Updated on 2025/09/30

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TANIGUCHI YAMADA Akiko

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Degree 【 display / non-display

  • 博士(農芸化学) ( 1994.12   東京農業大学 )

  • 修士(農芸化学) ( 1989.03   東京農業大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   助手

    1989.04 - 1995.03

  • 東京農業大学   旧農学部   農芸化学科   講師

    1995.04 - 1998.03

  • 東京農業大学   短期大学部   醸造学科   講師

    2000.04 - 2005.03

  • Tokyo University of Agriculture

    2005.04 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Department of Agricultural Innovation for Sustainable Society   Professor

    2018.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • Japan Association of Food Preservation Science

    1987.04

  • THE JAPANESE SOCIETY FOR FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

    1987.04

  • Japan Society for Food Education

    2006.04

  • Institute of Food Technologists

    2000.04

  • 日本家政学会

    2000.04 - 2023.03

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Research Areas 【 display / non-display

  • Life Science / Food sciences  / Food science, food processing, food chemistry, food preservation, agricultural product utilization, marine foods

Research Interests 【 display / non-display

  • Functional ingredients in vegetables

  • Effective use of unused resources

  • Fish digestive enzymes

  • Dried vegetables

  • Food product development

Papers 【 display / non-display

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Books and Other Publications 【 display / non-display

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Misc 【 display / non-display

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Other research activities 【 display / non-display

  • 東京農大オープンカレッジ ホヤってなんだろう?! ホヤの加工食品を作ろう!!

    2025.07

  • 東京農大オープンカレッジ  国産小麦で手打ちラーメンを作ろう!!ニップン共同研究

    2025.07

  • 東京農大オープンカレッジ 「代替食品について考えてみようー代替肉で麻婆豆腐に挑戦!!」ニップン共同研究

    2024.12

  • 東京農大オープンカレッジ 「おいしいクッキーを作って小麦粉の栄養を学ぼう」ニップン共同研究

    2024.11

  • Tokyo University of Agriculture Open Lecture “Let’s make sea squirt pie sweets”!!

    2024.07

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Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 食生活研究会誌 最優秀論文賞

    2025.06   食生活研究会   鎌倉時代の老尼の書状『ひしを製造

  • 日本食品保蔵科学会 学会賞

    2023.06   一般社団法人日本食品保蔵科学会 第 72 回(熊本)大会   低利用及び未利用資源の食品素材としての 有効活用に関する研究

Other External Funds 【 display / non-display

  • 第9回日本食育学会学術大会シンポジウム(公開講座)

    2021.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • IFT(Institute of Food Technologists)ジャパンセクション2019公式ツアーアメリカ食品産業最新研究研修

    2019.06

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 鎌倉地域資源しらすを活用したブランド商品の開発

    2018.04 - 2019.03

    公益財団法人 江頭ホスピタリティ事業振興財団 

    鎌倉女子大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

Past of Commissioned Research 【 display / non-display

  • アボカドの機能性の分析および商品開発に関する研究

    2025.04 - 2026.03

    船昌商事株式会社  一般受託研究  The General Consignment Study

  • 小麦粉食品の食育に関する研究

    2024.11 - 2025.10

    株式会社ニップン  一般受託研究  The General Consignment Study

    小 麦 粉 食 品 の 食 育 に 関 す る 研 究

      More details

    小 麦 粉 食 品 の 食 育 に 関 す る 研 究

  • スリランカ産サラシアの食品の商品開発に関する研究等

    2022.04 - 2025.03

    株式会社トライ・インターナショナル  一般受託研究  The General Consignment Study

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Collaborative (industry/university)

    Grant amount:\300000

  • ナッツを用いた発酵食品の開発及び機能分析

    2021.10 - 2023.03

    株式会社有馬芳香堂  一般受託研究  The General Consignment Study

    長島孝行

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • メヒカリを用いた商品開発と機能性の研究

    2021.04 - 2028.03

    有限会社まんてん.  一般受託研究  The General Consignment Study

    東京農業大学 谷口亜樹子

      More details

    Authorship:Principal investigator 

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Past of Cooperative Research 【 display / non-display

  • 鎌倉野菜のカレー洋食セット

    2023.05 - 2023.12

    Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

  • 鎌倉野菜の彩りカレー開発研究

    2021.10 - 2022.10

    Others

  • アカモクのさつま揚

    2018

    井上蒲鉾店  Cooperative Research within an Affiliated University or Institute

Presentations 【 display / non-display

  • 岩手県産ホヤの食品成分の分析

    日本食品保蔵科学会 第74回(北海道オホーツク)・創立50周年記念大会  2025.06 

     More details

    Event date: 2025.06

  • 高知県産ミョウガZingiber miogaの部位別調理特性と食味評価

    日本食育学会 第13回学術大会  2025.06 

     More details

    Event date: 2025.06

  • 厚木地区食品衛生協会 食品の有効活用 無駄をなくし、食生活をより楽しむためのヒント Invited

    厚木地区食品衛生協会 サイエンスカフェ  2025.02 

     More details

    Event date: 2025.02

  • 東京都食費者月間 食の有効活用、おいしく無駄なく!野菜をいただく

    東京都食費者月間  2024.11  東京都食費者月間 実行委員会、八王子市

     More details

    Event date: 2024.11

    Venue:東京都  

  • 日本調理科学会講演 食のサスティナビリティ:未利用資源や副産物を活用した取り組み Invited

    日本調理科学会関東支部2024年度講演会  2024.11 

     More details

    Event date: 2024.11

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Committee Memberships 【 display / non-display

  • 日本食品保蔵科学会   理事  

    2021.06   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   常務理事・編集委員  

    2021.06 - 2023.06   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本食育学会   第9回日本食育学会学術大会 会頭  

    2021.06   

      More details

    Committee type:Academic society

    第9回日本食育学会学術大会の会頭を務めた

  • 日本食品保蔵科学会   第70回大会 大会実行副委員長  

    2021.06   

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    Committee type:Academic society

  • Institute of Food Technologists   ジャパンセクション 評議員  

    2020.09 - 2021.08   

      More details

    Committee type:Academic society

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Social Activities 【 display / non-display

  • 東日本大震災復興活動 ホヤを食べよう

    Role(s): Filming support, Lecturer, Consultant, Planner, Performer

    2020

Media Coverage 【 display / non-display

  • あさイチ 炭酸水 TV or radio program

    NHK  2025.08

  • 日刊水産経済新聞 ホヤを学んで楽しむ Newspaper, magazine

    日刊水産経済新聞  2025.07

  • 水産経済新聞 ホヤのパイ菓子作りに挑戦 Newspaper, magazine

    水産経済新聞  2024.07

  • 水産タイムス 業界人物スポット Newspaper, magazine

    水産タイムス  2024.07

  • 水産タイムス 農大でホヤ講座 大槌産ホヤでパイ作り Newspaper, magazine

    水産タイムス  2024.07

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Basic stance of industry-university cooperation 【 display / non-display

  • Studying food functions scientifically and designing a rich food environment
    Developing new food products that bring happiness to people
    Pursuing food functions and deliciousness

Attractiveness of Research 【 display / non-display

  • Learn by yourself and discover the joy of research