atmosphere packaging extends shelf-life of fresh-cut cabbage
Aoki, K., M. Yoshida, T. Baba, M. Okabe
2018.11
Event date: 2018.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Long-term storage conditions of the locally produced apples for fresh-cut supplied during the summer season of the following year
Murano, Y., M. Yoshida, T. Baba, M. Yamaguchi
2018.11
Event date: 2018.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Seasonal and interannual variation in the quality of calamondin (xCitrofortunella microcarpa ) fruits harvested at different stages of maturity International conference
Yoshida, M., T. Baba, Y. Kawai, J.U. Agravante, E.P. Serrano.
ISSAAS 2018.10 ISSAAS
Event date: 2018.10
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:Malaysia (Riverside Majestic Hotel)
産地、収穫時期、熟度の異なるカラマンシー果実の品質を測定した。
雨の多いNueva Ecija産のアスコルビン酸含量は低かった。価格が低下するピークシーズンの果実をジュース加工することで、収穫後の果実のロスを減らすことができるが、果汁率の面からyellow、orangeの熟度の果実がより加工に適していることが明らかとなった。 -
Harvest months and prestorage heating condition affect the alleviation of chilling injury of tomato fruit
Ohno, M., M. Yoshida, T. Baba, M. Yamaguchi, N. Toda, M. Midorikawa, M. Taniguchi, A. Yamashita, R. Miyashita and A. Hino
2018.09
Event date: 2018.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:Kagoshima University Koorimoto Campus
-
「のらぼう菜」( Brassica napus L.) の収穫時期別抗酸化活性
吉田実花, 曽我綾香, 吉田誠 , 甲斐茂美
園芸学会 平成30年度春季大会 2018.03 一般社団法人 園芸学会
Event date: 2018.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:於 近畿大学農学部
-
神奈川県産ウンシュウミカンの機能性成分含有量の調査
吉田実花, 曽我綾香, 聖代橋史佳, 吉田誠
農産物流通技術研究会 第8回研究発表会 2017.11 農産物流通技術研究会
Event date: 2017.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:科学技術館
-
Combination of stone cellars and 1-MCP treatment for long-term storage of `Fuji' apples
Yoshida, M., M. Nimura, T. Baba , M. Yamaguchi , Y. Ito and Y. Takahashi
2017.03 The Japanese Society for Horticultural Science
Event date: 2017.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
フロリダ産グレープフルーツの雪室を利用した長期貯蔵
大北 和, 松永佳織, 吉田実花, 馬場正, 山口正己, 伊藤親臣, 高橋雄一郎, 大場ゆかり, 坂本恵津子
農産物流通技術研究会 第6回研究発表会 2015.11 農産物流通技術研究会
Event date: 2015.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京都中小企業振興公社 秋葉原庁舎
雪室でフロリダ産グレープフルーツを長期貯蔵する技術として、コンディショニング処理の有効性を立証した。
-
Effects of benzyladenine and light on Calamomdin (x Citrofortunella microcarpa) postharvest fruit color and quality International conference
Y. Kawai., T. Baba, M. Yoshida, J.U. Agravante, D. R. Del Carmen
ISSAAS 2015.11 ISSAAS
Event date: 2015.11
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京農業大学世田谷キャンパス
収穫後のカラマンシー果実にBA処理を行い、光環境を変えて貯蔵したところ、BA+暗黒で緑色維持の効果が高かった。
-
Antioxidant capacity of calamondin (X Citrofortunella microcarpa) fruits and commercial beverage products in the philippines International conference
Yoshida, M., T. Baba, Y. Kawai, J.U. Agravante and D. R. Del Carmen
ISSAAS 2015.11 ISSAAS
Event date: 2015.11
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京農業大学世田谷キャンパス
カラマンシー果実の抗酸化能を評価し、また飲料加工した場合の抗酸化能の変化を測定した。
-
Effects of rainy season pruning of flowering of calamondin (×CCitrofortunella microcarpa) International conference
Masuyama, K.Y. Kawai., T. Baba, M. Yoshida, J.U. Agravante, D. R. Del Carmen
ISSAAS 2015.11 ISSAAS
Event date: 2015.11
Language:English Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:Tokyo University of agrivculture (Setagaya Campus)
カラマンシーの収穫時期をずらすために、夏期剪定を行い、開花時期の調節に成功した。
-
Combination of snow cellars and 1-MCP treatment for long-term storage of `Fuji' apples
Yoshida, M., F. Umeshima, T. Baba , M. Yamaguchi , Y. Ito and Y. Takahashi
2015.09
Event date: 2015.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Quality assessment of calamondin (x Citrofortunella microcarpa) fruit to determine the maturity and postharvest handling suitable for processing International conference
Yoshida, M., S. Yamada, T. Baba, Y. Kawai, J.U. Agravante, E.P. Serrano
ISSAAS 2014.11 ISSAAS
Event date: 2014.11
Language:English Presentation type:Poster presentation
Venue:東京農業大学世田谷キャンパス
通常、熟した果実は価格が低下するため収穫されないが、加工に利用できる可能性が示された。また、MA包装により常温でも果実品質が保持された。
-
フィルム包装によるカラマンシー果実の果皮の黄化抑制 International conference
山田祥, 吉田実花, 馬場正, 河合義隆, J.U.Agravante, A.M.D.Espigo, E.B.Esguerra
農産物流通技術研究会 第5回研究発表会 2014.10 農産物流通技術研究会
Event date: 2014.10
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:南青山会館
フィリピン原産カンキツのカラマンシーについて、緑色保持のために最適なフィルムを探索した。通常の厚さをもったLDPEでも鮮度保持効果があった。
-
Long-term storage of apple using marine reefer which has precise temperature
Yoshida, M., N. Arai, T. Baba, M. Yamaguchi, T. Kurata, R. Osaki and M. Taniguchi
2013.12
Event date: 2013.12
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Long period storage of `Fuji' apple using snow cellars
Yoshida, M., D. Nakano, T. Baba, M. Yamaguchi, Y. Ito and K. Waguri
2012.11
Event date: 2012.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
Evaluation of the antioxidant activity of apples using oxygen radical absorbance capacity(ORAC)
Yoshida, M., D. Nakano, T. Baba , M. Yamaguchi , Y. Ito and K. Waguri
2012.09
Event date: 2012.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)