2023/07/06 更新

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金嶋 泰 (カネシマ タイ)

KANESHIMA Tai

助教

職名

助教

外部リンク

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   生物産業学研究科   生物産業学専攻   博士後期課程   修了

    2012年04月 - 2015年03月

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    国名:日本国

  • 東京農業大学   生物産業学研究科   食品科学専攻   博士前期課程   修了

    2010年04月 - 2012年03月

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    国名:日本国

学位 【 表示 / 非表示

  • 博士(生物産業学) ( 2015年03月   東京農業大学 )

  • 修士(生物産業学) ( 2012年03月   東京農業大学 )

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 東京農業大学   応用生物科学部   食品安全健康学科   助教

    2019年04月 - 2021年03月

  • 東京農業大学   生物産業学部   食香粧化学科   助教

    2021年04月 - 現在

所属学協会 【 表示 / 非表示

  • 日本食品保蔵科学会

    2014年08月 - 現在

  • 日本農芸化学会

    2013年01月 - 現在

  • 日本食品科学工学会

    2010年05月 - 現在

研究キーワード 【 表示 / 非表示

  • 天然物化学

  • ポリフェノール

  • 香気成分

  • 香気成分前駆体

  • 消臭

論文 【 表示 / 非表示

  • Isolation and identification of progenitors, glycoconjugates of β-damascenone precursors, in sweet potato (Ipomoea batatas) 査読あり 国際誌

    Tai Kaneshima, Satoshi Nojima, Shoko Mori, Takao Myoda, Koichi Nakahara, Yoshihide Matsuo

    Flavour and Fragrance Journal   2023年02月

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:WILEY  

    β-Damascenone, which has a characteristic sweet and fruity aroma, is a key flavor of various food and drinks, including sweet potato shochu, a Japanese traditional spirit. The compound in the spirits is known to be hydrolytically generated and liberated from progenitors in sweet potato during the manufacturing processes. However, thus far, the progenitors have not been well investigated. In this study, we isolated and identified 11 glycosidic progenitor compounds 1–11 using various chromatographic and spectroscopic techniques combined with a hydrolysis assay. These progenitors consist of two types of aglycones [3,5,9-trihydroxymegastigma-6,7-diene (A1) and 3,9-dihydroxymegastigma-4,6,7-triene (A2)] and four types of glycones [β-D-glucopyranoside (G1), (2-O-β-apiofuranosyl)-β-D-glucopyranoside (G2), (6-O-β-xylopyranosyl)-β-D-glucopyranoside (G3), and (2-O-β-D-apiofuranosyl,6-O-β-D-xylopyranosyl)-β-D-glucopyranoside (G4)]. Aglycones A1 and A2 are known as direct precursors of β-damascenone, and compounds 1–3, which have A1 as an aglycone, have been previously reported from other plant materials. On the other hand, compounds 4–11 are newly characterized as glycosidic progenitors of β-damascenone.

    DOI: 10.1002/ffj.3736

  • Antiglycative effect of extract and phenolic compounds from holy basil (Ocimum tenuiflorum) 査読あり

    Kunihiro Kento, Kaneshima Tai, Myoda Takao

    Glycative Stress Research   9 ( 3 )   175 - 185   2022年09月

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:Society for Glycative Stress Research  

    Aim: Glycation reactions involve the binding of sugars to amino groups of proteins to form advanced glycation end products (AGEs) via glycation intermediates. AGEs induce inflammatory and protein dysfunctions, leading to diabetes and skin aging. The aim of this study was to evaluate the anti-glycation effect of holy basil (<i>Ocimum tenuiflorum</i>) leaf extract and identify the compounds responsible for these effects.
    Methods: The crude extract was obtained by hot water extraction of dried holy basil leaves. The total polyphenol and flavonoid contents and antioxidant activities of the crude extract were determined. Phenolic compounds were isolated from the crude extract using various chromatographic methods. The effect of the crude extract and isolated compounds on the formation of fluorescent AGEs, <i>N<sup>ε</sup></i>-(carboxymethyl) lysine (CML), 3-deoxyglucosone (3-DG), glyoxal (GO), and methylglyoxal (MGO) were examined.
    Results: The crude extract of holy basil was rich in polyphenols, most of which were flavonoids. Luteolin 5-O-glucoside (<b>1</b>), luteolin 7-<i>O</i>-glucuronide (<b>2</b>), (−)-rabdosiin (<b>3</b>), apigenin 7-<i>O</i>-glucuronide (<b>4</b>), rosmarinic acid (<b>5</b>), globoidnan A (<b>6</b>), and salvianolic acid A (<b>7</b>) isolated from the crude extract inhibited the formation of fluorescent AGEs, CML, 3-DG, GO, and MGO. In particular, compounds <b>3, 5, 6</b>, and <b>7</b> were potent antiglycation compounds. The crude extract also showed high antioxidant activities.
    Conclusions: Phenolic compounds of holy basil were found to be the active components endowing antiglycative effects. One of the antiglycation mechanisms of these polyphenols could be related to the antioxidant action of holy basil.

    DOI: 10.24659/gsr.9.3_175

  • アラビカコーヒー香気からのロブスタ臭低減成分の特定 査読あり

    金嶋 泰, 加藤久喜, 杉浦元彦, 野島 聡, 妙田貴生

    日本食品保蔵科学会誌   48 ( 2 )   59 - 66   2022年

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    担当区分:筆頭著者   記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

  • Polyphenols of jabuticaba [Myrciaria jaboticaba (Vell.) O.Berg] seeds incorporated in a yogurt model exert antioxidant activity and modulate gut microbiota of 1,2-dimethylhydrazine-induced colon cancer in rats 査読あり

    Fidelis, M., Santos, J.S., Escher, G.B., Rocha, R.S., Cruz, A.G., Cruz, T.M., Marques, M.B., Nunes, J.B., do Carmo, M.A.V., de Almeida, L.A., Kaneshima, T., Azevedo, L., Granato, D

    Food Chemistry   334   127565   2021年01月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127565

  • Response surface optimization of phenolic compounds extraction from camu-camu (Myrciaria dubia) seed coat based on chemical properties and bioactivity 査読あり

    Willemann, J.R., Escher, G.B., Kaneshima, T., Furtado, M.M., Sant'Ana, A.S., Vieira do Carmo, M.A., Azevedo, L., and Granato, D

    Journal of Food Science   85 ( 8 )   2358 - 2367   2020年08月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1111/1750-3841.15327

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講演・口頭発表等 【 表示 / 非表示

  • ユズ果実の成熟に伴う成分変化の解析

    金嶋泰、山本久美子、妙田貴生、野島聡、中原光一、鈴木雄一、山﨑雅夫

    日本食品保蔵科学会第72回大会  2023年07月  日本食品保蔵科学会

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    開催年月日: 2023年07月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:熊本県立大学  

  • アカエゾマツ(Picea glehnii)精油の重要香気成分の解明

    岩下瞬, 金嶋泰, 妙田貴生, 野島聡

    第66回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会  2022年11月  香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会

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    開催年月日: 2022年11月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:琉球大学  

  • 鮭の削り節から取れる『だし』の評価

    佐藤涼, 野島聡, 金嶋泰, 妙田貴生

    第66回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会  2022年11月  香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会

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    開催年月日: 2022年11月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:琉球大学  

  • トドマツ(Abies sachalinensis)精油に含まれる重要香気成分の解析

    鈴木雄一朗, 金嶋泰, 妙田貴生, 野島聡

    第66回香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会  2022年11月  香料・テルペンおよび精油化学に関する討論会

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    開催年月日: 2022年11月

    記述言語:日本語   会議種別:口頭発表(一般)  

    開催地:琉球大学  

  • ワインの風味に及ぼす香気成分の影響

    横溝凌也, 金嶋泰, 野島聡, 妙田貴生

    日本味と匂学会第56回大会  2022年08月  日本味と匂学会

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    開催年月日: 2022年08月

    記述言語:日本語   会議種別:ポスター発表  

    開催地:仙台国際センター  

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