Updated on 2024/02/20

写真b

TANIGUCHI YAMADA Akiko

Professor

Title

Professor

Contact information

Contact information

External Link

Degree 【 display / non-display

  • 博士(農芸化学) ( 1994.12   東京農業大学 )

  • 修士(農芸化学) ( 1989.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   助手

    1989.04 - 1995.03

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   講師

    1995.04 - 1998.03

  • 東京農業大学   短期大学部   醸造学科   講師

    2000.04 - 2005.03

  • Tokyo University of Agriculture

    2004.04 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Department of Agricultural Innovation for Sustainable Society   Professor

    2018.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会

    1987.04

  • 日本食品科学工学会

    1987.04

  • 日本食育学会

    2006.04

  • Institute of Food Technologists

    2000.04

  • 日本家政学会

    2000.04

display all >>

Research Interests 【 display / non-display

  • 野菜の機能性成分

  • 未利用資源の有効利用

  • 魚類消化酵素

  • 乾燥野菜

  • 食品の商品開発

Papers 【 display / non-display

  • Elucidation of Food Functionality of Farmed Sargassum Horneri (Akamoku) and Its Role as a Global Warming Countermeasure Reviewed International journal

    Akiko YAMADA TANIGUCHI, Machiko KAZAMI, Haruko NOGUCHI

    Advances in Agriculture, Horticulture and Entomology   2023 ( 01 )   2023.04

     More details

  • 品種および栽培方法の違いがペピーノ(Solanum muricatum Ait.)の特性に与える影響 Reviewed

    風見真千子、家根川舞、大島宏行、大目紗葵、佐藤広顕、髙畑健、野口治子、谷口(山田)亜樹子

    日本食品保蔵科学会誌   49 ( 01 )   2023.01

  • 果実由来アントシアニンの赤色に対するアスコルビン酸の影響と還元剤添加による退色防止効果 Reviewed

    野口治子、風見真千子、谷口(山田)亜樹子

    日本食品保蔵科学会誌   48 ( 1 )   2022.01

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 久寿餅原料の発酵期間における酵素生産菌の探索 Reviewed

    野口治子、風見真千子、谷口(山田)亜樹子、髙野克己

    伝統食品の研究   48   2021.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • カムカム果汁の赤色退色と変色要因の探索 Reviewed

    野口治子、風見真千子、谷口(山田)亜樹子、津久井亜紀夫、髙野克己

    日本食品保蔵科学会誌 47 ( 6 ) 2021年12月   47 ( 6 )   2021.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 食育の百科事典

    日本食育学会編 ( Role: Joint author)

    丸善出版  2023.09 

     More details

  • 食べ物と健康 食品学各論・食品加工学 演習問題付 第2版

    ( Role: Joint editor)

    光生館  2022.11 

  • 食べ物と健康 食品学総論 演習問題付 第2版

    谷口亜樹子、荒木葉子、中村優、本間智寛、津久井学、名取貴光、太田和徳、三星沙織、白尾美佳、岩田建、武藤信吾( Role: Joint author)

    光生館  2022.08 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 食品製造

    高野克己、中西載慶、熊澤義之、谷口亜樹子、辻井良政、野口智弘、安田和男、加藤幸弘、中津茂生、八木裕之、若杉祥彰( Role: Contributor)

    実教出版株式会社  2022.01 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 食物と健康の科学シリーズ 米の科学

    髙野克己、谷口亜樹子、他23 名( Role: Sole author)

    朝倉書店  2021.09 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

display all >>

Misc 【 display / non-display

  • Market research on Jeju Island bean dishes and supermarket beans Invited

    99    12 - 17   2020.06

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • アカモクの成分分析と食品への利用 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    食品分析開発センター SUNATEC e-Magazine   202004   2020.04

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)  

  • アメリカFood EXPO見学とスーパーマーケットの豆類の市場調査 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    豆類時報   97   11 - 16   2019.12

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • シチリアの豆料理と文化 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    豆類時報   96   24 - 29   2019.09

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

  • 黒大豆を用いた味噌の製造 Invited

    谷口(山田)亜樹子

    豆類時報   95   27 - 34   2019.06

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

display all >>

Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会 学会賞

    2023.06   一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会   低利用及び未利用資源の食品素材としての 有効活用に関する研究

Other External Funds 【 display / non-display

  • 第9回日本食育学会学術大会シンポジウム(公開講座)

    2021.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • IFT(Institute of Food Technologists)ジャパンセクション2019公式ツアーアメリカ食品産業最新研究研修

    2019.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    鎌倉女子大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

Past of Commissioned Research 【 display / non-display

  • スリランカ産サラシアの食品の商品開発に関する研究等

    2022.04 - 2025.03

    株式会社トライ・インターナショナル  一般受託研究  The General Consignment Study

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Collaborative (industry/university)

    Grant amount:\300000

  • ナッツを用いた発酵食品の開発及び機能分析

    2021.10 - 2023.03

    株式会社有馬芳香堂  一般受託研究  The General Consignment Study

    長島孝行

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • メヒカリを用いた商品開発と機能性の研究

    2021.04 - 2028.03

    有限会社まんてん.  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • ホヤの加工食品に関する研究

    2020.12 - 2027.03

    株式会社プランニングマーケット  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • “IoP (Internet of Plants)”が導く「Next 次世代型施設園芸」への進化

    2019.04 - 2023.03

    国立大学法人高知大学  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学  内野昌孝

      More details

    Authorship:Principal investigator 

Past of Cooperative Research 【 display / non-display

  • 鎌倉野菜のカレー洋食セット

    2023.05 - 2023.12

    Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

  • 鎌倉野菜の彩りカレー開発研究

    2021.10 - 2022.10

    Others

  • アカモクのさつま揚

    2018

    井上蒲鉾店  Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

Presentations 【 display / non-display

  • 高知県産ナスSolanum melongenaの品種の違いによる食品成分の比較

    谷口(山田)亜樹子,風見真千子,野口治子,吉田真史,佐藤広顕,内野昌孝

    日本食品科学工学会第70回記念大会  2023.08 

     More details

    Event date: 2023.08

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 官能評価センサーを活用した新規導入果物ペピーノの美味しさの比較・解析

    大目紗葵・風見真千子・野口治子・谷口亜樹子・池濱清治・吉田浩一・ 佐藤広顕

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06 

     More details

    Event date: 2023.06

  • 調味料添加によるイカ塩辛中の酵素活性

    和田佳苗、佐藤祐子、谷口(山田)亜樹子

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06 

     More details

    Event date: 2023.06

  • 岩手県産ホヤの食品の一般成分と商品開発

    谷口(山田)亜樹子、風見真千子、野口治子、 御手洗洋蔵、佐藤広顕

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06 

     More details

    Event date: 2023.06

    Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 低利用及び未利用資源の食品素材としての 有効活用に関する研究

    谷口(山田)亜樹子

    一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会  2023.06  日本食品保蔵科学会

     More details

    Event date: 2023.06

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (invited, special)  

    Venue:熊本  

display all >>

Committee Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会   理事  

    2021.06   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   常務理事・編集委員  

    2021.06 - 2023.06   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   第9回日本食育学会学術大会 会頭  

    2021.06   

      More details

    Committee type:Academic society

    第9回日本食育学会学術大会の会頭を務めた

  • 日本食品保蔵科学会   第70回大会 大会実行副委員長  

    2021.06   

      More details

    Committee type:Academic society

  • Institute of Food Technologists   ジャパンセクション 評議員  

    2020.09 - 2021.08   

      More details

    Committee type:Academic society

display all >>

Social Activities 【 display / non-display

  • 東日本大震災復興活動 ホヤを食べよう

    Role(s): Filming support, Lecturer, Consultant, Planner, Performer

    2020

Media Coverage 【 display / non-display

  • おいしく無駄なく!干し野菜を食べよう! Newspaper, magazine

    株式会社ヤクルト本社広報室  ヘルシスト  2024.01

     More details

    Author:Other 

  • 令和新時代 ひと ホヤ研究の先にある復興 Newspaper, magazine

    水産タイムズ社  水産タイムス  2023.09

  • みなと新聞 ホヤごはんの花寿司を調理 Newspaper, magazine

    2023.09

  • 水産タイムス 東農大ホヤ講座で魅力を伝える Newspaper, magazine

    2023.08

  • 水産経済新聞 ホヤの巻き寿司を伝授 Newspaper, magazine

    2023.08