2023/10/09 更新

写真b

遠藤 明仁 (エンドウ アキヒト)

ENDO Akihito

教授

職名

教授

外部リンク

学位 【 表示 / 非表示

  • 博士 (醸造学) ( 2005年03月   東京農業大学 )

  • 修士 (農芸化学) ( 2002年03月   東京農業大学 )

  • 学士 (農芸化学) ( 2000年03月   東京農業大学 )

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   生物産業学部   食品香粧学科   准教授

    2013年09月 - 2018年03月

  • 東京農業大学   生物産業学部   食香粧化学科   准教授

    2018年04月 - 2021年03月

  • 東京農業大学   生物産業学部   食香粧化学科   教授

    2021年04月 - 2022年03月

  • 東京農業大学   応用生物科学部   食品安全健康学科   教授

    2022年04月 - 現在

学外略歴 【 表示 / 非表示

  • University of Turku, Finland   Functional Foods Forum   研究員

    2010年10月 - 2013年08月

      詳細を見る

    国名:フィンランド共和国

  • University of Stellenbosch, South Africa   Department of Microbiology   研究員

    2008年01月 - 2010年10月

      詳細を見る

    国名:南アフリカ共和国

所属学協会 【 表示 / 非表示

  • 日本乳酸菌学会

    2013年10月 - 現在

  • 腸内細菌学会

    2015年04月 - 現在

  • 防菌防黴学会

    2015年04月 - 現在

  • 国際細菌分類命名委員会内ビフィズス菌乳酸菌分類命名小委員会

    2011年09月 - 現在

論文 【 表示 / 非表示

  • Microbial composition and metabolic profiles during machine-controlled intra-factory fermentation of cocoa beans harvested in semitropical area of Japan

    NISHIMURA Hiroya, SHIWA Yuh, TOMITA Satoru, ENDO Akihito

    Bioscience of Microbiota, Food and Health   advpub ( 0 )   2023年

     詳細を見る

    記述言語:英語   出版者・発行元:BMFH Press  

    <p>Cocoa bean fermentation is typically performed in a spontaneous manner on farms in tropical countries or areas and involves several microbial groups. Metabolism by microbes markedly affects the quality of cocoa beans fermented and the chocolate produced thereof. The present study characterized the microbiota and their metabolic profiles in temperature- and humidity-controlled intra-factory cocoa fermentation in a semitropical area of Japan. Although environmental factors were uniform, the microbiota of cocoa beans subjected to intra-factory fermentation was not stable between tests, particularly in terms of the cell count levels and species observed. Fermentation was sometimes delayed, and fermenting microbes were present at very low levels after 24 hr of fermentation. Due to the unstable microbiota, the profiles of water-soluble compounds differed between tests, indicating the unstable qualities of the fermented cocoa beans. These results suggest the necessity of starter cultures not only in on-farm fermentation but also in machine-controlled intra-factory cocoa fermentation.</p>

    DOI: 10.12938/bmfh.2023-036

  • Viable fructophilic lactic acid bacteria present in honeybee-based food products 査読あり

    Takatani N, Endo A.

    FEMS Microbiology Letters   2021年12月

     詳細を見る

    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    食品 (新鮮ハチミツ) 中のフルクトフィリック乳酸菌の生菌での分布を明らかにすることで、フルクトフィリック乳酸菌の安全性を明らかにした。

  • Oligosaccharide Metabolism and Lipoteichoic Acid Production in Lactobacillus gasseri and Lactobacillus paragasseri 査読あり

    Shiraishi T, Maeno S, Kishi S, Fujii T, Tanno H, Hirano K, Tochio T, Tanizawa Y, Arita M, Yokota SI, Endo A.

    Microorganisms   2021年07月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    乳酸菌のオリゴ糖代謝が乳酸菌の機能性に与える影響を明らかにした

  • The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics 査読あり

    Salminen S, Collado MC, Endo A, Hill C, Lebeer S, Quigley EMM, Sanders ME, Shamir R, Swann JR, Szajewska H, Vinderola G.

    Nature Reiviews in Gastroengerology and Hepatology   2021年05月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    微生物の食品利用の新しい形であるポストバイオティクスについて、その定義を定めるとともに、利用例及び安全性について解説した

  • Niche-specific adaptation of Lactobacillus helveticus strains isolated from malt whisky and dairy fermentations 査読あり

    Kido Y, Maeno S, Tanno H, Kichise Y, Shiwa Y, Endo A.

    Microbial Genomics   2021年04月

     詳細を見る

    担当区分:責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    ウィスキーもろみ由来及び発酵乳由来の L. helveticus 菌株を比較することで、当該菌種の進化の様式について明らかにした

全件表示 >>

書籍等出版物 【 表示 / 非表示

  • Chapter 1. Isolation and Identification of Lactic Acid Bacteria from Environmental Samples.

    Endo A, Tanizawa Y and Arita M. 著 Kanauchi M. 編( 担当: 共著)

    Springer Nature  2019年01月 

     詳細を見る

    記述言語:英語   著書種別:学術書

    乳酸菌の分離、同定の方法について解説した

  • Chapter 5. Fructophilic lactic acid bacteria: An overview of their unique properties

    Endo A. 著 Vinderola G, Ouwehand A, Salminen S, von Wright A 編( 担当: 単著)

    CRC Press  2019年01月 

     詳細を見る

    記述言語:英語   著書種別:学術書

  • 1-43. 乳酸菌の種類と分類

    遠藤明仁 著, 北本勝ひこ、春田伸、丸山潤一、後藤慶一、尾花望、齋藤勝晴 編( 担当: 単著)

    朝倉書店  2017年01月 

     詳細を見る

    記述言語:日本語   著書種別:学術書

    乳酸菌の特徴について解説した

  • Chapter 1: Isolation, Identification and Characterisation of Potential New Probiotics. In Advances in Probiotic Technology.

    Endo A. and Gueimonde M., P. Foerst and C. Santivarangkna 編( 担当: 共著)

    CRC Press  2015年08月  ( ISBN:9781498734530

     詳細を見る

    記述言語:英語   著書種別:学術書

  • Chapter 2: Physiology of the LAB, 他 9 chapters, In Lactic Acid Bacteria-Biodiversity and Taxonomy

    Endo A, 他著者多数. W.H. Holzapfel and B.J.B. Wood 編( 担当: 共著)

    Wiley Blackwell  2014年04月  ( ISBN:978-1-4443-3383-1

     詳細を見る

    記述言語:英語   著書種別:学術書

全件表示 >>

MISC 【 表示 / 非表示

  • Fructophilic Lactic Acid Bacteria, a Unique Group of Fructose-fermenting Microbes 査読あり

    Endo A, Maeno S, Tanizawa Y, Kneifel W, Arita M, Dicks L, Salminen S.

    Applied and Environmental Microbiology   84   0 - 0   2018年08月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:American Society for Microbiology  

    フルクトフィリック乳酸菌の分類、生理学的・遺伝学的特徴、生態などについて概説した。

  • Safety of Novel Microbes for Human Consumption: Practical Examples of Assessment in the European Union. 査読あり

    Brodmann T, Endo A, Gueimonde M, Vinderola G, Kneifel W, de Vos WM, Salminen S, Gómez-Gallego C.

    Frontiers in Microbiology   8   1725   2017年09月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)  

    新規微生物の食品利用のための安全性について概説した。

  • 乳酸菌分類の現在とビフィズス菌・乳酸菌分類小委員会が提言した新規乳酸菌種提唱のための最少基準 招待あり 査読あり

    平山洋佑, 遠藤 明仁

    腸内細菌学雑誌   30   17 - 28   2016年01月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:日本ビフィズス菌センター  

    乳酸菌とビフィズス菌の最新の分類状況について概説した。

  • Evolution and diversification of oxygen metabolisms of aerotolerant anaerobes in the order Bacillales and other bacterial taxonomic groups

    Mochizuki, D., Tanaka, N., Ishikawa, M., Endo, A., Shiwa, Y., Fujita, N., Sato, J. & Niimura, Y.

    The Bulletin of BISMiS   2013年01月

     詳細を見る

    担当区分:筆頭著者   記述言語:英語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)   出版者・発行元:Bergey’s International Society for Microbial Systematics  

    Bacillales 目とその近縁細菌群に属する酸素耐性嫌気性菌中の酸素代謝酵素及び遺伝子の分布と進化を概説した。

  • Fructophilic lactic acid bacteria inhabit fructose-rich niches in nature

    Endo, A.

    Microbial Ecology in Health and Disease   2012年06月

     詳細を見る

    記述言語:英語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(国際会議プロシーディングズ)   出版者・発行元:Society for Microbial Ecology and Disease  

    フルクトフィリック乳酸菌の分類、多様性、生理学、生態などを概説した。

全件表示 >>

科研費(文科省・学振)獲得実績 【 表示 / 非表示

  • フルクトフィリック乳酸菌のハチプロバイオティクスとしての利用

    2014年04月 - 2017年03月

    科学研究費補助金  若手研究(B)

     詳細を見る

    担当区分:研究代表者