Title |
Associate Professor |
External Link |
|
YOSHIKAWA Jun Associate Professor |
From Graduate School 【 display / non-display 】
-
Chiba University Graduate School, Division of National Science and Technology Doctoral program (second term) Completed
2004.04 - 2007.03
Country:Japan
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
-
Tokyo University of Agriculture Faculty of Applied Bio-Science Department of Fermentation Science Associate Professor
2019.04
Professional Memberships 【 display / non-display 】
-
日本技術士会
2011.05
-
酵母細胞研究会
2007.07
-
日本生物工学会
2005.11
-
日本食品保健指導士会
2004.10
-
日本農芸化学会
2001.07
Research Interests 【 display / non-display 】
-
酵素工学
-
発酵生産
-
生体物質分離精製
-
酵素変換
-
調味料生産
Papers 【 display / non-display 】
-
D-Arabitol production by a high arabitol-producing yeast, Zygosaccharomyces sp. Gz-5 isolated from miso Reviewed
Kan Iwata, Rikuo Kanokozawa, Aoi Iwata, Mayumi Maeda, Kenji Maehashi, Jun Yoshikawa*
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 88 ( 9 ) 1102 - 1108 2024.09
Authorship:Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
DOI: 10.1093/bbb/zbae075
-
Flavor assessment of a lactic fermented vinegar described in Japanese books from the Edo period (1603–1867) Reviewed
Naoyuki Yanagihara, Mayumi Maeda, Jun Yoshikawa, Sayuri Akuzawa, Akira Fujii, Masanobu Nagano, Yukimichi Koizumi, Kenji Maehashi*
Heliyon 10 ( 11 ) E32344 2024.06
-
Isolation of Zygosaccharomyces siamensis kiy1 as a novel arabitol‑producing yeast and its arabitol production Reviewed
Kan Iwata, Mayumi Maeda, Yutaka Kashiwagi, Kenji Maehashi, Jun Yoshikawa*
AMB Express 13 ( 76 ) 1 - 9 2023.07
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
De novo genome assembly and analysis of Zalaria sp. Him3, a novel fructooligosaccharides producing yeast Reviewed
Yoshikawa J.*, Matsutani M., Maeda M., Kashiwagi Y., Maehashi K.
BMC Genomic DATA 23 ( 78 ) 1 - 7 2022.11
Authorship:Lead author, Corresponding author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
Decolorization of cationic dyes under alkaline conditions by Iodidimonas sp. Q-1 multicopper oxidase Reviewed
Ebihara K., Yoshikawa J., Horiguchi H., Amachi S.
Journal of Bioscience and Bioengineering 133 ( 4 ) 323 - 328 2022.03
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
-
食品用酵素データ集 -取扱い手法と実践-
吉川 潤( Role: Joint author , β-ガラクトシダーゼ(ラクターゼ)の章を担当(pp. 54~57))
CMC出版 2013.07
Total pages:235 Responsible for pages:pp. 54~57 Language:Japanese Book type:Scholarly book
監修 清水 昌、現在日本で市販されている食品用酵素(約70種)の大部分を網羅し、利用の指針となるデータをまとめたハンドブック。(26 cm/ 全235ページ)
Misc 【 display / non-display 】
-
食品用酵素の市場と利用 Invited
吉川 潤
醸造協会誌 115 ( 7 ) 382 - 386 2020.07
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)
-
味噌や醤油に含まれるエリスリトールは誰が作っているのか Invited
吉川 潤
生物工学会誌 98 ( 2 ) 5 2020.02
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)
Industrial Property Rights 【 display / non-display 】
-
Paenibacillus pabuli由来のガラクトオリゴ糖を製造可能な酵素、およびガラクトオリゴ糖を製造する方法
尾髙 伶、馬場 康浩、小笠原 準季、吉川 潤
Application no:2020-512196 Date applied:2019.03
Patent/Registration no:7344195 Date registered:2023.09 Date issued:2023.09
Country of applicant:Domestic Country of acquisition:Domestic
-
オフフレーバーのリスクを低減できるラクターゼ調製物
柚賀 正樹、伊豫谷 愛、菅原 麻美、吉川 潤
Application no:2018-037762 Date applied:2018.03
Patent/Registration no:7316758 Date registered:2023.07 Date issued:2023.07
Country of applicant:Domestic Country of acquisition:Domestic
-
発酵乳製品の製造方法及び酵素含有組成物
佐藤 智子、品田 敦子、吉川 潤
Application no:2018-547810 Date applied:2017.10
Patent/Registration no:7401970 Date registered:2023.12 Date issued:2023.12
Country of applicant:Domestic Country of acquisition:Domestic
-
酵素の製造法
柚賀 正樹、堀口 博文、吉川 潤
Application no:2017-141433 Date applied:2017.07
Patent/Registration no:6982426 Date registered:2021.11 Date issued:2021.11
Country of applicant:Domestic Country of acquisition:Domestic
-
耐熱性イソアミラーゼ
馬場 将弘, 佐野 涼子, 小川 俊, 堀口 博文, 吉川 潤
Application no:2018-519620 Date applied:2017.05
Patent/Registration no:6615338 Date registered:2019.11 Date issued:2019.11
Country of applicant:Domestic Country of acquisition:Domestic
Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display 】
-
Identification of the enzyme related to fructooligosaccharides production process using Zalaria sp. Him3.
Grant number:24K08176 2024 - 2026
Authorship:Principal investigator
Presentations 【 display / non-display 】
-
酵母エキス抽出残渣を用いた味噌様調味料の調製
吉永亜美、上野貴生、清野俊介、永井誠也、眞榮田麻友美、前橋健二、吉川潤
日本農芸化学会2024年度大会 2024.03
Event date: 2024.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京
-
ラット好塩基球白血病細胞RBL-2H3に発現している苦味受容体
川島満、小林和暉、眞榮田麻友美、吉川潤、前橋健二
日本農芸化学会2024年度大会 2024.03
Event date: 2024.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京
-
フラクトオリゴ糖生産酵母Zalaria sp. Him3株を用いたイソマルトオリゴ糖生産
松谷遥希、田中駿、眞榮田麻友美、前橋健二、吉川潤
日本農芸化学会2024年度大会 2024.03
Event date: 2024.03
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京
-
醤油麹から精製したAspergillus sojae由来β-ガラクトシダーゼの性質
山田 遥菜、眞榮田 麻友美、前橋 健二、吉川 潤
第15回 日本醸造学会若手シンポジウム 2023.10
Event date: 2023.10
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京
-
味噌から単離したアラビトール高生産酵母Zygosaccharomyces sp. Gz-5のアラビトール生産
鹿子沢 陸央、○岩田 寛、岩田 葵、眞榮田 麻友美、前橋 健二、吉川 潤
第75回 日本生物工学会大会 2023.09
Event date: 2023.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:名古屋大学