Updated on 2024/05/30

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TOKUOKA Masafumi

Professor

Title

Professor

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Degree 【 display / non-display

  • 博士(農学) ( 2006.03   東北大学 )

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Professor

    2023.04

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Assistant Professor

    2012.04 - 2018.03

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Applied Bio-Science   Department of Fermentation Science   Associate Professor

    2018.04 - 2023.03

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 応用糖質科学会

    2022.08

  • 醸造学会若手の会

    2018.04

  • 日本生物工学会

    2010.06

  • 日本醸造学会

    2008.02

  • 糸状菌分子生物学研究会

    2004.11

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Papers 【 display / non-display

  • Adjacent double branches exist in the branching structure of starch Reviewed International journal

    Honda C, Kaneko A, Katsuta R, Tokuoka M.

    Carbohydrate Research   108628 ( 519 )   1 - 5   2022.09

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    清酒より見出された隣接分岐を持つオリゴ糖が、澱粉酵素分解物から生成したことから、澱粉の分岐構造にはこれまで予想されていない隣接した分岐構造が澱粉中に存在することを証明した。

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.carres.2022.108628

  • Studies on unidentified oligosaccharides in sake

    Tokuoka Masafumi

    Seibutsu-kogaku Kaishi   102 ( 3 )   96 - 102   2024.03

     More details

    Language:Japanese   Publisher:The Society for Biotechnology, Japan  

    DOI: 10.34565/seibutsukogaku.102.3_96

  • Identification of Capsular Polysaccharide Synthesis Loci Determining Bacteriophage Susceptibility in Tetragenococcus halophilus Reviewed International journal

    Microbiology Spectrum   e0038523   2023.05

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    DOI: 10.1128/spectrum.00385-23

  • The hydrolyzed buckwheat flour-derived peptides inhibited dipeptidyl peptidase-IV activity in vitro model Reviewed

    Shiono Kouji, Tokuoka Masafumi, Koyama Shota, Inoue Hirofumi, Takahashi Kosaku

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety   29 ( 3 )   156 - 163   2022.12

     More details

    Language:Japanese   Publisher:Japanese Society of Food Chemistry  

    DOI: 10.18891/jjfcs.29.3_156

  • New role of a histone chaperone HirA: Involvement in kojic acid production associated with culture conditions in Aspergillus oryzae Reviewed International journal

    Kudo H, Arakawa GY, Shirai S, Ogawa M, Shindo H, Hosaka M, Tokuoka M.

    Journal of Bioscience and Bioengineering   133 ( 3 )   235 - 242   2022.03

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

    ヒストンシャペロンとして知られるHirAが麹菌においてコウジ酸生産を制御していることを発見した。HirAの遺伝子破壊は液体培養と平板培養で正反対の影響を及ぼすことから、培養環境に応答したコウジ酸生産に関わることが示唆された。

    DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbiosc.2021.12.001

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Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 発酵・醸造の疑問50

    東京農業大学応用生物科学部醸造科学科:石川森夫、大西章博、柏木豊、徳岡昌文、他12名( Role: Joint author ,  Question1 発酵と醸造の違いは何ですか?(p2~4)Question19お酒造りに使う麹菌は危なくないの?(p63~65)Question25酒粕を食べると酔っぱらうの?(p80~82)Question26章焼酎とウイスキーは何が違うの?(p83~85)全12ページ)

    成山堂書店  2019.06 

     More details

    Total pages:12   Language:Japanese   Book type:General book, introductory book for general audience

    発酵と醸造に関する一般的な疑問について解説した。A6判。

  • 食品産業事典 改訂 第九版(共著)

    松本講二 編集:青山隆,秋山裕一,徳岡昌文,他66名( Role: Joint author ,  ウイスキー(p276-280),ブランデー(p281-284),スピリッツ(p285-288)全14ページ)

    日本食料新聞社  2013.09  ( ISBN:978-4-88927-063-1

     More details

    Total pages:14   Responsible for pages:276-288   Language:Japanese   Book type:Dictionary, encyclopedia

    食品産業の沿革、歴史、定義、概要、製造法、技術、課題と展望などについて解説した。B5判。

Misc 【 display / non-display

  • Studies on the binding receptors for bacteriophages that infect Tetragenococcus halophilus (1) Reviewed

    49 ( 2 )   85 - 94   2023.06

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Internal/External technical report, pre-print, etc.  

  • 成分から見た清酒のオリジナリティとは

    徳岡昌文

    生物工学会誌   100 ( 8 )   452   2022.08

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    成分から見た清酒の独自性について、最近明らかとなった配糖体の発見を中心に解説した。

  • 麹菌ゲノム情報と質量分析装置を活用した味噌の糖類に関する基盤研究

    徳岡昌文、柏木豊、矢野碧子、崔淋鈞、本田千尋、小林泉美、金本湧太、小島祐輔

    中央味噌研究所研究報告   42   43 - 49   2022.03

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    味噌製造における麹菌のα-グルコシダーゼの機能について、遺伝子破壊および精製酵素を用いて特徴付けを行った。

  • 清酒中オリゴ糖の網羅的分析とユニークな新規オリゴ糖の発見 Invited Reviewed

    本田千尋,徳岡昌文

    日本醸造協会誌   116 ( 12 )   819 - 825   2021.12

     More details

    Authorship:Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)  

    清酒から見出された新規オリゴ糖について、その発見の経緯とオリゴ糖としての特徴や生成メカニズムについて概説した。

  • 米澱粉アミロペクチン中の未同定の分岐パターンに関する研究

    徳岡昌文、本田千尋、金子絢香

    飯島藤十郎記念食品科学振興財団年報   36   128 - 133   2021.09

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (bulletin of university, research institution)  

    米澱粉を酵素分解することで得られるオリゴ糖から、隣接した分岐構造を含むオリゴ糖を見出した。これらは米以外の穀類の澱粉からも同様に得られらた。

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Honours, Awards and Prizes 【 display / non-display

  • 生物工学奨励賞(江田賞)

    2023.09   公益財団法人日本生物工学会   清酒中の未知オリゴ糖に関する研究

  • 2020 Journal of Agricultural and Food Chemistry Research Article of the Year Award

    2020.08   American Chemical Society  

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    Award type:Honored in official journal of a scientific society, scientific journal  Country:United States

  • 学生優秀発表賞

    2023.09   公益財団法人日本生物工学会   清酒に含まれる糖アルコール配糖体の探索

    吉澤耕

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    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

  • 2023年度大会トピックス賞

    2023.03   公益社団法人日本農芸化学会   醤油乳酸菌のバクテリオファージ感受性に関わる菌体外多糖合成遺伝子群の同定

    脇中琢良、松谷峰之介、渡部潤、茂木喜信、徳岡昌文、大西章博

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    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

  • 醸造学会若手の会ポスター賞

    2021.10   醸造学会若手の会  

    竹久まや

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    Country:Japan

Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display

  • 清酒中のオリゴ糖による香気の揮発抑制効果

    Grant number:24K08794  2024.04 - 2027.03

    科学研究費補助金 

Presentations 【 display / non-display

  • Studies on unidentified oligosaccharides in sake Invited International conference

    2024.04  The Korean Society for Biotechnology and Bioengineering

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    Event date: 2024.04

    Presentation type:Oral presentation (invited, special)  

  • Suppression of volatilization of aroma compounds by sake oligosaccharides International conference

    2024.03 

     More details

    Event date: 2024.03

  • 麹菌Aspergillus oryzaeにおけるNon-ribosomal peptide synthetase(NRPS)の機能解析

    清水雄太、舟窪絵衣美、進藤斉、穂坂賢、徳岡昌文

    日本農芸化学会2024年度大会  2024.03  日本農芸化学会

     More details

    Event date: 2024.03

    Venue:東京農業大学  

  • 清酒から発見された配糖体の構造解析

    秋山唯、本田千尋、吉澤耕、山田明日香、小林泉美、徳岡昌文、熊澤茂則

    日本農芸化学会2024年度大会  2024.03  日本農芸化学会

     More details

    Event date: 2024.03

    Venue:東京農業大学  

  • 味噌中のオリゴ糖の網羅的分析

    河崎乃々果、勝田亮、徳岡昌文、熊澤茂則、本田千尋

    日本農芸化学会2024年度大会  2024.03  日本農芸化学会

     More details

    Event date: 2024.03

    Venue:東京農業大学  

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Committee Memberships 【 display / non-display

  • 公益社団法人日本生物工学会   生物工学会誌バイオミディア委員  

    2023.06   

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    Committee type:Academic society

  • 公益社団法人日本醸造協会   日本醸造学会編集委員  

    2022.04   

      More details

    Committee type:Academic society