Updated on 2023/01/06

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IRISAWA Tomohiro

Associate Professor

Title

Associate Professor

External Link

From Graduate School 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School, Division of Agriculture   Doctoral program (second term)   Completed

    2006.04 - 2009.03

      More details

    Country:Japan

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School, Division of Agriculture   Doctoral program (first term)   Completed

    2004.04 - 2006.03

      More details

    Country:Japan

Degree 【 display / non-display

  • 博士(環境共生学) ( 2009.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Applied Biology and Chemistry   Research Assistant

    2009.04 - 2011.08

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Department of Animal Science   Assistant Professor

    2015.04 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Department of Agricultural Innovation for Sustainable Society   Associate Professor

    2018.04

External Career 【 display / non-display

  • 独立行政法人 理化学研究所    バイオリソースセンター 微生物材料開発室   研究員

    2011.09 - 2015.03

      More details

    Country:Japan

Papers 【 display / non-display

  • Characterization of the microbiota and chemical properties of pork loins during dry aging Reviewed

    Akihito Endo, Ryosuke Koizumi, Yozo Nakazawa, Shintaro Maeno, Yoshihiko Kido, Tomohiro Irisawa, Yuh Shiwa, Yoshiki Muramatsu, Kotaro Tada, Masao Yamazaki, Takao Myoda

    MicrobiologyOpen   2020.12

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1002/mbo3.1157

  • Morphological differences in vegetative and fruit characteristics among eight pepino (Solanum muricatum Ait.) cultivars in Japan Reviewed

    K. Takahata, H. Mizumura, H. Shinohara, O.K. Kim, T. Irisawa, Y. Mitsui, Z. Nishio, M. Yoshida, Y. Mitarai, A.Y. Taniguchi, H. Noguchi, M. Kazami, Y. Kawaguchi, Y. Kiryu, S. Kawabata, T. Baba

    Acta Horticulturae   1299   43 - 50   2020

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Characterization of fermented rice bran from ‘Heshiko' and isolation of amylase-producing bacteria Reviewed

    J. Nagaoka, K. Wada, M. Katoh, N. Fujita, N. Tanaka, T. Irisawa, S. Akuzawa

    Food Preservation Science   45 ( (2) )   85 - 93   2019.03

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Propaties of Fermented Wheat Starch for Kuzu-mochi Reviewed

    42 ( 5 )   197 - 202   2016.09

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Comparison between the Physical Properties of Kuzu-mochi and of other Gelatinous Foods Reviewed

    Food preservation science   42 ( 4 )   149 - 153   2016.07

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

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Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 米の科学

    高野克己 谷口亜樹子 編 (担当範囲: 第10章 加工品 7.発酵食品_ 米酢・みりん・ビール pp157-163 ) ( Role: Joint author)

    朝倉書店  2021.09 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • シリーズ<農学リテラシー> デザイン農学概論

    森田茂紀 編 (担当範囲: 第8章 1.食品加工の目的, 2.食品加工の原理 ) ( Role: Joint author)

    朝倉書店  2019.03 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • シリーズ<農学リテラシー> 現代農学概論 —農のこころで社会をデザインする—

    東京農業大学「現代農学概論」編集委員会(編)(森田茂紀 総編集) (担当範囲: 第7章 3 食品の加工 ) ( Role: Joint author)

    朝倉書店  2018.04 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • Encyclopedia of Food Microbiology, 2nd Edition

    Carl A. Batt and Mary Lou Tortorello, Tomohiro Irisawa 他( Role: Joint author ,  東アジアの発酵食品とそれらの発酵に寄与する微生物について記載した)

    Academic Press Inc  2014.05 

     More details

    Language:English   Book type:Scholarly book

    各種食品の概要とそれに関係する微生物を紹介した書籍。
    担当は東アジアの代表的な発酵食品とそれらの発酵に関与するカビ、酵母、乳酸菌などの細菌について紹介をした。

Misc 【 display / non-display

  • 雪室貯蔵の効果とこれから

    入澤友啓

    農工研通信   29 ( 1 )   2 - 9   2017.01

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:一般社団法人 長野県農村工業研究所  

    新潟県周辺に点在する雪室では古来から農産物や加工食品を貯蔵されてきた。雪室は雪を利用した天然の冷蔵庫である。この雪室について歴史的な背景や貯蔵効果について解説をした。また、雪室には付加価値を付与する効果がある。これについて農産物、畜産物の実例について解説をした。畜産物についてはこれまでの研究の成果についても紹介をした。

  • Lactobacillus属内の運動性乳酸菌とその研究の動向

    入澤友啓, 梶川揚申

    日本乳酸菌学会誌   26 ( 3 )   202 - 202   2015.11

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    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Publisher:日本乳酸菌学会  

    乳酸菌の一属であるLactobacillus属の非典型的な性状である運動性について紹介をするとともにその研究の動向について解説した。

Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 日本食品科学工学会 平成31年度関東支部会 ポスター奨励賞

    2019.03   日本食品科学工学会 関東支部   東京うこっけい鶏肉の成分特性:飼養日齢による差異

    豊川泰世 椎名浩己 小倉真人 宮本志緒里 入澤友啓 多田耕太郎

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    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

  • FOOMA JAPAN2017 FOOMA AP(アカデミックプラザ)賞 

    2017   FOOMA JAPAN   国産牛肉の付加価値向上のための新たな熟成牛肉の開発に関する研究

    村松良樹(代表), 入澤友啓(共同)他

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    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

  • 日本食品保蔵科学会創立40周年記念大会(第64回大会) 優秀ポスター賞 「乳酸菌を用いた鶏卵の発酵について」

    2015.06   日本食品保蔵科学会  

    伊藤圭亮, 小泉亮輔, 入澤友啓, 多田耕太郎, 鈴木敏郎

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

  • 日本食品科学工学会 第57回大会優秀ポスター賞 「小麦粉-乳タンパク質間相互作用に及ぼす乳タンパク質疎水性度の影響」

    2010.08   日本食品科学工学会   

    菊池千尋, 岡 大貴, 入澤友啓, 野口智弘, 高野克己

     More details

    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

Presentations 【 display / non-display

  • 畜肉を用いた味噌様発酵調味料の開発

    濱野梢 小泉亮輔 入澤友啓 多田耕太郎

    日本食品科学工学会 第68回大会  2021.08 

     More details

    Event date: 2021.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 鶏卵および牛乳混合溶液のゲル形成に与える高圧処理の影響

    小泉亮輔,入澤友啓,多田耕太郎

    日本食品科学工学会 第68回大会  2021.08 

     More details

    Event date: 2021.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 豚ひき肉へのアルカリ電解水添加の影響

    小泉亮輔 入澤友啓 多田耕太郎

    第9回日本食育学会  2021.06 

     More details

    Event date: 2021.06

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • ペピーノ(Solanum muricatum Aiton)の加工食品の開発

    入澤友啓、小泉亮輔、高畑健、多田耕太郎

    第9回日本食育学会  2021.06 

     More details

    Event date: 2021.06

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 凝乳酵素による粉乳溶液のカード形成

    小泉亮輔,入澤友啓,多田耕太郎

    日本食品保蔵科学会 第70回大会  2021.06 

     More details

    Event date: 2021.06

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

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Attractiveness of Research 【 display / non-display

  • 私たちの身の周りには科学的に解明されていないことがたくさんあります。それを解き明かすチャンスは誰にでもあります。