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TOKUOKA Masafumi Professor |
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Fermentation Science Professor
2023.04
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Fermentation Science Associate Professor
2018.04 - 2023.03
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Fermentation Science Assistant Professor
2012.04 - 2018.03
Professional Memberships 【 display / non-display 】
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応用糖質科学会
2022.08
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醸造学会若手の会
2018.04
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日本生物工学会
2010.06
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日本醸造学会
2008.02
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糸状菌分子生物学研究会
2004.11
Papers 【 display / non-display 】
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Adjacent double branches exist in the branching structure of starch Reviewed International journal
Honda C, Kaneko A, Katsuta R, Tokuoka M.
Carbohydrate Research 108628 ( 519 ) 1 - 5 2022.09
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
清酒より見出された隣接分岐を持つオリゴ糖が、澱粉酵素分解物から生成したことから、澱粉の分岐構造にはこれまで予想されていない隣接した分岐構造が澱粉中に存在することを証明した。
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Studies on unidentified oligosaccharides in sake
Tokuoka Masafumi
Seibutsu-kogaku Kaishi 102 ( 3 ) 96 - 102 2024.03
Language:Japanese Publisher:The Society for Biotechnology, Japan
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New glycerol glycosides in sake formed by Aspergillus oryzae α-glucosidase A Reviewed
Yui Akiyama, Kou Yoshizawa, Asuka Yamada, Izumi Kobayashi, Masafumi Tokuoka, Shigenori Kumazawa, Chihiro Honda
Journal of Bioscience and Bioengineering 139 ( 4 ) 296 - 301 2025.02
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Identification of Capsular Polysaccharide Synthesis Loci Determining Bacteriophage Susceptibility in Tetragenococcus halophilus Reviewed International journal
Microbiology Spectrum e0038523 2023.05
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
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The hydrolyzed buckwheat flour-derived peptides inhibited dipeptidyl peptidase-IV activity in vitro model Reviewed
Shiono Kouji, Tokuoka Masafumi, Koyama Shota, Inoue Hirofumi, Takahashi Kosaku
Japanese Journal of Food Chemistry and Safety 29 ( 3 ) 156 - 163 2022.12
Language:Japanese Publisher:Japanese Society of Food Chemistry
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
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発酵・醸造の疑問50
東京農業大学応用生物科学部醸造科学科:石川森夫、大西章博、柏木豊、徳岡昌文、他12名( Role: Joint author , Question1 発酵と醸造の違いは何ですか?(p2~4)Question19お酒造りに使う麹菌は危なくないの?(p63~65)Question25酒粕を食べると酔っぱらうの?(p80~82)Question26章焼酎とウイスキーは何が違うの?(p83~85)全12ページ)
成山堂書店 2019.06
Total pages:12 Language:Japanese Book type:General book, introductory book for general audience
発酵と醸造に関する一般的な疑問について解説した。A6判。
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食品産業事典 改訂 第九版(共著)
松本講二 編集:青山隆,秋山裕一,徳岡昌文,他66名( Role: Joint author , ウイスキー(p276-280),ブランデー(p281-284),スピリッツ(p285-288)全14ページ)
日本食料新聞社 2013.09 ( ISBN:978-4-88927-063-1 )
Total pages:14 Responsible for pages:276-288 Language:Japanese Book type:Dictionary, encyclopedia
食品産業の沿革、歴史、定義、概要、製造法、技術、課題と展望などについて解説した。B5判。
Misc 【 display / non-display 】
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清酒のオリゴ糖から見つかった澱粉の新しい分岐構造
本田 千尋,徳岡 昌文
生物と化学 63 ( 1 ) 13 - 15 2025.01
Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)
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Studies on the binding receptors for bacteriophages that infect Tetragenococcus halophilus (1) Reviewed
49 ( 2 ) 85 - 94 2023.06
Language:Japanese Publishing type:Internal/External technical report, pre-print, etc.
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成分から見た清酒のオリジナリティとは
徳岡昌文
生物工学会誌 100 ( 8 ) 452 2022.08
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)
成分から見た清酒の独自性について、最近明らかとなった配糖体の発見を中心に解説した。
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麹菌ゲノム情報と質量分析装置を活用した味噌の糖類に関する基盤研究
徳岡昌文、柏木豊、矢野碧子、崔淋鈞、本田千尋、小林泉美、金本湧太、小島祐輔
中央味噌研究所研究報告 42 43 - 49 2022.03
Authorship:Lead author Language:English Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)
味噌製造における麹菌のα-グルコシダーゼの機能について、遺伝子破壊および精製酵素を用いて特徴付けを行った。
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清酒中オリゴ糖の網羅的分析とユニークな新規オリゴ糖の発見 Invited Reviewed
本田千尋,徳岡昌文
日本醸造協会誌 116 ( 12 ) 819 - 825 2021.12
Authorship:Corresponding author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)
清酒から見出された新規オリゴ糖について、その発見の経緯とオリゴ糖としての特徴や生成メカニズムについて概説した。
Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display 】
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生物工学奨励賞(江田賞)
2023.09 公益財団法人日本生物工学会 清酒中の未知オリゴ糖に関する研究
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2020 Journal of Agricultural and Food Chemistry Research Article of the Year Award
2020.08 American Chemical Society
Award type:Honored in official journal of a scientific society, scientific journal Country:United States
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学生優秀発表賞
2024.10 公益財団法人日本生物工学会 アクチベーションタギング法による麹菌Aspergillus oryzaeにおける異種タンパク質発現関連因子の探索
平野紗也
Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.
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日本醤油技術賞
2024.10 日本醤油技術センター 醤油乳酸菌に感染するバクテリオファージのレセプターに関する研究
脇中琢良, 松谷峰之介, 渡部潤, 茂木喜信, 徳岡昌文, 大西章博
Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.
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日本応用糖質科学会ポスター賞
2024.09 日本応用糖質科学会 澱粉酵素消化残渣から得られた重合度10のオリゴ糖の構造解析
秋山唯、勝田亮、徳岡昌文、熊澤茂則、本田千尋
Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.
Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display 】
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清酒中のオリゴ糖による香気の揮発抑制効果
Grant number:24K08794 2024.04 - 2027.03
科学研究費補助金
Presentations 【 display / non-display 】
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清酒から発見された新規配糖体の機能性評価
秋山唯、太田敏郎、徳岡昌文、熊澤茂則、本田千尋
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03 日本農芸化学会
Event date: 2025.03
Language:Japanese
Venue:札幌
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醤油乳酸菌Tetragenococcus halophilus に感染するテンペレートファージの解析
樋口敬太、脇中琢良、渡部潤、松谷峰之介、徳岡昌文、大西章博
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03 日本農芸化学会
Event date: 2025.03
Venue:札幌
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無効吸着を抑制したタカアミラーゼ変異体の造成
馬場晶大、梅津久敬、荒川弦矢、進藤斉、徳岡昌文
日本農芸化学会2025年度大会 2025.03 日本農芸化学会
Event date: 2025.03
Language:Japanese
Venue:札幌
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清酒醸造における糖転移によるオリゴ糖生成の解析
田中 椿起, 谷口 あゆみ, 金本 湧太, 山田 明日香, 竹久 まや, 吉澤 耕, 進藤 斉, 徳岡 昌文
日本醸造学会大会 2024.10 日本醸造学会
Event date: 2024.10
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味噌からの新規二糖に関する研究
河崎 乃々果, 勝田 亮, 徳岡 昌文, 熊澤 茂則, 本田 千尋
日本醸造学会大会 2024.10
Event date: 2024.10
Committee Memberships 【 display / non-display 】
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公益社団法人日本生物工学会 生物工学会誌バイオミディア委員
2023.06
Committee type:Academic society
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公益社団法人日本醸造協会 日本醸造学会編集委員
2022.04
Committee type:Academic society