2024/08/29 更新

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齊藤 千佳 (サイトウ チカ)

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准教授

職名

准教授

外部リンク

出身学校 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   応用生物科学部   栄養科学科食品栄養学専攻   卒業

学位 【 表示 / 非表示

  • 博士(学術) ( 2017年03月   三重大学 )

  • 修士(食品栄養学) ( 2008年03月   東京農業大学 )

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   応用生物科学部   栄養科学科   准教授

    2024年04月 - 現在

学外略歴 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   応用生物科学部栄養科学科   准教授

    2024年04月 - 現在

研究分野 【 表示 / 非表示

  • ライフサイエンス / 食品科学

論文 【 表示 / 非表示

  • Effect of hardening process prior to harvest on taste of the Pacific oyster 査読あり

    Yuri Togawa*, Chika Kitaoka-Saito*, Yasushi Hirata, Yuko Kato-Yoshinaga *equal contributor

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety   29 ( 2 )   85 - 90   2022年05月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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  • Acrylamide in dog food 査読あり

    Kazutoshi Sugita, Junpei Yamamoto, Kimika Kaneshima, Chika Kitaoka-Saito, Masashi Sekimoto, Osamu Endo, Yukihiko Takagi, Yuko Kato-Yoshinaga

    Fundamental Toxicological Sciences   8 ( 2 )   49 - 52   2021年05月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Japanese Society of Toxicology  

    DOI: 10.2131/fts.8.49

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  • 半乾燥加工が野菜およびキノコのうま味成分に及ぼす影響 査読あり

    齊藤(北岡) 千佳, 山本 純平, 杉田 和俊, 杉山 久仁子, 良永(加藤) 裕子

    日本食品化学学会誌   27 ( 2 )   93 - 100   2020年08月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:日本食品化学学会  

    Half-dried vegetables and mushrooms in sunlight has recently been recommended by cookbooks and internet sites in order toimprove umami taste, despite very little scientific evidence. To verify their saying we chose squash whose umami taste had beenobserved previously by sensory evaluation to become significantly more prominent than those of the undried samples; further, weinvestigated the effect of sunlight on the levels of umami components in dried squash. We analyzed glutamic acid (Glu) and asparticacid (Asp) levels after drying in sunlight, shade, and warm air by high performance liquid chromatography (HPLC) or liquidchromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). Simultaneously, irradiation using visible (VIS), ultraviolet (UV), andfar-infrared (far-IR) wavelengths that constituted the sunlight was used to examine the effect of each wavelength field on the levelsof Glu and Asp in the squash samples. In addition, to investigate the effect of half-dry processing on the umami taste of vegetablesand mushrooms, we assayed 22 other samples after drying in sunlight, shade, and warm air. As a result, the Glu levels of squashin the warm-air-dried group decreased significantly compared to the control group and the shade-dried group. The Asp level in thesun-dried group decreased significantly as compared to the control group. VIS radiation (26.6 W, 24 h) decreased the Glu levelsand increased the Asp levels in the squash samples. UV-A radiation (10 W, 24 h) to the squash samples showed no significanteffects. When the squash samples were subjected to far-IR radiation with high energy (300 W, 0.5 h), the Asp levels decreased.These far-IR results for Asp were the same as those for the white mushroom and radish samples. From the results of assay testswith 22 samples, Glu levels increased significantly in spinach, zucchini, and shiitake mushroom samples dried in the sun, whereasthe other samples exhibited a significant increase or decrease in Glu levels when dried in the sun or shade. These findings indicatedthat the half-dry processing of vegetables and mushrooms in sunlight does not always improve the umami taste; however, somespecies might show an increase in the umami components. A more detailed examination is needed to elucidate each condition forthe augmentation of umami.

    DOI: 10.18891/jjfcs.27.2_93

    CiNii Articles

    CiNii Books

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  • Effect of supplementary silicate in drinking water of laying hen on egg taste 査読あり

    C. Kitaoka-Saito, J. Yamamoto, K. Sugita, K. Sugiyama, Y. Kato-Yoshinaga

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety   27 ( 2 )   93 - 101   2019年04月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Supplementary effects of silicate on the level of functional ingredients and taste in broiler chickens 査読あり

    C. Kitaoka-Saito, Y. Kato-Yoshinaga

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safe   26 ( 1 )   51 - 55   2018年04月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

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MISC 【 表示 / 非表示

  • 産卵鶏へのケイ素の飲水給与が鶏卵の呈味に及ぼす影響202 招待あり

    齊藤 千佳

    養鶏の友   ( 700 )   36 - 39   2020年06月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(商業誌、新聞、ウェブメディア)   出版者・発行元:日本畜産振興会  

  • シングルシード法によって養殖されたマガキの重量の違いと遊離アミノ酸組成との関係

    北岡千佳、品川明、良永裕子

    戸板女子短期大学研究年報   ( 58 )   9 - 12   2015年01月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:速報,短報,研究ノート等(大学,研究機関紀要)   出版者・発行元:戸板女子短期大学  

  • 養殖方法の異なる長崎県産夏ガキCrassostrea gigasの遊離アミノ酸組成について

    北岡千佳、品川明、良永裕子

    戸板女子短期大学研究年報   ( 57 )   9 - 12   2014年01月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:速報,短報,研究ノート等(大学,研究機関紀要)   出版者・発行元:戸板女子短期大学  

  • シングルシード法によって養殖されたマガキにおける飼育年数と遊離アミノ酸組成の関係

    北岡千佳、品川明、良永裕子

    戸板女子短期大学研究年報   ( 56 )   39 - 43   2013年01月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:速報,短報,研究ノート等(大学,研究機関紀要)   出版者・発行元:戸板女子短期大学  

  • アミノ酸組成からみたシングルシード法および通常垂下法による養殖マガキの違い

    北岡千佳、品川明、良永裕子

    戸板女子短期大学研究年報   ( 55 )   27 - 30   2012年01月

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:速報,短報,研究ノート等(大学,研究機関紀要)  

学術関係受賞 【 表示 / 非表示

  • 日本食品化学学会島津製作所論文賞

    2023年06月   日本食品化学学会  

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  • 奨励賞

    2018年05月   日本食品化学学会  

講演・口頭発表等 【 表示 / 非表示

  • シジミのHSP遺伝子発現と味との関係

    関澤純平, 齊藤千佳, 松村清隆, 良永裕子

    日本食品化学学会学術大会  2022年05月 

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    開催年月日: 2022年05月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

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  • 脱水シートがマガキの呈味成分に及ぼす影響

    齊藤(北岡)千佳, 竹内壮介, 濱田(佐藤, 奈保子, 良永(加藤)裕子

    日本水産学会  2018年03月 

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    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

  • 広島県産通常二倍体マガキおよび三倍体マガキの呈味成分の比較

    齊藤(北岡)千佳, 清水公貴, 石田勝也, 良永(加藤)裕子

    日本食品化学学会   2018年05月 

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    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

  • 塩こうじ液が食肉の味に及ぼす効果

    齊藤(北岡)千佳, 山本純平, 井部奈生子, 良永(加藤)裕子

    日本調理科学会  2018年08月 

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    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

  • 加工・業務用キャベツのプラスチックコンテナによる貯蔵

    髙田優紀, 山口正己, 齊藤千佳, 杉田和俊, 納本優香, 須田真里奈, 良永裕子, 柴田隆喜, 馬場正

    園芸学会平成30年度秋季大会  2018年09月 

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    記述言語:日本語  

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