Updated on 2024/07/30

写真b

AKIYAMA Satoko

Associate Professor

Title

Associate Professor

External Link

Studying abroad experiences 【 display / non-display

  • 2020.10 - 2021.09   University of Reading   Visiting researcher

Degree 【 display / non-display

  • 博士(食品栄養学) ( 2009.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Junior College   Department of Nutrition   Assistant Professor

    2010.04 - 2014.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science   Assistant Professor

    2014.04 - 2020.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science   Associate Professor

    2020.04

External Career 【 display / non-display

  • 京都大学大学院 農学研究科 食品生物科学専攻   研究員

      More details

    Country:Japan

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本健康医学会

    2022.04

  • 日本食生活学会

    2016.04

  • 日本調理科学会

    2014.04

  • 日本給食経営管理学会

    2011.09

  • 日本健康体力栄養学会

    2011.04

display all >>

Papers 【 display / non-display

  • Insights into the journey towards development of dietary guidelines: An exploration of synergy between fruit and vegetable research with food composition tables in Malawi Reviewed

    Dickson Mgangathweni Mazibuko, Victoria Ndolo, Satoko Akiyama, Hiromu Okazawa

    African Journal of Food Science   17 ( 12 )   256 - 267   2023.12

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • ヒトツブ小麦粉を使用した食パンの性状と嗜好性 Reviewed

    池田昌代、秋山聡子、鈴野弘子

    日本調理科学会誌   56 ( 6 )   246 - 255   2023.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Selection of Cooking Equipment in Consideration of Energy Conservation in Mass Cooking: A Case Study Using Heated Chicken Meat Reviewed

    Masayo Ikeda, Satoko Akiyama, Hiroko Suzuno

    Journal of Home Economics of Japan   74 ( 2 )   63 - 75   2023.03

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • おから粉末を利用した魚肉つみれの高齢者向け介護食品としての品質評価 Reviewed

    秋山聡子、池田昌代、鈴野弘子

    日本調理科学会誌   52 ( 4 )   249 - 257   2019.08

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 東日本大震災時に提供された食事からみた備蓄調味料等の提案 Reviewed

    鈴野弘子、秋山聡子、池田昌代、石田裕

    日本災害食学会誌   6 ( 2 )   11 - 18   2019.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 管理栄養士出るトコ順一問一答

    NPO日本管理栄養士・栄養士の夢 監修, 平澤マキ、池田昌代、秋山聡子 他( Role: Joint author)

    秀和システム  2015.05 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • ライフステージ栄養学

    鈴木和春 編著,  秋山聡子 他( Role: Joint author)

    光生館  2015.03 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 給食経営管理テキスト

    岡本裕子,加藤由美子,君羅満 編集, 秋山聡子 他( Role: Joint author)

    学建書院  2012.03 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 機能性食品素材の骨と軟骨への応用

    上原万里子,石見佳子 監修, 秋山聡子 他( Role: Joint author)

    シーエムシー出版  2011.10 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 三訂 応用栄養学

    鈴木和春 編著, 松崎広志, 秋山聡子( Role: Joint author)

    光生館  2010.11 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

Presentations 【 display / non-display

  • おからつみれの摂取が若年女性の排便状況に与える影響

    秋山聡子、高橋典子、鈴野弘子

    日本食生活学会第30回総会・第58回大会  2019.05 

     More details

    Event date: 2019.05

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • キャベツ中のポリフェノールとミネラル量に与える調理操作の影響

    秋山聡子、池田昌代、鈴野弘子

    日本調理科学会平成30年度大会  2018.08 

     More details

    Event date: 2018.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • ごぼう中のポリフェノールとミネラル量に与える調理操作の影響

    秋山聡子、池田昌代、鈴野弘子

    日本調理科学会平成29年度大会  2017.08 

     More details

    Event date: 2017.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • DSS誘発大腸炎モデルマウスに対する緑茶カテキンの逆作用機序の解明

    井上博文,秋山聡子,根角厚司,山本(前田)万里,斎藤猛,田中卓二,村上明

    第15回 日本フードファクター学会  2010.10 

     More details

    Event date: 2010.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:仙台市民会館  

  • マウス大腸炎に対するアントシアニン高含有茶「サンルージュ」の作用

    秋山聡子,根角厚司,山本(前田)万里,村上明

    日本農芸化学会2010年度大会  2010.03 

     More details

    Event date: 2010.03

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:東京大学  

display all >>

Committee Memberships 【 display / non-display

  • 日本健康体力栄養学会   理事  

    2024.04   

  • 日本健康医学会   評議委員  

    2024.04   

  • 日本健康体力栄養学会   評議委員  

    2017.01 - 2024.03   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本給食経営管理学会   評議委員  

    2013.10   

      More details

    Committee type:Academic society