Updated on 2023/08/30

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MAEDA Mayumi

Assistant Professor

Title

Assistant Professor

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From Graduate School 【 display / non-display

  • Kagoshima University   Graduate School, Division of Agricltural Sciences   Doctor Course   Completed

Degree 【 display / non-display

  • 博士(農学) ( 2021.03   鹿児島大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Assistant Professor

    2021.04 - 2022.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Assistant Professor

    2022.04

Research Interests 【 display / non-display

  • 香気

  • 麹菌、醸造

Papers 【 display / non-display

  • Isolation of Zygosaccharomyces siamensis kiy1 as a novel arabitol‑producing yeast and its arabitol production Reviewed

    Kan Iwata, Mayumi Maeda, Yutaka Kashiwagi, Kenji Maehashi, Jun Yoshikawa

    AMB Express   13 ( 76 )   1 - 9   2023.07

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1186/s13568-023-01581-4

  • De novo genome assembly and analysis of Zalaria sp. Him3, a novel fructooligosaccharides producing yeast

    Jun Yoshikawa, Minenosuke Matsutani, Mayumi Maeda, Yutaka Kashiwagi, Kenji Maehashi

    BMC Genomic DATA   23 ( 78 )   2022.11

  • 泡盛醸造におけるAspergillus luchuensis由来フェノール酸脱炭酸酵素による4-ビニルグアヤコール生産

    眞榮田麻友美

    2021.03

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Doctoral thesis  

  • Phenolic acid decarboxylase of Aspergillus luchuensis plays a crucial role in 4-vinylguaiacol production during awamori brewing Reviewed

    Mayumi Maeda, Marin Motosoko, Tatsunori Tokashiki, Jikian Tokashiki, Osamu Mizutani, Keiko Uechi, Masatoshi Goto, and Toki Taira.

    Journal of Bioscience and Bioengineering   130 ( 4 )   352 - 359   2020.10

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:The Society for Biotechnology, Japan.  

    泡盛黒麹菌Aspergillus luchuensisのフェノール酸脱炭酸酵素遺伝子(alpad)の破壊株を用いて,醸造中の4-ビニルグアヤコール(4-VG)生成にAlPADがどの程度寄与しているのか解析した。その結果,泡盛醸造中のAlPADの4-VG生成への寄与率は約9割であり,4-VG生成の主要因はAlPADであることを明らかにした。

  • Characterization and induction of phenolic acid decarboxylase from Aspergillus luchuensis Reviewed

    Mayumi Maeda, Masashi Tokashiki, Midori Tokashiki, Keiko Uechi, Susumu Ito, Toki Taira.

    Journal of Bioscience and Bioengineering   126 ( 2 )   162 - 168   2018.08

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:The Society for Biotechnology, Japan.  

    A. luchuensisからalpadのクローニング,リコンビナントAlPAD(rAlPAD)の諸性質決定,静止菌体反応試験,誘導条件の検討および麹中のAlPADの定量を行った。AlPADの一次構造,rAlPADの諸性質および静止菌体反応から,A. luchuensisは菌体外からフェルラ酸(FA)を取り込み4-VGに変換し菌体外に放出していること,米ぬかやFAによってAlPADが誘導されること,製麹時間が長いほどAlPADの発現量が高くなることが明らかとなった。

Misc 【 display / non-display

  • 泡盛醸造における黒麹菌による4-ビニルグアヤコールの生成

    眞榮田麻友美,平良東紀

    温古知新   60   104 - 110   2023.07

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  

  • もろみの中の麹菌

    眞榮田麻友美

    生物工学会誌   101 ( 6 )   315 - 315   2023.06

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • 泡盛古酒の特徴香バニリンの前駆体は黒麹菌の酵素で作られている

    眞榮田麻友美,平良東紀

    バイオサイエンスとインダストリー   79 ( 4 )   302 - 303   2022.07

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • Production of 4-vinylguaiacol, a Vanillin Precursor, by Aspergillus luchuensis in Awamori Brewing

    Mayumi MAEDA, Toki TAIRA

    Journal of the brewing society of JAPAN   117 ( 5 )   327 - 334   2022.05

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • 第48回全国醤油品評会出品醤油の香気・呈味成分の傾向

    眞榮田麻友美,前橋健二

    醤油の研究と技術   48 ( 2 )   31 - 39   2022.05

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

Presentations 【 display / non-display

  • しょうゆ油を利用したCupriavidus necatorによるpoly(3-hyroxybutyrate)の生合成

    烏山将織、阿部美和、眞榮田麻友美、前橋健二、山田美和、宮村かおり、松本裕子

    日本農芸化学会2023年度大会  2023.03 

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    Event date: 2023.03

  • Aspergillus sojae由来β-ガラクトシダーゼの醤油麹からの精製と性質

    山田遥菜、永田友紀、山崎真帆、眞榮田麻友美、前橋健二、吉川潤

    日本農芸化学会2023年度大会  2023.03 

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    Event date: 2023.03

  • 麹菌による味噌中に含有するエリスリトールの生成

    福田 萌々花、松波 咲代、古谷 真帆、眞榮田 麻友美、前橋 健二、吉川 潤

    第14回 日本醸造学会若手シンポジウム   2022.10 

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    Event date: 2022.10

  • 江戸期書物記載に従って製造した米酢の化学成分及び調味特性について

    前橋健二、柳原尚之、眞榮田麻友美、吉川潤、阿久澤さゆり、穂坂賢、藤井暁、長野正信、小泉幸道

    日本食品科学工学会第69回大会   2022.08 

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    Event date: 2022.08

  • HPLCを用いた味噌中のエリスリトール分析と米麹からの検出

    松波 咲代、久保田 千尋、大塚 美月、眞榮田 麻友美、前橋 健二、吉川 潤

    日本農芸化学会 関東支部 2022年度支部大会   2022.08 

     More details

    Event date: 2022.08

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