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Assistant Professor |
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NOMURA Kaho Assistant Professor |
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
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Tokyo University of Agriculture Faculty of Life Sciences Department of Molecular Microbiology Assistant Professor
2021.04
Papers 【 display / non-display 】
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過酸化脂肪酸還元性乳酸菌による加水乾燥オカラの発酵 Reviewed
鈴木智典、石塚雄一、糸田侑花、植松悠、渡邊昭夫、野村佳歩、辻聡、舘博、野口龍生、阿部晃、新村洋一、内野昌孝
日本食品保蔵科学会誌 48 ( 5 ) 213 - 220 2022.10
『オカラ』は豆腐や豆乳を製造する際に生成され、栄養価が高いにもかかわらず産業廃棄物として処理されてきた。その原因としてオカラが腐敗しやすいことが挙げられる。本研究では、乾燥オカラを基質とする乳酸菌/麹共培養系の確立を目指した基礎研究として、乳酸菌株による加水した乾燥オカラの発酵を試みた。特定条件においてオートクレーブ処理なしで乳酸菌株の単一培養に成功した。
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Yoshihiro Osawa, Kaho Nomura, Yoshifumi Kimira, Seiji Kushibe, Ken-ichi Takeyama, Masashi Nagao, Aya Kataoka-Matsushita, Seiko Koizumi, Hiroshi Mano
Scientific Reports 11 ( 1 ) 13527 - 13527 2021.12
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal) Publisher:Springer Science and Business Media LLC
<title>Abstract</title>Active collagen oligopeptides (ACOP) are bioactive collagen-derived peptides detected by a recently-established ELISA. To facilitate studies of the function and metabolism of these products, this study aims to determine which of these peptides is recognized by a novel anti-ACOP antibody used in this ELISA. We then investigate the effect of collagen peptide (CP) ingestion and exercise on urinary ACOP concentrations in a cohort of university student athletes using colorimetric, LC–MS/MS, and ELISA. We observed that the antibody showed strong cross-reactivity to Pro-Hyp and Gly-Pro-Hyp and weak cross-reactivity to commercial CP. CP ingestion increased the urinary level of ACOP over time, which correlated highly with urinary levels of peptide forms of Hyp and Pro-Hyp. Physical activity significantly decreased the urinary ACOP level. This study demonstrates changes in urinary ACOP following oral CP intake and physical activity using ELISA with the novel anti-ACOP antibody. Thus, ACOP may be useful as a new biomarker for collagen metabolism.
DOI: 10.1038/s41598-021-92934-1
Other Link: http://www.nature.com/articles/s41598-021-92934-1
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Stimulation of the Runx2 P1 promoter by collagen-derived dipeptide prolyl-hydroxyproline bound to Foxg1 and Foxo1 in osteoblasts Reviewed
Kaho Nomura; Yoshifumi Kimira ; Yoshihiro Osawa; Aya Kataoka-Matsushita; Koichi Takao ; Yoshiaki Sugita; Jun Shimizu; Masahiro Wada; Hiroshi Mano
Bioscience reports 41 ( 12 ) 2021.12
Authorship:Lead author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
DOI: 10.1042/BSR20210304.
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( 1 ) 58 - 59 2021.03
Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
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骨芽細胞における活性型コラーゲンジペプチド(Pro-Hyp)によるFoxol, Foxglを介したRunx2発現誘導機構の解明 Reviewed
野村佳歩
2021.03
Authorship:Lead author Publishing type:Doctoral thesis
Misc 【 display / non-display 】
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褐色脂肪細胞分化マスター遺伝子PGC-1αプロモーターにおけるコラーゲン由来ジペプチドPro-Hypレスポンスエレメントの探索
塩原由菜, 野村佳歩, 君羅好史, 大澤吉弘, 松下綾, 真野博
日本栄養・食糧学会大会講演要旨集 75th 2021
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Food style 21 24 ( 3 ) 22 - 24 2020.03
Language:Japanese
Other Link: http://search.jamas.or.jp/link/ui/2020213489
Presentations 【 display / non-display 】
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ショットガンシーケンスを用いた インドネシア産カカオの発酵過程における 菌叢遷移に関する研究 International coauthorship
野村佳歩、 高橋柾、Tentang Fahrurrozi、鈴木智典、Puspita Lisdiyanti、新村洋一 、内野昌孝
日本食品科学工学会 第70回大会 2023.08
Event date: 2023.08
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
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インドネシア産カカオの発酵過程における細菌の菌叢遷移に関する研究 International coauthorship
小林佳奈子、髙橋柾、野村佳歩、鈴木智典、Tentang Fahrurrozi、Puspita Lisdiyanti、新村洋一、内野昌孝
日本食品科学工学会 第70回大会 2023.08
Event date: 2023.08
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
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インドネシア産カカオの 発酵過程における 水溶性成分に関する研究 International coauthorship
永野妃菜、栢木麻衣、野村佳歩、鈴木智典、Tentang Fahrurrozi、Puspita Lisdiyanti、新村洋一、内野昌孝
日本食品科学工学会 第70回大会 2023.08
Event date: 2023.08
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
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インドネシア産カカオの発酵過程における香気成分に関する研究 International coauthorship
竹内歩、栢木麻衣、野村佳歩、鈴木智典、Tentang Fahrurrozi、Puspita Lisdiyanti、新村洋一、内野昌孝
日本食品科学工学会 第70回大会 2023.08
Event date: 2023.08
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
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後発酵茶ラペソーの試作について
和田みつき、齋藤雅子、野村佳歩、鈴木智典、石橋佳奈、長房秀幸、新村洋一、内野昌孝
日本食品科学工学会 第70回大会 2023.08
Event date: 2023.08
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Media Coverage 【 display / non-display 】
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広報ときがわ 令和2年度9月号 食はからだをつくる Promotional material
ときがわ町 広報ときがわ 2020
Author:Myself