Updated on 2024/11/15

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MINEMURA Takao

Assistant Professor

Title

Assistant Professor

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From Graduate School 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School, Division of Agriculture   Doctoral program (second term)   Completed

Degree 【 display / non-display

  • 博士(食品栄養学) ( 2021.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Nutritional Science and Food Safety   Assistant Professor

    2024.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本調理科学会

    2017

  • 日本応用糖質科学会

    2017

  • 日本健康医学会

    2017

  • 日本食品科学工学会

    2017

Research Interests 【 display / non-display

  • テクスチャー

Papers 【 display / non-display

  • Evaluation of Correlation between Measurements of Culture Medium pH Using Different Electrode Types Reviewed

    55 ( 5 )   387 - 394   2024.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Comparison of the Characteristics of Cooked Rice and Pasting Properties of the Koshihikari, Hinohikari, and Akitakomachi Rice Cultivars Reviewed

    Minemura Takao, Matsumori Shingo, Akuzawa Sayuri

    JOURNAL OF JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION   30 ( 3 )   372 - 382   2021.10

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION  

    DOI: 10.20685/kenkouigaku.30.3_372

    CiNii Articles

  • 給食における献立計画時と提供時の食塩量の相違に関する研究 Reviewed

    峰村貴央、鈴木亜夕帆、渡邊智子

    千葉学校保健研究   11 ( 1 )   21 - 28   2021.07

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Comparison of Cooked Rice and Starch Paste Properties of Mutant Rice Reviewed

    Minemura Takao, Matsumori Shingo, Akuzawa Sayuri

    JOURNAL OF JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION   29 ( 4 )   425 - 433   2021.01

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:JAPAN HEALTH MEDICINE ASSOCIATION  

    DOI: 10.20685/kenkouigaku.29.4_425

    CiNii Articles

  • Study on the Use of Waste Materials, Such as Adzuki Bean-coats and Water-elution Products, from Adzuki Ann Manufacturing Reviewed

    S. Akuzawa, T. Minemura, H. Ohbayashi, H. Takahashi, M. MIchiko, K. Hattori

    Food Preservation Science   39 ( 3 )   149 - 154   2012.10

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • カツオの古代学-和食文化の源流をたどる-

    三舟隆之、馬場 基、小倉慈司、小崎 晋、藤村 翔、山崎 健、村上夏希、庄田慎矢、森川 実、小田裕樹、金田一秀、西念幸江、大道公秀、五百藏 良、峰村貴央、鈴木礼子、芹沢安久( Role: Joint author ,  鰹色利の粘性)

    吉川弘文館  2024.05  ( ISBN:9784642046831

     More details

    Total pages:304   Responsible for pages:206-217   Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 古代の食を再現する : みえてきた食事と生活習慣病

    三舟隆之、馬場 基、小倉慈司、山崎 健、西念幸江、小田裕樹、大道公秀、森川 実、峰村貴央、鈴木礼子、齋藤さな恵( Role: Joint author ,  海藻からみる写経生の栄養状態)

    吉川弘文館  2021.06  ( ISBN:9784642046619

     More details

    Total pages:316   Responsible for pages:121-130   Language:Japanese   Book type:Scholarly book

Misc 【 display / non-display

  • 緑豆澱粉の理化学的特性に関する研究

    峰村貴央, 鈴木亜夕帆, 阿久澤さゆり

    千葉県立保健医療大学紀要   13 ( 1 )   71 - 71   2022.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Rapid communication, short report, research note, etc. (bulletin of university, research institution)  

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  • 奈良時代写経所における「飯」の炊飯法の一考察 Reviewed

    西念幸江、峰村貴央、三舟隆之

    東京医療保健大学紀要   10 ( 1 )   15 - 21   2015.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Rapid communication, short report, research note, etc. (bulletin of university, research institution)  

Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display

  • 東ユーラシア東辺における古代食の多角的視点による解明とその栄養価からみた疾病

    Grant number:20H00033  2020.04 - 2025.03

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

  • 古代食の総合的復元による食生活と疾病の関係解明

    Grant number:17H02393  2017.04 - 2020.03

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

Other External Funds 【 display / non-display

  • 微生物試験に用いる培地の管理に使用するpH電極に関する研究

    2022.10 - 2023.09

    (一財)医薬品医療機器レギュラトリーサイエンス財団  

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s) 

Presentations 【 display / non-display

  • 古代の食を再現する Invited

    峰村貴央

    第28回食文化フォーラム  2023.10  千葉伝統郷土料理研究会

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    Event date: 2023.10

    Language:Japanese   Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)  

  • 和菓子の原料豆から調製した生餡の性状解析

    新井啓太, 峰村貴央, 花城 勲, 横井琢也, 阿久澤さゆり

    日本食品科学工学会 第70回記念大会  2023.08 

     More details

    Event date: 2023.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

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  • 北海道産ゆり根(鱗茎)から分離した澱粉の理化学的性質と糊液の粘弾性特性

    峰村貴央, 花城勲, 阿久澤さゆり

    日本食品科学工学会 第70回記念大会  2023.08 

     More details

    Event date: 2023.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

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  • 鰹色利の粘弾性

    峰村貴央

    カツオの古代学 part.1  2023.02 

     More details

    Event date: 2023.02

    Language:Japanese   Presentation type:Symposium, workshop panel (nominated)  

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  • 対馬の保存食「せん」と郷土料理「ろくべえ」の粘弾性に関する研究

    田中真祐子, 峰村貴央, 阿久澤さゆり

    第31回日本健康医学会総会  2022.11 

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

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Committee Memberships 【 display / non-display

  •   公益財団法人 千葉県栄養士会 理事  

    2022.05   

Media Coverage 【 display / non-display

  • 土用の丑の日 Newspaper, magazine

    千葉日報  現代食事考  2023.07

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  • 食材を無駄なく使おう Newspaper, magazine

    千葉日報  現代食事考  2023.05

     More details

    Author:Myself 

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Academic Activities 【 display / non-display

  • 3Dp 食品物性 一般公演 座長

    Role(s): Panel moderator, session chair, etc.

    日本食品科学工学会 第69回大会  2022.08

     More details

    Type:academic_society_etc 

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