論文 - 中山 俊一
-
Physiological role of the EHL gene in sake yeast and its effects on quality of sake 査読あり 国際誌
Kazuko Tomonaga, Jumpei Tanaka, Keiji Kiyoshi, Takeshi Akao, Kota Watanabe, Toshimori Kadokura, Shunichi Nakayama
Journal of Bioscience and Bioengineering 2024年03月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Distribution of bacterial community structures on human scalp hair shaft in relation to scalp sites 査読あり 国際誌
Kota Watanabe, Azusa Yamada, Shunichi Nakayama, Toshimori Kadokura, Kenji Sakai, Yukihiro Tashiro
Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 87 ( 12 ) 1551 - 1558 2023年11月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Effect of spo0A, sigE, sigG, and sigK disruption on butanol production and spore formation in Clostridium saccharoperbutylacetonicum strain N1-4 (ATCC13564) 査読あり 国際誌
Kazuhiko Furuya, Keiji Kiyoshi, Chaophaya Punjuy, Naoto Yoshida, Risa Maruyama, Tatsuki Yasuda, Kota Watanabe, Toshimori Kadokura, Shunichi Nakayama
Journal of Bioscience and Biotechnology 136 ( 3 ) 198 - 204 2023年09月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
The bio3 mutation in sake yeast leads to changes in organic acid profiles and ester levels but not ethanol production 査読あり 国際誌
Shiori Takase, Kazuko Tomonaga, Jumpei Tanaka, Chise Moriya, Keiji Kiyoshi, Takeshi Akao, Kota Watanabe, Toshimori Kadokura, Shunichi Nakayama
Journal of Bioscience and Bioengineering 136 ( 1 ) 44 - 50 2023年07月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Elucidation of the enzyme involved in 2,3,5-triphenyl tetrazolium chloride (TTC) staining activity and the relationship between TTC staining activity and fermentation profiles in Saccharomyces cerevisiae 査読あり 国際誌
Jumpei Tanaka, Keiji Kiyoshi, Toshimori Kadokura, Ken-ichiro Suzuki, Shunichi Nakayama
Journal of Bioscience and Bioengineering 131 ( 4 ) 396 - 404 2021年04月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
清酒酵母きょうかい701 号を親株とした 高酢酸イソブチル生産性一倍体株の取得 査読あり
桑山翔一・田中純平・山元翔太・中山俊一 †・門倉利守・鈴木健一朗
東京農大農学集報 65 ( 4 ) 111 - 116 2021年
担当区分:責任著者 記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
The yeasts, a taxonomic study第5版のKey to speciesによる国酒酵母の分類学的特徴付け 査読あり
森谷千星、小泉 衣子、中山俊一、鈴木健一朗、門倉利守
日本微生物資源学会誌 36 ( 2 ) 25 - 37 2020年12月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
The yeasts, a taxonomic study 第5版の Key to species による国酒酵母の分類学的特徴付け
森谷 千星, 小泉 麻衣子, 中山 俊一, 鈴木 健一朗, 門倉 利守
日本微生物資源学会誌 36 ( 2 ) 25 - 37 2020年
記述言語:日本語 出版者・発行元:日本微生物資源学会
<p>清酒,泡盛,焼酎が「國酒」に位置づけられ,国酒醸造に用いられる清酒酵母,泡盛酵母,焼酎酵母は国酒酵母(<i>kokushu</i> yeast)と総称できる.これらの酵母は,1952年に出版された The yeasts, a taxonomic study(以下 The yeasts)で清酒酵母が <i>Saccharomyces cerevisiae</i> に分類されたことを機に,ほとんどが分類学的には <i>S. cerevisiae</i> として扱われている.しかし,<i>S. cerevisiae</i> は多様な起源を有する複合群として成り立っており,実際には国酒醸造に適した酵母は,独自の特性を有している.そこで,多くの国酒由来の酵母を収集し,分類学的特性を再確認することを目的に,The yeasts 第5版の <i>Saccharomyces</i> 属 Key to species に従って,国酒由来の酵母96株の特徴付けを行った.Key to species の7項目の生理学的試験のうち,特にビタミン欠如培地での生育試験において,<i>S. cerevisiae</i> は陰性とされているのに対し,国酒由来の酵母の90株は陽性を示した.Key to species の結果から,これら国酒酵母は <i>S. cerevisiae</i> とは異なる性質を有し,他の種とも一致しない一群を形成し.本研究では国酒酵母を含む <i>Saccharomyces</i> 属の表現性状で改めて整理を行い,その結果は <i>Saccharomyces</i> 属の種レベルの分類体系の再構築の基盤となるとともに,実用上の有用菌株の選択にも貢献するものと考えられた.</p>
-
Rhizopus培養液による酵母のエタノールストレス応答 査読あり
森谷千星、鈴木豪、手嶋啓悟、中山俊一、中里厚実、鈴木健一朗、門倉利守
生物工学会誌 ( 日本生物工学会 ) 97 ( 9 ) 540 - 545 2019年09月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Lactobacillus acetotoleransの酢酸とTween80を含有する培地で培養した菌体脂肪酸における10-ヒドロキシオクタデカン酸の出現について 査読あり
鈴木健一朗、柴野麻由、平塚功尚、中山俊一、門倉利守
日本乳酸菌学会誌 ( 日本乳酸菌学会 ) 30 ( 2 ) 75 - 79 2019年07月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Adenine addition restores cell viability and butanol production in Clostridium saccharoperbutylacetonicum N1-4 (ATCC13564) cultivated at 37°C 査読あり
Keiji Kiyoshi, Sohei Kawashima, Kosuke Nobuki, Toshimori Kadokura, Atsumi Nakazato, Ken-ichiro Suzuki, Shunichi Nakayama
Applied and Environmental Microbiology 2017年03月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
ワイン酵母、焼酎酵母、清酒酵母を用いた米焼酎・芋焼酎醪に含まれる醸造産物の違い 査読あり
中山俊一,山本佳奈子、西森大貴,徳岡昌文,門倉利守*,中里厚実
日本醸造学会誌 112 ( 3 ) 2017年03月
担当区分:筆頭著者 記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Identification of Xylanase Signal Peptide in Culture Supernatant of Clostridium saccharoperbutylacetonicum Strain N1-4 Cultured on Delignified Rice Straw Eri Kubota, Keiji Kiyoshi, Kosuke Nobuki, Toshimori 査読あり
Eri Kubota, Keiji Kiyoshi, Kosuke Nobuki, Toshimori Kadokura, Atsumi Nakazato and Shunichi Nakayama
Journal of Microbial & Biochemical Technology 7 ( 6 ) 394 - 397 2015年11月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Butanol production from alkali-pretreated rice straw by co-culture of Clostridium thermocellum and Clostridium saccharoperbutylacetonicum 査読あり
Keiji Kiyoshi, Masataka Furukawa, Tomoko Seyama, Toshimori Kadokura, Atsumi Nakazato, Shunichi Nakayama
Bioresource technology 186 325 - 328 2015年06月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Variations in mitochondrial membrane potential correlate with malic acid production by natural isolates of Saccharomyces cerevisiae sake strains 査読あり
Takahiro Oba, Kenichi Kusumoto, Yuki Kichise, Eiji Izumoto, Shunichi Nakayama, Kosuke Tashiro, Satoru Kuhara & Hiroshi Kitagaki
FEMS yeast research 14 ( 5 ) 789 - 796 2014年08月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Pervaporative concentration of biobutanol from ABE fermentation broths by Clostridium saccharoperbutylacetonicum using silicone rubber-coated silicalite-1 membranes 査読あり
Toru Ikegamia, Hideyuki Negishia, Shunichi Nakayamab, Genta Kobayashic, Keiji Sakakia
Separation and Purification Technology 132 ( 20 ) 206 - 212 2014年08月
記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Isolation of a high malic and low acetic acid-producing sake yeast Saccharomyces cerevisiae strain screened from respiratory inhibitor 2,4-dinitrophenol (DNP)- resistant strains 査読あり
Shingo Kosugi, Keiji Kiyoshi, Takahiro Oba, Kenichi Kusumoto, Toshimori Kadokura, Atsumi Nakazato, and Shunichi Nakayama
Journal of Bioscience and Bioengineering 117 ( 1 ) 39 - 44 2014年01月
担当区分:責任著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Decreased hydrogen production leads to selective butanol production in co-cultures of Clostridium thermocellum and Clostridium saccharoperbutylacetonicum strain N1-4 査読あり
S Nakayama, Y Bando, A Ohnishi, T Kadokura, A Nakazato
Journal of Bioscience and Bioengineering 115 ( 2 ) 173 - 175 2013年02月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
久留米椿「正義」からの酵母の分離と焼酎醸造 査読あり
満生慎二,古屋和樹,山崎努,中山俊一,大場孝宏,末永光,小田淳史,中島康夫
日本醸造学会誌 107 ( 10 ) 775 - 781 2012年10月
記述言語:日本語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
-
Characteristics of the high malic acid production mechanism in Saccharomyces cerevisiae sake yeast strain No. 28 査読あり
Shunichi Nakayama, Ken Tabata, Takahiro Oba, Kenichi Kusumoto, Shinji Mitsuiki, Toshimori Kadokura, Atsumi Nakazato
Journal of Bioscience and Bioengineering 114 ( 3 ) 281 - 285 2012年09月
担当区分:筆頭著者 記述言語:英語 掲載種別:研究論文(学術雑誌)
醸造協会頒布の高リンゴ酸生成酵母No.28の生化学的解析により,ミトコンドリア代謝が弱まることでリンゴ酸が代謝されず,高リンゴ酸生成性を示すことを明らかにした