Updated on 2025/04/11

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SUZUKI Toshihiro

Associate Professor

Title

Associate Professor

External Link

From School 【 display / non-display

  • Okayama University of Science   Faculty of Engineering   Graduated

    1999.04 - 2003.03

      More details

    Country:Japan

    Notes:生物工学研究室, 指導教員: 浄原法蔵 教授

From Graduate School 【 display / non-display

  • Hiroshima University   Doctor Course   Completed

    2007.04 - 2010.03

      More details

    Country:Japan

    Notes:細胞機能化学研究室, 指導教員; 木梨陽康 教授、荒川賢治 准教授

  • Okayama University of Science   Graduate School, Division of Engineering   Master Course   Completed

    2003.04 - 2005.03

      More details

    Country:Japan

    Notes:生物工学研究室, 指導教員; 浄原法蔵 教授、滝澤昇 教授

Degree 【 display / non-display

  • 博士(理学) ( 2010.03   広島大学 )

  • 修士(工学) ( 2005.03   岡山理科大学 )

  • 学士(工学) ( 2003.03   岡山理科大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School of Agriculture   Department of Fermentation Science and Technology

    2022.04

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Associate Professor

    2022.04

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science

    2021.04 - 2023.03

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School of Agriculture   Department of Fermentation Science and Technology

    2017.04

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Assistant Professor

    2016.04 - 2022.03

External Career 【 display / non-display

  • 東京バイオテクノロジー専門学校   バイオテクノロジー科   非常勤講師

    2025

      More details

    Country:Japan

  • 筑波大学大学院   生命環境科学研究科 生命産業科学専攻   博士研究員

    2012.08 - 2016.03

      More details

    Country:Japan

    Notes:産業微生物資源学研究室; 中島(神戸)敏明 教授

  • Shibaura Institute of Technology

    2010.10 - 2012.08

      More details

    Country:Japan

  • 広島大学大学院   先端物質科学研究科 分子生命機能科学専攻   博士研究員

    2010.04 - 2010.09

      More details

    Country:Japan

    Notes:細胞機能化学研究室; 荒川賢治 准教授

  • 岡山理科大学大学院   工学研究科 応用化学専攻   研究生

    2006.05 - 2007.03

      More details

    Country:Japan

    Notes:生物工学研究室; 滝澤昇 教授

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Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品微生物学会

    2025.04

  • 日本水産学会

    2023.07

  • 日本乳酸菌学会

    2020.08

  • 日本微生物生態学会

    2011.06

  • 日本放線菌学会

    2007.05

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Research Interests 【 display / non-display

  • 水産発酵食品、塩蔵発酵食品

  • くさや、くさや汁、ふなずし、塩辛

  • 放線菌の二次代謝

  • メタボロミクス, フードミクス

  • 発酵食品による地域活性化

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Research seeds 【 display / non-display

  • 伝統水産発酵食品「くさや」とその製造に重要な「くさや汁」についての研究

  • 塩蔵水産発酵食品からの抗菌物質生産放線菌の分離と機能解析

  • 伝統水産発酵食品「ふなずし」に関する研究

  • 発酵食品を基盤とした地域活性化

  • 放線菌の二次代謝 ~抗生物質生合成と制御~

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Papers 【 display / non-display

  • Comprehensive comparison of nutritional components of red swamp crayfish (Procambarus clarkii) and signal Crayfish (Pacifastacus leniusculus) Reviewed International journal

    Saki Higuchi, Akira Kurosawa, Toshihiro Suzuki, Yoshiko Tanahashi, Kouji Takeda

    International Journal of Environmental and Rural Development   15 ( 2 )   103 - 110   2024.12

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • New insights into microorganism-derived antibiotics based on identification and antimicrobial activity of antibiotic-producing actinomycetes in kusaya gravy that lead to its high preservability Reviewed International journal

    Sachiko Masaki, Sakura Nogimura, Takahiro Osada, Kosuke Kita, Mio Taguchi, Kana Shinoda, Ryosuke Unno, Morio Ishikawa, Toshihiro Suzuki*

    The Journal of General and Applied Microbiology   70 ( 3 )   147 - 151   2024.11

     More details

    Authorship:Last author, Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.2323/jgam.2024.07.001

  • Relationship between microorganisms and volatile components in each fermentation process in the kusaya gravy that plays an important role in the manufacturing of kusaya, a traditional Japanese fermented fish product Reviewed International journal

    Kosuke Kita, Ryosuke Unno, Takahiro Osada, Hiromori Yoshiyama, Sachiko Masaki, Sakura Nogimura, Minenosuke Matsutani, Morio Ishikawa, Toshihiro Suzuki*

    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   88 ( 1 )   111 - 122   2024.01

     More details

    Authorship:Last author, Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Educational Material Research on the Color of Crayfish for Conversion to Edible Resources Reviewed International journal

    Saki Higuchi, Honami Ono, Hiroaki Honda, Sarvesh Maskey, Akira Kurosawa, Toshihiro Suzuki, Nobuyuki Takahashi, Hiromu Okazawa, Kouji Takeda

    International Journal of Environmental and Rural Development   14 ( 1 )   98 - 105   2023.10

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 4-Methoxy-2,2'-bipyrrole-5-carbaldehyde, a biosynthetic intermediate of bipyrrole-containing natural products from the Streptomyces culture, arrests the strobilation of moon jellyfish Aurelia coerulea Reviewed International journal

    Yuya Misaki, Tomomi Hirashima, Karin Fujii, Asahi Hirata, Hoshino Yutaro, Miho Sumiyoshi, Sachiko Masaki, Toshihiro Suzuki, Kuninobu Inada, Hiroki Koyama, Kuniyoshi Hisato, Kenji Arakawa

    Frontiers in Marine Science   10   01 - 08   2023.08

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

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Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 99項目でマスター 生物・化学

    大石祐一・山本祐司 編著( Role: Contributor ,  項目12, 17, 18, 19, 20, 38, 39 )

    建帛社  2025.03 

     More details

    Total pages:202   Book type:Textbook, survey, introduction

  • Environmental Science Education on the subject of Crayfish (Procambarus Clarkii)

    Takeda K, Higuchi S, Ono H, Asai T. Kato T, Suzuki T, Takahashi N, Miyajima K, Kurosawa A, Komatsu K, Okazawa H( Role: Joint author)

    Open Access Government  2022.06 

     More details

    Language:English   Book type:Scholarly book

    researchmap

  • Natural products from Actinomycetes; Diversity, Ecology and Drug Discovery. “Regulation of Secondary Metabolites Through Signaling Molecules in Streptomyces” Eds Ravishankar V. Rai and Jamuna A. Bai

    Kenji Arakawa, Toshihiro Suzuki( Role: Contributor)

    Springer Nature, 167-183  2022.04 

     More details

    Language:English   Book type:Scholarly book

    researchmap

  • みんなが知りたいシリーズ12 発酵・醸造の疑問50

    東京農業大学応用生物科学部醸造科学科 編 (共著;なれずし, 納豆 担当)( Role: Contributor)

    成山堂書店  2019.06 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

Misc 【 display / non-display

  • Characterization of Antibiotic-producing Actinomycetes Newly Isolated from Kusaya, a Traditional Fermented Fish Product of Izu Islands, and their Contribution to Kusaya Preservability Invited Reviewed

    119 ( 12 )   670 - 678   2024.12

     More details

    Authorship:Lead author, Last author, Corresponding author   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • 伝統水産発酵食品「くさや」から初めて分離された抗生物質生産放線菌 Invited

    竹内葵, 植木美羽, 真崎祥子, 鈴木敏弘

    月刊アグリバイオ   8 ( 2 )   84 - 87   2024.01

     More details

    Authorship:Last author, Corresponding author   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)   Publisher:北隆館  

    出版社の依頼により再掲

  • 伝統水産発酵食品「くさや」から初めて分離された抗生物質生産放線菌 Invited

    竹内葵, 植木美羽, 真崎祥子, 鈴木敏弘

    月刊アグリバイオ   7 ( 7 )   2023.06

     More details

    Authorship:Last author, Corresponding author   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)  

  • 発酵食品製造で活躍する縁の下の力持ち -発酵食品製造に関わる放線菌たち- Invited Reviewed

    鈴木敏弘

    生物工学会誌 ( 日本生物工学会誌 )   98 ( 8 )   443   2020.09

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    researchmap

  • 土壌放線菌で見いだされたピロロキノリンキノン要求性デヒドロゲナーゼの機能

    鈴木敏弘、原圭佑、荒川賢治

    アグリバイオ   vol.3 ( 10 )   78 - 81   2019.08

     More details

    Language:English   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

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Industrial Property Rights 【 display / non-display

  • 微生物変異株、当該微生物変異株を用いた排水処理方法及び排水処理装置

    中島敏明、鈴木敏弘、大坂典子

     More details

    Announcement no:特開2015-039348  Date announced:2015.03

    Country of applicant:Domestic  

Other research activities 【 display / non-display

  • 日本放線菌学会学術講演会

    2025.02

  • 放線菌研究会 (青山学院大学)

    2024.09

     More details

    青山学院大学 理工学部 化学・生命科学科 微生物化学研究室との共同研究の一環として研究会を青山学院大学にて開催

  • 新潟県微生物研究会 (新潟工科大学)

    2024.07

     More details

    新潟工科大学 工学部 工学科との研究会を開催

  • 放線菌研究会 (青山学院大学)

    2023.09

     More details

    青山学院大学 理工学部 化学・生命科学科 微生物化学研究室との共同研究の一環として研究会を東京農業大学にて開催

  • 日本微生物生態学会 教育研究部会

    2015.11

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Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 2023年度 日本農芸化学会大会トピックス賞

    2023.04   公益社団法人 日本農芸化学会   伝統水産発酵食品「くさや」製造に重要な「くさや汁」中の微生物と成分生成との相関

    喜多孝介, 長田隆弘, 吉山裕盛, 豊永梨乃, 松浦翠, 松谷峰之介, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

  • 2010年度 日本放線菌学会大会 ポスター発表賞

    2010.09   日本放線菌学会   Streptomyces rocheiの抗生物質生合成におけるTetR型リプレッサー SrrBの機能解析

    鈴木 敏弘

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

  • The 15th International Symposium on the Biology of Actinomycetes Best poster prize

    2009.08   Chair of ISBA'15 Organizing Committee   Analysis of the regulatory cascade of antibiotic production in Streptomyces rochei

    Toshihiro Suzuki

     More details

    Award type:Award from international society, conference, symposium, etc. 

  • Hiroshima University Excellent Student Scholarship

    2007.07   国立大学法人 広島大学  

    鈴木 敏弘

     More details

    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display

  • 健康長寿・熱帯由来感染症治療に資する天然物の高度利用に向けた国際研究拠点の構築

    2024.04 - 2027.03

    日本学術振興会  令和6年度 JSPS研究拠点形成事業(B.アジア・アフリカ学術基盤形成型) 

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

Other External Funds 【 display / non-display

  • 塩蔵水産発酵食品を分離源とした二次代謝産物生産放線菌リソースおよびゲノムデータの充実と拡大

    2024.04 - 2026.03

    公益財団法人 発酵研究所  2024年度 一般研究助成 

    鈴木敏弘

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 機能性付与アメリカザリガニの代替タンパク質創出

    2022.04

    東京農業大学  持続可能な農業研究プロジェクト 

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s)  Grant type:Competitive

Past of Cooperative Research 【 display / non-display

  • 滋賀県伝統水産発酵食品「ふなずし」製造における発酵現象の解明

    2024.07

    有限会社 魚治  Cooperative Research within Japan

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 水産発酵食品由来放線菌の遺伝子改変と二次代謝産物生合成遺伝子の活性化

    2023.09

    青山学院大学  Cooperative Research within Japan

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 八丈島特産品由来微生物を用いた発酵乳製品の開発

    2023.09

    エンケルとハレ  Cooperative Research within Japan

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 反転を伴う回転振盪装置による発酵微生物の培養に関する研究

    2022.08

    新潟工科大学  Cooperative Research within Japan

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 水産発酵食品由来放線菌のSurugamide生合成に関する研究

    2022.08

    北海道大学  Cooperative Research within Japan

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Presentations 【 display / non-display

  • 伊豆諸島伝統水産発酵食品「くさや」の保存性と「くさや汁」中の抗生物質生産放線菌の関連

    真崎祥子, 長田隆弘, 野木村さくら, 高森咲, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘

    日本農芸化学会2025年度大会  2025.03 

     More details

    Event date: 2025.03

  • 希少放線菌Nocardiopsis albaにおける細胞内適合溶質と二次代謝産物生合成の解析

    多比良龍汰, 小宮山祐, 長田隆弘, 岡村英治, 木谷茂, 海野良輔, 石川森夫, 鈴木敏弘

    日本農芸化学会2025年度大会  2025.03 

     More details

    Event date: 2025.03

  • 放線菌Streptomyces diastaticus TUA-NKU25株の塩依存的二次代謝産物生産メカニズムの解析

    田口美桜, 小藤美月, 池上拓磨, 大垣翔, 海野良輔, 石川森夫, 荒川賢治, 鈴木敏弘

    日本農芸化学会2025年度大会  2025.03 

     More details

    Event date: 2025.03

  • 放線菌Streptomyces diastaticus TUA-NKU25株のSurugamide生合成遺伝子破壊が塩感受性と他の二次代謝産物生産に及ぼす影響

    池上拓磨, 小藤美月, 木谷茂, 松田研一, 脇本敏幸, 海野良輔, 石川森夫, 荒川賢治, 鈴木敏弘

    日本農芸化学会2025年度大会  2025.03 

     More details

    Event date: 2025.03

  • 発酵食品に棲息する海洋細菌の多様性と系統分類学的研究

    行田進太郎, 海野 良輔, 松谷峰之介, 長田隆弘, 鈴木 敏弘, 石川森夫

    日本農芸化学会2025年度大会  2025.03 

     More details

    Event date: 2025.03

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Symposium 【 display / non-display

  • くさやから抗生物質!?その高い保存性の秘密

    第14回 CSJ化学フェスタ2024 公開講座「化学と発酵」  2024.10  -  2024.10

    招待講演

  • 伝統水産発酵食品の今昔~高い保存性の秘密は微生物?~

    鈴木敏弘

    新潟県微生物研究会 第1回研究発表会 (新潟工科大学)  2024.06  -  2024.06

    招待講演

Teaching Experience 【 display / non-display

  • 発酵食品化学

    Institution:Tokyo University of Agriculture

  • 食品加工学

    Institution:Tokyo University of Agriculture

  • 生化学(二)

    Institution:Tokyo University of Agriculture

  • 食品化学実験

    Institution:Tokyo University of Agriculture

  • 卒業論文研究

    Institution:Tokyo University of Agriculture

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Committee Memberships 【 display / non-display

  • 日本放線菌学会   日本放線菌学会学術企画部門委員会委員  

    2024.04   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本放線菌学会   第38回 日本放線菌学会大会実行委員  

    2024.05   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 東京農業大学   放射線安全管理委員  

    2024.04   

  • 東京農業大学   就職対策委員  

    2023.04   

  • 東京農業大学   教職・学術情報課程委員  

    2023.04   

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Social Activities 【 display / non-display

  • おとなの食育 醸造と発酵の世界 ーたのしく体感!お酢セミナーー

    Role(s): Lecturer

    農林水産省 消費・安全局 消費者行政・食育課  おとなの食育 醸造と発酵の世界  農林水産省 北別館1階「消費者の部屋」  2024.12

     More details

    Audience: General

    Type:Seminar, workshop

    農林水産省 消費・安全局 消費者行政・食育課と東京農業大学 応用生物科学部 醸造科学科とのコラボレーション企画として開催された「大人の食育 醸造と発酵のせかい」において、各種お酢の試飲を含むお酢に関するセミナーを行った。

  • 見てみよう!知ってみよう!水産発酵食品とそのひみつ

    東京農業大学応用生物科学部  大学進学を考えている君たちへ (茨城県セミナー) 研究紹介  茨城県水戸市  2024.06

     More details

    Audience: High school students, Guardians

  • 伝統水産発酵食品の不思議

    Role(s): Lecturer

    東京農業大学応用生物科学部  山脇学園高等学校 高大連携授業「大学の学び体験」模擬講義  2023.12

     More details

    Audience: Junior students, High school students, Guardians

  • 伝統水産発酵食品の不思議

    Role(s): Lecturer

    東京農業大学グリーアカデミー   生活健康科講義  2023.10

     More details

    Audience: General

  • 発酵食品から学ぶ~伝統技術と先端技術~

    Role(s): Lecturer

    東京農業大学オープンキャンパス 模擬講義  2019.08

     More details

    Audience: High school students, Guardians

Media Coverage 【 display / non-display

  • 【知るスパ】くさや Kusaya Internet

    東京農業大学  【知るスパ】東京農大ガストロノミー  2025.03

     More details

    伊豆諸島伝統水産発酵食品「くさや」について、歴史・製法・特徴に加え、「くさや」産業と今後の課題について幅広く解説した。

  • 【知るスパ】お酢 Vinegar Internet

    東京農業大学  【知るスパ】東京農大ガストロノミー  2025.02

     More details

    世界最古の発酵調味料「お酢」について、歴史・製法など幅広く解説した

  • あぐりずむ ~人類に放線菌は欠かせない TV or radio program

    TOKYO FM   あぐりずむ  2024.12

     More details

    人類の暮らしを支えている微生物「放線菌」について解説した。

  • あぐりずむ ~神秘の発酵食品「くさや」 TV or radio program

    TOKYO FM   あぐりずむ  2024.11

     More details

    伊豆諸島伝統水産発酵食品「くさや」について、その魅力と歴史について解説した。

  • 小雪と発酵おばあちゃん ~伊豆諸島 新島「くさや」~ TV or radio program

    NHK Eテレ  小雪と発酵おばあちゃん  2024.08

     More details

    伊豆諸島 新島「くさや」について取材協力

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