職名 |
教授 |
外部リンク |
|
遠藤 明仁 (エンドウ アキヒト) ENDO Akihito 教授 |
学位 【 表示 / 非表示 】
-
博士 (醸造学) ( 2005年03月 東京農業大学 )
-
修士 (農芸化学) ( 2002年03月 東京農業大学 )
-
学士 (農芸化学) ( 2000年03月 東京農業大学 )
学内職務経歴 【 表示 / 非表示 】
-
東京農業大学 生物産業学部 食品香粧学科 准教授
2013年09月 - 2018年03月
-
東京農業大学 生物産業学部 食香粧化学科 准教授
2018年04月 - 2021年03月
-
東京農業大学 生物産業学部 食香粧化学科 教授
2021年04月 - 2022年03月
-
東京農業大学 応用生物科学部 食品安全健康学科 教授
2022年04月 - 現在
学外略歴 【 表示 / 非表示 】
-
University of Turku, Finland Functional Foods Forum 研究員
2010年10月 - 2013年08月
国名:フィンランド共和国
-
University of Stellenbosch, South Africa Department of Microbiology 研究員
2008年01月 - 2010年10月
国名:南アフリカ共和国
所属学協会 【 表示 / 非表示 】
-
日本乳酸菌学会
2013年10月 - 現在
-
腸内細菌学会
2015年04月 - 現在
-
防菌防黴学会
2015年04月 - 現在
-
国際細菌分類命名委員会内ビフィズス菌乳酸菌分類命名小委員会
2011年09月 - 現在
論文 【 表示 / 非表示 】
-
Microbial composition and metabolic profiles during machine-controlled intra-factory fermentation of cocoa beans harvested in semitropical area of Japan
NISHIMURA Hiroya, SHIWA Yuh, TOMITA Satoru, ENDO Akihito
Bioscience of Microbiota, Food and Health advpub ( 0 ) 2023年
記述言語:英語 出版者・発行元:BMFH Press
<p>Cocoa bean fermentation is typically performed in a spontaneous manner on farms in tropical countries or areas and involves several microbial groups. Metabolism by microbes markedly affects the quality of cocoa beans fermented and the chocolate produced thereof. The present study characterized the microbiota and their metabolic profiles in temperature- and humidity-controlled intra-factory cocoa fermentation in a semitropical area of Japan. Although environmental factors were uniform, the microbiota of cocoa beans subjected to intra-factory fermentation was not stable between tests, particularly in terms of the cell count levels and species observed. Fermentation was sometimes delayed, and fermenting microbes were present at very low levels after 24 hr of fermentation. Due to the unstable microbiota, the profiles of water-soluble compounds differed between tests, indicating the unstable qualities of the fermented cocoa beans. These results suggest the necessity of starter cultures not only in on-farm fermentation but also in machine-controlled intra-factory cocoa fermentation.</p>
-
Viable fructophilic lactic acid bacteria present in honeybee-based food products 査読あり
Takatani N, Endo A.
FEMS Microbiology Letters 2021年12月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
食品 (新鮮ハチミツ) 中のフルクトフィリック乳酸菌の生菌での分布を明らかにすることで、フルクトフィリック乳酸菌の安全性を明らかにした。
-
Oligosaccharide Metabolism and Lipoteichoic Acid Production in Lactobacillus gasseri and Lactobacillus paragasseri 査読あり
Shiraishi T, Maeno S, Kishi S, Fujii T, Tanno H, Hirano K, Tochio T, Tanizawa Y, Arita M, Yokota SI, Endo A.
Microorganisms 2021年07月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
乳酸菌のオリゴ糖代謝が乳酸菌の機能性に与える影響を明らかにした
-
The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics 査読あり
Salminen S, Collado MC, Endo A, Hill C, Lebeer S, Quigley EMM, Sanders ME, Shamir R, Swann JR, Szajewska H, Vinderola G.
Nature Reiviews in Gastroengerology and Hepatology 2021年05月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
微生物の食品利用の新しい形であるポストバイオティクスについて、その定義を定めるとともに、利用例及び安全性について解説した
-
Niche-specific adaptation of Lactobacillus helveticus strains isolated from malt whisky and dairy fermentations 査読あり
Kido Y, Maeno S, Tanno H, Kichise Y, Shiwa Y, Endo A.
Microbial Genomics 2021年04月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
ウィスキーもろみ由来及び発酵乳由来の L. helveticus 菌株を比較することで、当該菌種の進化の様式について明らかにした
書籍等出版物 【 表示 / 非表示 】
-
Chapter 1. Isolation and Identification of Lactic Acid Bacteria from Environmental Samples.
Endo A, Tanizawa Y and Arita M. 著 Kanauchi M. 編( 担当: 共著)
Springer Nature 2019年01月
記述言語:英語 著書種別:学術書
乳酸菌の分離、同定の方法について解説した
-
Chapter 5. Fructophilic lactic acid bacteria: An overview of their unique properties
Endo A. 著 Vinderola G, Ouwehand A, Salminen S, von Wright A 編( 担当: 単著)
CRC Press 2019年01月
記述言語:英語 著書種別:学術書
-
1-43. 乳酸菌の種類と分類
遠藤明仁 著, 北本勝ひこ、春田伸、丸山潤一、後藤慶一、尾花望、齋藤勝晴 編( 担当: 単著)
朝倉書店 2017年01月
記述言語:日本語 著書種別:学術書
乳酸菌の特徴について解説した
-
Chapter 1: Isolation, Identification and Characterisation of Potential New Probiotics. In Advances in Probiotic Technology.
Endo A. and Gueimonde M., P. Foerst and C. Santivarangkna 編( 担当: 共著)
CRC Press 2015年08月 ( ISBN:9781498734530 )
記述言語:英語 著書種別:学術書
-
Chapter 2: Physiology of the LAB, 他 9 chapters, In Lactic Acid Bacteria-Biodiversity and Taxonomy
Endo A, 他著者多数. W.H. Holzapfel and B.J.B. Wood 編( 担当: 共著)
Wiley Blackwell 2014年04月 ( ISBN:978-1-4443-3383-1 )
記述言語:英語 著書種別:学術書
MISC 【 表示 / 非表示 】
-
Fructophilic Lactic Acid Bacteria, a Unique Group of Fructose-fermenting Microbes 査読あり
Endo A, Maeno S, Tanizawa Y, Kneifel W, Arita M, Dicks L, Salminen S.
Applied and Environmental Microbiology 84 0 - 0 2018年08月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌) 出版者・発行元:American Society for Microbiology
フルクトフィリック乳酸菌の分類、生理学的・遺伝学的特徴、生態などについて概説した。
-
Safety of Novel Microbes for Human Consumption: Practical Examples of Assessment in the European Union. 査読あり
Brodmann T, Endo A, Gueimonde M, Vinderola G, Kneifel W, de Vos WM, Salminen S, Gómez-Gallego C.
Frontiers in Microbiology 8 1725 2017年09月
記述言語:英語 掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌)
新規微生物の食品利用のための安全性について概説した。
-
乳酸菌分類の現在とビフィズス菌・乳酸菌分類小委員会が提言した新規乳酸菌種提唱のための最少基準 招待あり 査読あり
平山洋佑, 遠藤 明仁
腸内細菌学雑誌 30 17 - 28 2016年01月
担当区分:筆頭著者 記述言語:日本語 掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌) 出版者・発行元:日本ビフィズス菌センター
乳酸菌とビフィズス菌の最新の分類状況について概説した。
-
Evolution and diversification of oxygen metabolisms of aerotolerant anaerobes in the order Bacillales and other bacterial taxonomic groups
Mochizuki, D., Tanaka, N., Ishikawa, M., Endo, A., Shiwa, Y., Fujita, N., Sato, J. & Niimura, Y.
The Bulletin of BISMiS 2013年01月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:記事・総説・解説・論説等(学術雑誌) 出版者・発行元:Bergey’s International Society for Microbial Systematics
Bacillales 目とその近縁細菌群に属する酸素耐性嫌気性菌中の酸素代謝酵素及び遺伝子の分布と進化を概説した。
-
Fructophilic lactic acid bacteria inhabit fructose-rich niches in nature
Endo, A.
Microbial Ecology in Health and Disease 2012年06月
記述言語:英語 掲載種別:記事・総説・解説・論説等(国際会議プロシーディングズ) 出版者・発行元:Society for Microbial Ecology and Disease
フルクトフィリック乳酸菌の分類、多様性、生理学、生態などを概説した。
科研費(文科省・学振)獲得実績 【 表示 / 非表示 】
-
フルクトフィリック乳酸菌のハチプロバイオティクスとしての利用
2014年04月 - 2017年03月
科学研究費補助金 若手研究(B)
担当区分:研究代表者