2022/05/28 更新

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戸塚 護 (トツカ マモル)

Mamoru TOTSUKA

教授

メールアドレス

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出身学校 【 表示 / 非表示

  • 1984年04月
    -
    1988年03月

    東京大学   農学部   卒業

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 1988年04月
    -
    1990年03月

    東京大学  大学院農学系研究科  修士課程  修了

  • 1990年04月
    -
    1990年05月

    東京大学  農学系研究科  農芸化学専攻  博士課程  中退

取得学位 【 表示 / 非表示

  • 東京大学 -  博士(農学)

  • 東京大学 -  農学修士

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 2022年04月
    -
    継続中

    東京農業大学   生命科学部   分子微生物学科   教授  

学外略歴 【 表示 / 非表示

  • 2017年10月
    -
    2022年03月

      日本獣医生命科学大学   応用生命科学部   教授

  • 2006年04月
    -
    2017年09月

      東京大学   大学院農学生命科学研究科 応用生命科学専攻   准教授

  • 2009年08月
    -
    2011年07月

      文部科学省   研究振興局   学術調査官(兼任)

  • 1998年06月
    -
    2006年03月

      東京大学   大学院農学生命科学研究科 応用生命化学専攻   客員准教授

  • 1990年06月
    -
    1998年05月

      東京大学   農学部 農芸化学科   助手

所属学会・委員会 等 【 表示 / 非表示

  • 1988年12月
    -
    継続中
     

    日本農芸化学会

  • 2006年04月
    -
    継続中
     

    腸内細菌学会

  • 2004年04月
    -
    継続中
     

    日本食品免疫学会

  • 1990年04月
    -
    継続中
     

    日本動物細胞工学会

  • 1992年04月
    -
    継続中
     

    日本免疫学会

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専門分野(科研費分類) 【 表示 / 非表示

  • 食品科学

  • 免疫学

研究キーワード 【 表示 / 非表示

  • プロバイオティクス

  • 腸内細菌

  • 腸管免疫

  • 食品免疫学

  • 腸管上皮細胞

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論文 【 表示 / 非表示

  • A FRET biosensor for necroptosis uncovers two different modes of the release of DAMPs

    Shin Murai, Yoshifumi Yamaguchi, Yoshitaka Shirasaki, Mai Yamagishi, Ryodai Shindo, Joanne M. Hildebrand, Ryosuke Miura, Osamu Nakabayashi, Mamoru Totsuka, Taichiro Tomida, Satomi Adachi-Akahane, Sotaro Uemura, John Silke, Hideo Yagita, Masayuki Miura, Hiroyasu Nakano

    Nature Communications ( Springer Science and Business Media LLC )  9 ( 1 ) 4457   2018年12月  [査読有り]

    研究論文(学術雑誌)   共著

    DOI

  • Anserine/carnosine supplementation preserves blood flow in the prefrontal brain of elderly people carrying APOE e4

    Qiong Ding, Kitora Tanigawa, Jun Kaneko, Mamoru Totsuka, Yoshinori Katakura, Etsuko Imabayashi, Hiroshi Matsuda, Tatsuhiro Hisatsune

    Aging and Disease ( International Society on Aging and Disease )  9 ( 3 ) 334 - 345   2018年06月  [査読有り]

    研究論文(学術雑誌)   共著

    In a previously reported double-blind, randomized controlled trial (RCT), we demonstrated that daily supplementation with anserine (750 mg) and carnosine (250 mg) improves brain blood flow and memory function in elderly people. Here, we conducted a sub-analysis of MRI data and test scores from the same RCT to determine whether anserine/carnosine supplementation specifically benefits elderly people carrying the APOE e4 allele, which is a risk gene for accelerated brain aging and for the onset of Alzheimer's Disease. We collected data from 68 participants aged 65 years or older who received anserine/carnosine supplementation (ACS) or placebo for 12 months. Subjects were assessed at the start and end of the trial using several neuropsychological tests, including the Wechsler Memory Scale-Logical Memory (WMS-LM). We also collected two types of MRI data, arterial spin labeling (ASL) and diffusion tensor imaging (DTI) at the start and end of the trial. We found that ACS significantly preserved verbal memory (WMS-LM, F[1,65] = 4.2003, p = 0.0445) and blood flow at frontal areas of the brain (FWEcluster level, p &lt
    0.001). Sub-analysis based on the APOE4 genotype showed a significant preservation of blood flow (p = 0.002, by ASL analysis) and white-matter microstructure (p = 0.003, by DTI analysis) at prefrontal areas in APOE4+ subjects in the active group, while there was no significant difference between APOE4- subjects in the active and placebo groups. The effect of ACS in preserving brain structure and function in elderly people carrying APOE4 should be verified by further studies.

    DOI

  • Immunomodulation by food: Impact on gut immunity and immune cell function

    Hachimura S, Totsuka M, Hosono A

    Bioscience, Biotechnology and Biochemistry   82 ( 4 ) 584 - 599   2018年04月  [査読有り]  [招待有り]

    研究論文(学術雑誌)   共著

    DOI

  • 腸の構造と働き

    戸塚護

    日本栄養士会雑誌   60 ( 12 ) 654 - 656   2017年12月  [査読有り]  [招待有り]

    研究論文(学術雑誌)   単著

  • Anserine/Carnosine Supplementation Suppresses the Expression of the Inflammatory Chemokine CCL24 in Peripheral Blood Mononuclear Cells from Elderly People

    Yoshinori Katakura, Mamoru Totsuka, Etsuko Imabayashi, Hiroshi Matsuda, Tatsuhiro Hisatsune

    NUTRIENTS ( MDPI AG )  9 ( 11 )   2017年11月  [査読有り]

    研究論文(学術雑誌)   共著

    Our goal was to determine whether anserine/carnosine supplementation (ACS) suppresses chemokine levels in elderly people. In a double-blind randomized controlled trial, volunteers were assigned to the ACS or placebo group (1:1). Sixty healthy elderly volunteers (active, n = 30; placebo, n = 30) completed the study. The ACS group was administered 1.0 g of anserine/carnosine (3:1) for 3 months. A microarray analysis and subsequent quantitative real-time polymerase chain reaction (qRT-PCR) analysis of peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) showed decreased expression of CCL24, an inflammatory chemokine (p < 0.05). Verbal memory, assessed using the Wechsler memory scale-logical memory, was preserved in the ACS group. An age-restricted sub-analysis showed significant verbal memory preservation by ACS in participants who were in their 60s (active, n = 12; placebo, n = 9; p = 0.048) and 70s (active, n = 7; placebo, n = 11; p = 0.017). The suppression of CCL24 expression was greatest in people who were in their 70s (p < 0.01). There was a significant correlation between the preservation of verbal memory and suppression of CCL24 expression in the group that was in the 70s (Poisson correlation, r = 0.46, p < 0.05). These results suggest that ACS may preserve verbal episodic memory, probably owing to CCL24 suppression in the blood, especially in elderly participants.

    DOI

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著書 【 表示 / 非表示

  • 食品免疫学事典

    日本食品免疫学会編集, 編集委員長:上野川修一, 編集副委員長:南野昌信, 八村敏志, 編集アドバイザー:伊藤裕之, 清野宏, 河野陽一, 清水誠, 高垣洋太郎, 田之倉優, 山本佳弘, 編集委員:市川寛, 北澤春樹, 國澤純, 後藤真生, 志田寛, 下條直樹, 園山慶, 高橋恭子, 高橋毅, 高橋宜聖, 立花宏文, 辻典子, 戸塚護, 永渕真也, 広瀬義隆, 細野朗, 八巻幸二 (担当: 共編者 )

    朝倉書店  2021年11月 ISBN: 9784254431261

  • 食品免疫学のプロが書いたウイルスに負けない最高の食事術

    戸塚, 護 (担当: 単著 )

    扶桑社  2021年02月 ISBN: 9784594087081

  • 牛乳と健康ーわが国における研究の軌跡と将来展望「牛乳・乳製品と免疫調節」

    戸塚 護 (担当: 分担執筆 )

    ライフサイエンス出版  2015年02月

  • 21世紀のバイオサイエンス 実験農芸化学

    戸塚護 (担当: 分担執筆 )

    朝倉書店  2013年03月

  • 食品と免疫・アレルギー事典

    戸塚 護 (担当: 分担執筆 )

    朝倉書店  2011年05月

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総説・解説記事 他 【 表示 / 非表示

  • 免疫力を高める栄養と食事について

    戸塚 護

    めいいく(㈱明治の食育情報誌)   10   2 - 3   2021年08月  [依頼有り]

    総説・解説(商業誌)   単著

  • 免疫を調節する食品の役割

    戸塚護

    メディアミルクセミナーニュースレター   51   1 - 4   2021年02月

    講演資料等(セミナー,チュートリアル,講習,講義他)   単著

  • 免疫機能を整えるための 食生活と牛乳などの役割

    戸塚護

    (一社)Jミルク ウェブサイト     2020年11月

    総説・解説(その他)   単著

  • 食による免疫機能、腸管機能の制御を目指して

    戸塚護

    腸内細菌学雑誌   34 ( 1 ) 19 - 22   2020年01月

    その他記事   単著

特許等 【 表示 / 非表示

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学術関係受賞 【 表示 / 非表示

  • 2020 BBB Most-Cited Review Award

    2021年03月   日本農芸化学会  

    受賞者:  八村敏志, 戸塚護, 細野朗

  • 日本食品免疫学会賞

    2015年10月   日本食品免疫学会  

    受賞者:  戸塚 護

  • BBB論文賞

    2010年03月   日本農芸化学会  

    受賞者:  山田潔、佐藤香奈子、森下聡、上野川修一、戸塚 護

科研費(文科省・学振)獲得実績 【 表示 / 非表示

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研究発表 【 表示 / 非表示

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担当経験のある授業科目 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   免疫学

  • 東京大学   食品免疫学

  • 東京大学   食品化学

  • 東京大学   食品機能化学

  • 東京大学   フードクリエーションサイエンス

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学会・委員会等活動 【 表示 / 非表示

  • 2021年06月
    -
    継続中

    腸内細菌学会   理事

  • 2004年04月
    -
    継続中

    日本食品免疫学会   幹事

  • 2021年07月
    -
    継続中

    日本食品免疫学会   広報編集委員長

  • 2016年04月
    -
    継続中

    日本農芸化学会   代議員

  • 2003年04月
    -
    継続中

    日本動物細胞工学会   評議員

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学外の社会活動 【 表示 / 非表示

  • Bioscience of Microbiota, Food and Health(BMFH)出版会 Associated Editor

    2019年11月
    -
    継続中

  • 日本乳業協会 理事

    2018年05月
    -
    継続中

  • 牛乳乳製品健康科学会議 委員

    2012年04月
    -
    継続中

  • 茨城県立並木中等教育学校 スーパーサイエンスハイスクール運営指導委員

    2012年04月
    -
    2017年03月