Updated on 2024/03/01

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Tseng Hou-Chia

Assistant Professor

Title

Assistant Professor

Laboratory Address

世田谷区桜丘1-1-1 醸造環境科学研究室

Laboratory Phone number

03-5477-2388

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External Link

Degree 【 display / non-display

  • Doctor (Fermentation Science) ( 2021.03   Tokyo University of Agriculture )

  • Master (Fermentation Science) ( 2018.03   Tokyo University of Agriculture )

  • Bachelor (Agriculture) ( 2015.06 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Assistant Professor

    2022.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • Japan Association of Food Preservation Science

    2023

  • 日本農芸化学会

    2016

Research Interests 【 display / non-display

  • Biodegradable Plastics

  • Methane Fermentation

Papers 【 display / non-display

  • Characteristics of Tepidimicrobium xylanilyticum as a lactate-utilising bacterium in polylactic acid decomposition during thermophilic anaerobic digestion Reviewed

    12 ( 100596 )   2020.10

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.biteb.2020.100596

  • Biodegradability and methane fermentability of polylactic acid by thermophilic methane fermentation Reviewed

    8 ( 100327 )   2019.10

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.biteb.2019.100327

  • Evaluation of Geosmin- and 2-methylisoborneol-Producing Cyanobacteria by 16S rRNA Gene Cloning and Sequencing in Environmental Samples Reviewed

    64 ( 11 )   817 - 824   2022.11

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

Past of Cooperative Research 【 display / non-display

  • Study of Bioplastics biodegradability and methane productivity at anaerobic digestion

    2023.05 - 2024.04

    Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 異なる包装容器が日本酒に及ぼす影響に関する研究

    2023.01 - 2024.01

    Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

    曽厚嘉

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    Grant amount:\900000

Presentations 【 display / non-display

  • 高温メタン発酵による生分解性プラスチックの分解特性 Invited

    曽厚嘉

    日本バイオプラスチック協会 技術情報交換会  2023.11  日本バイオプラスチック協会

     More details

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (invited, special)  

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.biteb.2019.100327

Teaching Experience 【 display / non-display

  • 環境保全技術論

    Institution:Tokyo University of Agriculture

Social Activities 【 display / non-display

  • 国立台湾大学と東京農業大学と共に、現地の学生向け日本酒イベントを開催!海外での日本酒の価値向上と認知度向上を目指します

    Role(s): Panelist, Consultant, Logistic support

    2023.05

     More details

    Audience: College students, Media

    Type:Seminar, workshop

    日本酒ブランド「ICHI-GO-CAN®」を展開する株式会社Agnavi(代表取締役:玄成秀、本社:神奈川県茅ケ崎市)は、国立台湾大学(所在地:台北市大安区羅斯福路四段1号)と東京農業大学(所在地:東京都世田谷区桜丘一丁目1番1号)と共に、2023年5月25日(木)に現地・台湾大学の学生向けに日本酒イベントを開催いたします。今後は、他国の大学とのイベントも思考しております。

  • 東京農業大学と共同研究を開始!日本酒への異なる包装容器の可能性について検討します

    Role(s): Consultant

    PR TIMES プレスリリース・ニュースリリース配信サービスのPR TIMES  2023.02

     More details

    Audience: Media

    Type:Internet

    日本酒への缶利用は、流通面・消費面での関連企業から現状の課題を満たせることが示唆されております。一方で、日本酒における缶容器による品質面での科学的なエビデンスは乏しい状況です。また、醸造元からしても、従来の瓶から缶容器に切り替えた日本酒はどのように変化するかを気にする現状です。
    本研究を通じて、容器による外的要因が日本酒に与える影響を解析します。ワインではフランスのボルドー大学が有名であるように、実に全国の酒造会社のうち東京農業大学の卒業生の在職割合は50%以上です。世界に日本酒を打ち出していくためにも、同大学や全国の蔵元様と連携した研究を行っていきます。