Updated on 2022/10/04

写真b

TAMURA TOMOKO

Associate Professor

Title

Associate Professor

Laboratory Address

東京都世田谷区桜丘1-1-1

External Link

Degree 【 display / non-display

  • 博士(農学) ( 2007.03 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science   Assistant Professor

    2009.10 - 2014.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science and Food Safety   Associate Professor

    2014.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品化学学会

    2018.04

Papers 【 display / non-display

  • Transcriptomic and Metabolomic Analyses Provide Insights into the Upregulation of Fatty Acid and Phospholipid Metabolism in Tomato Fruit under Drought Stress Reviewed

    Hiroko Asakura, Takashi Yamakawa, Tomoko Tamura, Reiko Ueda, Shu Taira, Yoshikazu Saito, Keiko Abe, and Tomiko Asakura

    J. Agric. Food Chem   69 ( 9 )   2894 - 2905   2021.02

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1021/acs.jafc.0c06168

  • Yeast‐based reporter assay system for identifying the requirements of intramembrane proteolysis by signal peptide peptidase of Arabidopsis thaliana Reviewed

    Kenta Kusunoki Masako Hoshi Tomoko Tamura Tatsuya Maeda Keiko Abe Tomiko Asakura

    FEBS Openbio   10   1833 - 1842   2020.07

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: doi:10.1002/2211-5463.12936

  • Oryza sativa Brittle Culm 1-like 6 modulates β-glucan levels in the endosperm cell wall Reviewed

    Keiko Midorikawa, Masaharu Kuroda, Haruyuki Yamashita, Tomoko Tamura, Keiko Abe, and Tomiko Asakura

    PLOS ONE   14   2019

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1371/journal.pone.0217212.

  • Gene expression profiling in short-term imbibition of wheat: tools for dissecting of pasting properties of imbibed wheat Seeds. Reviewed

    Tomoko Tamura, Sayuri Akuzawa and Kiyoshi Mura

    Journal of Food Science   84   2019

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1111/1750-3841.14471

  • Draft genome sequence of Zygosaccharomyces mellis CA-7, isolated from honey Reviewed

    Yuh Shiwa, Yu Kanesaki, Taichiro Ishige, Kiyoshi Mura, Taichi Hori, and Tomoko Tamura

    Microbiology Resource Announcements   8   2019

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1128/MRA.00449-19

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 食べ物と健康―食品学

    大石祐一・服部一夫 (編集) ( Role: Joint author)

    光生館  2013 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

    管理栄養士国家試験対策の参考書として、また、食品学総論を学習する教科書としてまとめた。ある食品の機能について、食品の中に存在するどのような成分がどのようなメカニズムで作用するのかまで学習できるよう、図表を多く用いて解説した。日本人の食事摂取基準および日本食品標準成分表に基づき作成した。
    総225ページ、第5章 食品の機能成分(pp.201-218) を担当

  • 食べ物と健康 (食物と栄養学基礎シリーズ4)

    吉田 勉 (監修), 佐藤 隆一郎, 加藤 久典 (編集)( Role: Joint author)

    学文社  2012 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

    動物性、植物性食品を具体的に列挙し解説するとともに、食品の3つの機能、すなわち栄養成分としての機能、味覚・おいしさなどの機能、健康を維持し疾病にかかりにくくする機能を解説した。また、食に関わる法律や流通、食を取りまく環境問題においても具体例を挙げて解説した。管理栄養士の食品と健康における分野の国家試験対策となる一冊である。
    総245ページ、3 食品の機能(pp.91-112) を担当

Misc 【 display / non-display

  • 種実由来のプロテアーゼを用いた高齢者向け多機能食品の開発

    朝倉富子・田村倫子・舟木淳子

    浦上財団研究報告書   17   1 - 5   2010.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:浦上財団・食文化振興財団  

  • β-コングリシニン高生産/グリシニン欠失ダイズ種子におけるたん白質合成・分解ダイナミズムの検証

    朝倉富子・田村倫子・寺内かえで

    大豆たん白質研究   12   51 - 57   2009.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:不二たん白質研究振興財団  

  • β-グルコシダーゼの食品加工への利用のための基礎的研究

    西の明瑞穂・渡邉智美・田村倫子・江頭和佳子・朝倉富子・舟木淳子

    福岡女子大学人間環境学部紀要   40   1 - 5   2009.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)   Publisher:福岡女子大学人間環境学部紀要  

  • 植物のアスパラギン酸プロテアーゼ ―その多様性と機能―

    朝倉富子・田村倫子・寺内かえで・阿部啓子

    化学と生物   46   702 - 209   2008.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Publisher:日本農芸化学会  

  • ヒトゲノムプロジェクト ―その技術と政治―

    寺内かえで・田村倫子

    広島工業大学紀要   42   237 - 245   2007.02

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)   Publisher:広島工業大学紀要  

Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display

  • アミラーゼ分泌酵母の発酵に関わる機能解析と豊かな食文化への食素材構築

    2022.04 - 2026.03

    科学研究費補助金  基盤研究(C)

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 蜂蜜から分離した酵母の高糖度耐性メカニズムの解明

    2016.04 - 2019.03

    科学研究費補助金  基盤研究(C)

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • ラッカセイ種皮プロシアニジンの糖吸収抑制機能および抗菌メカニズムの解析

    2014.04 - 2016.03

    科学研究費補助金  若手研究(B)

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 食品の非可食部に由来するポリフェノールの脂質代謝調節

    2012.04 - 2014.03

    科学研究費補助金  若手研究(B)

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    食品の非可食部に由来するポリフェノールの脂質代謝調節

Other External Funds 【 display / non-display

  • 短時間吸水により機能性を高めた大豆素材の開発とDNAマイクロアレイ解析による経時的特性評価

    2013.04 - 2014.03

    民間財団等  公益財団法人不二たん白質研究振興財団 

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 発芽前の短時間吸水により機能性を高めた小麦素材の開発とそのDNAマイクロアレイ解析による経時特性の評価

    2012.06 - 2013.03

    民間財団等  公益財団法人エリザベス・アーノルド富士財団 

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

Presentations 【 display / non-display

  • 蜂蜜酵母Zygosaccharomyces mellisの高糖度耐性遺伝子の探索

    田村倫子、笠原浩司、桑村麻由里、阿久澤さゆり、村清司

    日本農芸化学会  2016.03 

     More details

    Event date: 2016.03

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:札幌  

  • 重合度の異なるラッカセイ種皮プロシアニジンの糖吸収抑制作用

    田村倫子, 小澤恵実, 小林彰子, 渡辺寛人, 荒井綜一, 村 清司

    日本食品科学工学会 第61回大会  2014.08 

     More details

    Event date: 2014.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 小麦のポストハーベスト品質を向上させる短時間吸水の効果

    田村倫子,阿久澤さゆり,村清司,荒井綜一

    日本食品科学工学会平成26年度関東支部大会  2014.03 

     More details

    Event date: 2014.03

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • 短時間吸水により機能性を高めた小麦素材の特性

    田村倫子 清水寛喜 八田花澄 阿久澤さゆり 村清司 荒井綜一

    日本農芸化学会  2013.03 

     More details

    Event date: 2013.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 熟期イネ種子の遺伝子発現に及ぼす追肥の影響

    緑川景子 黒田昌治 寺内かえで 田村倫子 石丸喜朗 阿部啓子 朝倉富子

    日本農芸化学会  2013.03 

     More details

    Event date: 2013.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

display all >>

Teaching Experience 【 display / non-display

  • 食品加工保蔵学

  • 植物生理学

  • 遺伝子工学