Updated on 2022/10/06

写真b

TADA Yuki

Associate Professor

Title

Associate Professor

External Link

From Graduate School 【 display / non-display

  • The University of Tokyo   Graduate School, Division of Medical Sciences   Doctor Course   Completed

    2003.04 - 2006.03

      More details

    Country:Japan

  • The University of Tokyo   Graduate School, Division of Medical Sciences   Master Course   Completed

    2001.04 - 2003.03

      More details

    Country:Japan

Degree 【 display / non-display

  • 博士(保健学) ( 2006.03   東京大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • 東京農業大学   応用生物科学部   栄養科学科   公衆栄養学研究室   助教

    2008.10 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science   Associate Professor

    2018.04

Papers 【 display / non-display

  • Mealtime Regularity Is Associated with Dietary Balance among Preschool Children in Japan—A Study of Lifestyle Changes during the COVID-19 Pandemic Reviewed

    Yuki Tada, Yukari Ueda, Kemal Sasaki, Shiro Sugiura, Mieko Suzuki, Hiromi Funayama, Yuka Akiyama, Mayu Haraikawa and Kumi Eto

    Nutrients   14 ( 14 )   2979   2022.07

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.3390/nu14142979

  • 日本版栄養プロファイルモデル試案の作成プロセスと妥当性評価に関する基礎的研究 Reviewed

    石見 佳子, 竹林 純, 横山 友里, 吉﨑 貴大, 多田 由紀, 岡田 恵美子, 瀧本 秀美

    栄養学雑誌   80 ( 2 )   79 - 95   2022.04

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.80.79

  • Focus Group Interviews on a Nutrient Profile Model to Support Healthy Eating Behaviors: An Investigation Targeting Those Wishing to Improve Their Eating Habits Reviewed

    Yuki Tada, Takahiro Yoshizaki, Yuri Yokoyama, Jun Takebayashi, Emiko Okada, Hidemi Takimoto and Yoshiko Ishimi

    80 ( 2 )   126 - 138   2022.04

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.5264/eiyogakuzashi.80.126

  • Energy Intake from Healthy Foods Is Associated with Motor Fitness in Addition to Physical Activity: A Cross-Sectional Study of First-Grade Schoolchildren in Japan Reviewed

    Hatta N, Tada Y, Ishikawa-Takata K, Furusho T, Kanehara R, Hata T, Hida A, Kawano Y

    International Journal of Environmental Research and Public Health   19 ( 3 )   2022.02

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph19031819

  • High adherence to the food pyramid’s recommendations avoids the risk of insufficient nutrient intake among farmers in peri-urban Kenya Reviewed

    Kishino M, Hida A, Hara K, Mungai DN, Opiyo RO, Matsuda H, Tada Y, I-Takata K, Irie K and Morimoto Y

    Nutrients   13 ( 4470 )   2021.12

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 管理栄養士養成のための栄養学教育モデル・コア・カリキュラム準拠 第9巻 栄養教育論 多様な場での展開と実践

    日本栄養改善学会監修/赤松利恵・木村典代編( Role: Contributor)

    医歯薬出版株式会社  2022.03 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 子どもの食と栄養 第2版 保育現場で活かせる食の基本

    太田百合子、堤ちはる編著( Role: Contributor)

    羊土社  2020.09 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 管理栄養士講座 栄養教育論

    中村丁次、外山健二、笠原賀子編著( Role: Contributor)

    建帛社  2020.03 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 子どもの食と栄養 改訂3版

    全国社会福祉協議会/新保育士養成講座編纂委員会( Role: Contributor)

    全国社会福祉協議会  2018.05 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • カレント栄養教育論

    杉山みち子、赤松利恵、桑野稔子編著( Role: Contributor)

    建帛社  2016.05 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

display all >>

Misc 【 display / non-display

  • 日本版栄養プロファイルモデルの提案と課題 Invited

    石見佳子, 竹林純, 横山友里, 吉﨑貴大, 岡田恵美子, 多田由紀, 瀧本秀美

    肥満研究   28 ( 2 )   70 - 75   2022.09

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • ごはんを基準とした各種食品のグリセミック・インデックス

    若木陽子、杉山みち子、多田由紀

    食品と化学   53 ( 11 )   68 - 81   2011.11

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)   Publisher:食品と化学社  

    食品のGI測定方法、栄養教育への応用、海外の研究動向等を解説した。

  • 新体操選手のスポーツ貧血発現予防を目的とした「肉料理教室」の有効性

    川野因,山田美恵子,木皿久美子,小久保友貴,近藤珠里,森佳子,目加田優子,長谷川祐子,多田由紀他

    財団法人伊藤記念財団平成20年度食肉に関する助成研究調査報告書Vol.27   2009.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:   

    新体操選手を対象に調理実習を主とした「肉類を利用した食生活のすすめ教室」を開催し,調理実習が選手の肉類摂取状況,およびたんぱく質摂取量,動物性たんぱく質摂取量,体内鉄栄養状態に及ぼす影響について検討した。

  • 保健・医療サービス等における栄養ケアの基盤的研究

    須永美幸,杉山みち子,市川陽子,Charlette Gallagher-Allred,伊藤薫,(他7名),多田由紀

    厚生労働科学研究費補助金(循環器疾患等生活習慣病対策総合研究事業)報告書(主任研究者 須永美幸)   2009.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:   

    担当箇所「米国の大学・大学院における栄養専門職の先進的な教育事例に関する研究」

  • 介護保険制度における栄養ケア・マネジメント事業評価に関する研究

    多田 由紀

    厚生労働科学研究費補助金(長寿科学総合研究事業)報告書(主任研究者 杉山みち子)   2009.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:   

    介護保険制度改正に伴って導入された栄養ケア・マネジメント業務の3年目の事業評価を行った。
    協力研究者として、資料作成等を行った。
    全181頁

display all >>

Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 日本食育学会奨励賞

    2022.06   日本食育学会  

     More details

    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

  • Highly Commended Non English Speaking background Poster (International Congress of Dietetics)

    2012.09   International Congress of Dietetics   Association between dietary habits and autonomic nerve activity among female rotating shift workers in healthcare facilities for the elderly

     More details

    Award type:International academic award (Japan or overseas)  Country:Japan

Presentations 【 display / non-display

  • 小学校低学年児童における外遊び頻度と生活習慣の関連 International conference

    多田由紀,古庄律,砂見綾香,横山友里,佐々木和登,五味達之祐,藤田大介,松下紗也,日田安寿美,川野因

    第62回日本栄養改善学会学術総会  2015.09 

     More details

    Event date: 2015.09

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • The impact of menstrual cycle phase on cardiac autonomic nervous system and diet in collegiate woman International conference

    Yuki Tada, Takahiro Yoshizaki, Ayaka Sunami, Yuri Yokoyama, Jun Yasuda, Ayumi Nakai, Kazuto Sasaki, Azumi Hida, Yukari Kawano

    12th Asian Congress of Nutrition  2015.05 

     More details

    Event date: 2015.05

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 小学校一年生児童および保護者の野菜摂取量と生活習慣・食意識の関連 International conference

    多田由紀,古庄律,吉崎貴大,砂見綾香,横山友里,安田純,中井あゆみ,佐々木和登,日田安寿美,川野因

    第61回日本栄養改善学会学術総会  2014.09 

     More details

    Event date: 2014.09

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 女子大学生の月経周期に伴う自律神経活動と食事の変動 International conference

    多田由紀,吉崎貴大,砂見綾香,横山友里,安田純,中井あゆみ,日田安寿美,川野因

    第68回日本栄養・食糧学会  2014.05 

     More details

    Event date: 2014.05

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • Association between dietary habits and autonomic nerve activity among female rotating shift workers in healthcare facilities for the elderly International conference

    Yuki Tada, Yukari Kawano, Takahiro Yoshizaki, Taiki Komatsu, 他6名.

    16th International Congress of Dietetics  2012.09 

     More details

    Event date: 2012.09

    Language:English   Presentation type:Oral presentation (general)  

display all >>