Presentations -
-
Salt-induced 7-deoxypactamycin and oligomycin biosynthesis of Streptomyces sp. strain TUA-HK1GM isolated from kusaya gravy Invited International conference
2st Core-to-Core International Biosymposium 2025 2025.10
Event date: 2025.10
Language:English Presentation type:Oral presentation (invited, special)
-
Identification of anti-Bacillus active substances produced by fermented fish gravy-derived actinomycetes and salt-induced secondary metabolites production
Mizuki Kofuji, Sakura Nogimura, Natsuki Tada, Nana Kanayama, Takahiro Osada, Ryosuke Unno, Morio Ishikawa, Kenji Arakawa, Toshihiro Suzuki
2025.09
Event date: 2025.09
-
Relationship between surugamide biosynthetic genes and salt sensitivity in Streptomyces spp. isolated from salt-containing environments
Miyuki Saito, Yui Narama, Takuma Ikegami, Kenichi Matsuda, Toshiyuki Wakimoto, Ryosuke Unno, Morio Ishikawa, Kenji Arakawa, Toshihiro Suzuki
2025.09
Event date: 2025.09
-
Phylogeny and ecological significance of the genus Micromonospora isolated from long-term fermented fish products
Misaki Onishi, Azumi Minoshima, Takahiro Osada, Miu Ueki, Ryosuke Unno, Morio Ishikawa, Toshihiro Suzuki
2025.09
Event date: 2025.09
-
NaCl-dependent activation of antibiotic production in Streptomyces sp. strain TUA-HK1GM isolated from a salt-containing fermented brine
Sachiko Masaki, Nana Kanayama, Sho Ogaki, Takahiro Osada, Ryosuke Unno, Morio Ishikawa, Kenji Arakawa, Toshihiro Suzuki
2025.09
Event date: 2025.09
-
Production of bacterial cellulose by acetic acid bacteria from lactic acid-fermented milk whey International conference
Masayuki Onodera, Ai Tanaka, Yukino Kobayashi, Toshihiro Suzuki, Morio Ishikawa, Masatoshi Kubota, Takanori Nihira, Satoshi Takesono
2025 Green Deal Biotechnology conference 2025.05 EFB Environmental Biotechnology Division
Event date: 2025.05
Language:English
Venue:Aveiro, Portugal
-
パルミチン酸の破骨細胞分化誘導メカニズムと多価不飽和脂肪酸による拮抗作用
田中未央里, 赤松則千夏, 高橋尚子, 伊藤圭汰, 君羅好史, 鈴木敏弘, 井上博文, 高橋信之, 上原万里子
第79回日本栄養・食糧学会大会 2025.05
Event date: 2025.05
Presentation type:Oral presentation (general)
-
伊豆諸島伝統水産発酵食品「くさや」の保存性と「くさや汁」中の抗生物質生産放線菌の関連
真崎祥子, 長田隆弘, 野木村さくら, 高森咲, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
希少放線菌Nocardiopsis albaにおける細胞内適合溶質と二次代謝産物生合成の解析
多比良龍汰, 小宮山祐, 長田隆弘, 岡村英治, 木谷茂, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
放線菌Streptomyces diastaticus TUA-NKU25株の塩依存的二次代謝産物生産メカニズムの解析
田口美桜, 小藤美月, 池上拓磨, 大垣翔, 海野良輔, 石川森夫, 荒川賢治, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
放線菌Streptomyces diastaticus TUA-NKU25株のSurugamide生合成遺伝子破壊が塩感受性と他の二次代謝産物生産に及ぼす影響
池上拓磨, 小藤美月, 木谷茂, 松田研一, 脇本敏幸, 海野良輔, 石川森夫, 荒川賢治, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
発酵食品に棲息する海洋細菌の多様性と系統分類学的研究
行田進太郎, 海野 良輔, 松谷峰之介, 長田隆弘, 鈴木 敏弘, 石川森夫
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
八丈島産「くさや汁」からの新種Streptomyces属放線菌の分離と微生物学的特徴の解明
野木村 さくら, 高森咲, 長田隆弘, 真崎祥子, 海野良輔, 荒川賢治, 石川森夫, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
乳酸菌分離による滋賀県伝統水産発酵食品「ふなずし」の発酵・熟成プロセスの解明
山崎勝生, 左嵜謙祐, 町井菜々美, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
乳酸発酵乳ホエーを用いた酢酸菌によるバクテリアルセルロース生産
田中愛, 小林由衣乃, 鈴木敏弘, 石川森夫, 久保田真敏, 仁平高則, 竹園恵, 小野寺正幸
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
小規模模擬発酵系を用いた滋賀県伝統水産発酵食品「ふなずし」の発酵・熟成過程における成分変化の解明
町井菜々美, 左嵜謙祐, 保坂風杏, 山崎勝生, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03
Event date: 2025.03
-
酢酸菌によるホエー培地でのバクテリアルセルロースの生産
田中愛, 小林由衣乃, 鈴木敏弘, 石川森夫, 仁平高則, 竹園恵, 小野寺正幸
第22回微生物研究会 2024.11
Event date: 2024.11
Venue:東京農業大学 世田谷キャンパス
-
滋賀県伝統水産発酵食品「ふなずし」からの乳酸菌分離と製造における役割の解明
山崎勝生, 丸山美咲, 重松香音, 町井菜々美, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
令和6年度 日本水産学会秋季大会 2024.09
Event date: 2024.09
Venue:京都大学吉田キャンパス 農学部
-
伊豆諸島伝統水産発酵食品「くさや」の保存性に寄与する「くさや汁」中の微生物由来抗菌物質
真崎祥子, 長田隆弘, 吉山裕盛, 竹内 葵, 野木村さくら, 奈良間結衣, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
令和6年度 日本水産学会秋季大会 2024.09
Event date: 2024.09
Venue:京都大学吉田キャンパス 農学部
-
実験室模擬発酵による滋賀県伝統水産発酵食品「ふなずし」製造過程における成分変化の解析
町井菜々美, 赤坂ちひろ, 保坂風杏, 山崎勝生, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘
令和6年度 日本水産学会秋季大会 2024.09
Event date: 2024.09
Venue:京都大学吉田キャンパス 農学部